Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Βούρος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών νικημένος από τον καρκίνο

«Αυλαία» για τον…ευτυχισμένο πρίγκιπα!

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Βούρος. Νικημένος από τον καρκίνο, ο καλλιτέχνης, ο οποίος διέπρεψε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής, άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 το βράδυ της 27ης Αυγούστου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο «ευτυχισμένος πρίγκιπας», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του από το θεατρικό σινάφι, είχε συγκινήσει τα πλήθη του διαδικτύου με μια ανάρτηση που είχε κάνει πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή τον ακρωτηριασμό του ποδιού του λόγω θρόμβωσης. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του στο facebook, στην οποία κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι με ακρωτηριασμένο το ένα πόδι του, είχε στείλει μήνυμα ψυχής προς πάσα κατεύθυνση. «Το πόδι είχε καταστραφεί από τη θρόμβωση. Έπρεπε να φύγει πριν με πάρει μαζί του. Η ζωή συνεχίζεται. Άσε που λοξοκοιτάζω ήδη το “Τέλος του παιχνιδιού” του Μπέκετ. Σας φιλώ!» είχε γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

φ2 10

Ο Γιώργος Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και ήταν εγγονός των παλιών πρωταγωνιστών του Εθνικού Θεάτρου Νίκου και Μερόπης Ροζάν.

Φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών (1965-1973) και στο Λύκειο Σχολής Μωραΐτη (τάξη Τάσου Λιγνάδη). Σπούδασε φιλοσοφία, αρχαία ελληνικά και αρχαία τραγωδία στο King’s College, στο Λονδίνο, όπως επίσης υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου στο Drama Centre, στη βρετανική πρωτεύουσα. Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο θέατρο ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα, στην Αγγλία και την Αμερική. Ως σκηνοθέτης άρχισε από το Εθνικό Θέατρο το 1979, εργαζόμενος ως εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί διευθύνσεως Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού.

Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μίνωα Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Μπάκα και τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Μαθήτευσε κοντά στον Μ. Βολανάκη για μία δεκαπενταετία, πρώτα ως βοηθός σκηνοθέτης και ηθοποιός και αργότερα ως σκηνοθέτης. Υπήρξε στενός συνεργάτης του από το 1979 έως το 1991 και σκηνοθέτησε μαζί του παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα. Το 1987, μαζί με τον Βολανάκη, δημιούργησε την πρώτη επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα.

Στο Λος Άντζελες

Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου συνεργάσθηκε με ηθοποιούς όπως η Γκλέντα Τζάκσον και η Ερθα Κιτ. Εκτός από κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά θέατρα είχε δουλέψει ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και στην κρατική τηλεόραση. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ρωσικά. Μεταξύ των έργων που έχει μεταφράσει είναι το «Dinner Party» του Νιλ Σάιμον, το «Art» της Γιασμίνα Ρεζά κ.ά.

Το 2003-2004 παρακολούθησε ένα μεταπτυχιακό Master σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου με θέμα τη διδασκαλία θεάτρου σε ενηλίκους. Το 2006 επέστρεψε στην Αθήνα και δίδαξε υποκριτική στη Σχολή Βεάκη. Έκτοτε και μέχρι το 2018 υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος καλλιτεχνικά, μεταφράζοντας, σκηνοθετώντας και παίζοντας σε παραστάσεις. Ο Γιώργος Βούρος διατέλεσε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...