Μωρά από δύο μαμάδες

❱❱ Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν υγιή ποντικάκια από ζεύγος θηλυκών! Σε ανάλογο πείραμα με αρσενικούς «γονείς» τα νεογέννητα δεν άντεξαν

Ακόμη μία έρευνα επιβεβαιώνει ότι το θηλυκό είναι το κομβικό φύλο στην αναπαραγωγή, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολύ μελλοντικά τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να αποκτούν δικά τους βιολογικά παιδιά.

Πρωτοποριακή τεχνική γονιμοποίησης που ανέπτυξαν ερευνητές στην Κίνα είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθούν υγιή ποντίκια από δύο μητέρες, τα οποία έζησαν και αναπαράχθηκαν. Αντίθετα, ποντίκια που γεννήθηκαν από δύο αρσενικά πέθαναν μέσα σε μόλις 48 ώρες.

Το επίτευγμα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών βασίστηκε στη χρήση τόσο βλαστικών κυττάρων όσο και γενετικής τροποποίησης. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Stem Cell», χρησιμοποίησαν απλοειδή εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον μισό φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων και DNA από μόνο έναν γονέα (τη μία μητέρα) και τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν -έπειτα από κατάλληλη γενετική τροποποίηση- στα ωάρια μιας άλλης ποντικίνας. Γεννήθηκαν έτσι 29 υγιή τρωκτικά από 210 έμβρυα, τα οποία έζησαν φυσιολογικά και απέκτησαν δικούς τους απογόνους.

Με περίπου την ίδια τεχνική γεννήθηκαν 12 ποντικάκια με γενετικό υλικό μόνο από δύο αρσενικά. Αρχικά ελήφθησαν απλοειδή βλαστικά κύτταρα που περιείχαν το DNA μόνο του ενός αρσενικού και -αφού τροποποιήθηκαν γενετικά- εισήχθησαν, μαζί με σπέρμα από ένα άλλο αρσενικό, σε ένα ωάριο από όπου είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας του, άρα δεν υπήρχε γενετικό υλικό της μητέρας. Ετσι, προέκυψαν έμβρυα με DNA από δύο πατέρες, τα οποία τελικά εμφυτεύθηκαν σε παρένθετες μητέρες που τα γέννησαν. Ομως τα ποντικάκια με τους δύο πατέρες δεν τα κατάφεραν. Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν πάντως ότι θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη μέθοδό τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ