Λογισμικό λογοτέχνης

❱❱ Συγγραφέας ολοκληρώνει το νέο μυθιστόρημά του με συνεργάτη πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνηςΤις γραφομηχανές τους για χάρη λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν δειλά δειλά οι πρώτοι συγγραφείς, καταφεύγοντας στην τεχνολογία για την ενίσχυση της έμπνευσης και της φαντασίας τους.

Πρωτοπόρος του είδους, ο Ρόμπιν Σλόαν, ο οποίος, σύμφωνα με τους «New York Times», συνεργάζεται με ένα πρόγραμμα υπολογιστή για τη συγγραφή του νέου μυθιστορήματός του.

Πρόκειται για ένα λογισμικό που έχει αναπτύξει ο ίδιος και τον βοηθά συμπληρώνοντας προτάσεις που αφήνει μισοτελειωμένες. Καθώς, για παράδειγμα, ο Σλόαν πληκτρολογεί τη φράση «οι βίσονες μαζεύονται στο φαράγγι…», πατά ένα πλήκτρο και ο υπολογιστής συμπληρώνει μόνος του «…κάτω από τον άδειο ουρανό». Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όμως προς το παρόν δεν σκέφτεται να αξιοποιήσει εμπορικά.

Ο πειραματισμός του εντάσσεται στο ευρύτερο και συνεχώς ανερχόμενο πεδίο της «υποβοηθούμενης από υπολογιστή δημιουργίας» (computer-assisted creation), που ήδη βοηθά και άλλου είδους καλλιτέχνες, όπως τους εικαστικούς. 

Παρότι μάλιστα ο λόγος είναι πιο δύσκολος από την εικόνα, όσον αφορά την επεξεργασία από τις «έξυπνες» μηχανές, η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί είναι αξιόλογη. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται μάλιστα και η ανάπτυξη ενός λογισμικού που πέτυχε καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους στην κατανόηση του κειμένου, από την κινεζική εταιρία Alibaba.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ