«Ντου» σε τούρκικο καπηλιό

Η «Espresso» τρύπωσε στα γυρίσματα της νέας σειράς του Μανουσάκη «Κόκκινο ποτάμι» και μίλησε με τους πρωταγωνιστές

Από την
ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Σε μια χρονιά-ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, το 2019, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους, για πρώτη φορά ένα σίριαλ θα προβάλει αυτή την εποχή. Πρόκειται για το «Κόκκινο ποτάμι», το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και αφηγείται τα γεγονότα που άφησαν πίσω τους 353.000 νεκρούς και 1.250.000 πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα.

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος ρίχνει φως σε αυτή τη μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού, μας επέτρεψε να πάρουμε μια γεύση από τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς. Ενα από τα σκηνικά στήθηκε πρόσφατα στην ταβέρνα του Καραβίτη στο Παγκράτι. Κομπάρσοι ντυμένοι Τούρκοι μπέρδευαν τους περαστικούς, οι οποίοι προς στιγμήν νόμιζαν ότι έκαναν ταξίδι στον… χωροχρόνο. Αλλά και η Οζλέμ Δουργούτη, η οποία ερμηνεύει ένα από τα τραγούδια της σειράς, μεταφέρει τους παρευρισκομένους σε άλλη εποχή. Σε ένα από τα διαλείμματα καταφέραμε να την πλησιάσουμε. «Είναι μεγάλη στιγμή που είμαι εδώ» μας λέει και συνεχίζει: «Το τραγούδι είναι τόσο ιδιαίτερο, αισθάνθηκα πολλή συγκίνηση στο γύρισμα».

Στη συνέχεια τον λόγο παίρνει ο συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος: «Οταν γράφεις μουσική για μια εποχή περίπου 100 χρόνια πίσω είναι συγκινητικό, και είναι τιμή μου να δουλεύω με τον Μανούσο Μανουσάκη. Εχω γράψει σε τουλάχιστον 15 σειρές μουσική, αλλά αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, γιατί είμαι και ο ίδιος Πόντιος και πρέπει αυτό που αισθάνομαι εγώ να το δώσω στον κόσμο… Θα είναι μια σειρά που θα βασιστεί αρκετά στη μουσική και πιστεύω ότι αυτό το στοίχημα θα το κερδίσω».

Ο σκηνοθέτης

Η ώρα περνά και σε ένα διάλειμμα καταφέρνουμε να μιλήσουμε και με τον σκηνοθέτη, ο οποίος αναφέρεται στον κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο γυρίζεται η σειρά. «Θέλαμε να μοιραστούμε με τους θεατές μας τη φωνή που αποκτήσαμε στην προσπάθειά μας να αποδώσουμε την τραγική τούτη σελίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Στόχος είναι να είμαστε αξιοπρεπείς απέναντι στους θεατές μας και να τους σεβόμαστε» λέει στην «Espresso». Ωστόσο, σε μια περίοδο που θα φάνταζε ιδανική για γυρίσματα, ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. «Εχουμε πολλά εξωτερικά, αλλά ως παραγωγή έχουμε πάντα αίθουσες εσωτερικών χώρων, σε περίπτωση ανάγκης να καταφεύγουμε εκεί» προσθέτει ο δημιουργός.

«Σήμερα είδατε μια σκηνή που διαδραματίζεται σε ένα τούρκικο καπηλειό, γι’ αυτό και τα τραγούδια ήταν τούρκικα και όχι ποντιακά. Εχουμε, όμως, πολλή μουσική και φυσικά δεν είναι μόνο λύπη η ζωή, θα έχουμε και γλέντια, γάμους, πανηγύρια… Αναπαριστούμε μια ζωή και έναν κόσμο εκ του μη όντως. Ο κόσμος έχει δράμα, έχει γέλιο, αλλά κυρίως έχει έρωτα και η σειρά μας είναι μια ερωτική σειρά. Μέσα από αυτόν τον έρωτα θα βιώσουμε όλα τα δεινά που βίωσε ο Ελληνισμός. Είναι όλοι εξαιρετικοί ηθοποιοί» αναφέρει για το καστ, το οποίο πράγματι είναι διαλεχτό: Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Παπαζήσης, Αργύρης Πανταζάρας και πολλοί άλλοι. Η προβολή της σειράς του Open θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ