Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

«Μίδες» στο κόκκινο χαλί

Εχουν συλλέξει τα χρυσά αγαλματάκια που αποτελούν την απόλυτη καταξίωση των ανθρώπων του κινηματογράφου σαν να είναι… γραμματόσημα, γράφοντας ιστορία ως οι μεγαλύτεροι νικητές των Οσκαρ.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο πιο επιτυχημένος είναι ο «μπαμπάς» του Μίκυ Μάους ούτε ότι αυτή που έφτασε περισσότερες φορές στην «πηγή» είναι η πολυτάλαντη «Σιδηρά Κυρία» του Χόλιγουντ.

φ1 WALT DISNEY OSCAR 1
Ο αείμνηστος Γουόλτ Ντίσνεϊ με τον Μίκυ μπροστά από την πλούσια συλλογή του

Ο ιδρυτής της Disney και σχεδιαστής του αγαπημένου παιδικού χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους Γουόλτ Ντίσνεϊ είναι ο άνθρωπος που έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία Οσκαρ. Ξεκίνησε το 1932 κερδίζοντας το Οσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους με το καρτούν «Flowers and Trees» και έφτασε τα 22 το 1969, όταν μετά τον θάνατό του, το 1966, κέρδισε Οσκαρ για το καρτούν «Winnie the Pooh and the Blustery Day».

Η πιο πρόσφατη

Η Μέριλ Στριπ είναι η καλλιτέχνις με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Οσκαρ, καθώς έχει φτάσει τις 21. Από αυτές έχει κερδίσει τις τρεις, η πιο πρόσφατη το 2012, όταν της απονεμήθηκε το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία».

13542342
Η Μέριλ Στριπ

Το πρώτο της Οσκαρ ήταν το 1979 για τον ρόλο της στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ», ενώ το δεύτερο τρία χρόνια αργότερα για την ταινία «Η εκλογή της Σόφι». Τρία Οσκαρ έχει κερδίσει και ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος είναι ο ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες, καθώς έχει φτάσει τις 12.

φ6 JACK 2
Ο Τζακ Νίκολσον

Ωστόσο η ηθοποιός που έχει κερδίσει τα περισσότερα Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου δεν είναι η Στριπ, αλλά η Κάθριν Χέπμπορν με τέσσερα. Κέρδισε το πρώτο Οσκαρ το 1934 για την ταινία «Το ξημέρωμα της δόξας» και το τελευταίο της το 1981 για τον ρόλο της στη «Χρυσή λίμνη».

φ3 Katharine Hepburn

φ2 29aaecfc9db952d1e73d11a926cfc0bc
Τα τέσσερα Οσκαρ της Κάθριν Χέπμπορν με φόντο πορτρέτο της μεγάλης σταρ

Ο ηθοποιός με τα πιο πολλά Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου είναι ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, με τρία. Ο γεννημένος στο Λονδίνο Ιρλανδός ηθοποιός έλαβε το πρώτο βραβείο το 1990 με την ταινία «Το αριστερό μου πόδι» και το πιο πρόσφατο το 2013, υποδυόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Lincoln», λίγο προτού ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την υποκριτική.

18138648
Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις

Ο πιο επιτυχημένος

Δύο γυναίκες έχουν κερδίσει τα περισσότερα Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Από δύο έχουν η Σέλεϊ Γουίντερς, για τις ερμηνείες της στο «Ημερολόγιο της Αννα Φρανκ» το 1959 και στο «A Patch of Blue» το 1965, και η Νταϊάν Γουίστ, για την ταινία «Η Χάνα και οι αδελφές της» το 1986 και «Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ» το 1994. Στους άντρες ο Γουόλτερ Μπρέναν είναι ο πιο επιτυχημένος με τρία Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, τα οποία μάλιστα τα κέρδισε μέσα σε τέσσερα χρόνια (το τελευταίο το 1941 για το «The Western»).

Ο σκηνοθέτης με τα περισσότερα Οσκαρ Σκηνοθεσίας είναι ο Τζον Φορντ. Κέρδισε τέσσερα, το πρώτο το 1936 με την ταινία «Ο καταδότης» και το τελευταίο το 1952 με την ταινία «Ο ήσυχος άνθρωπος». Τέλος, η Γκλεν Κλόουζ και ο Πίτερ Ο’ Τουλ κατέχουν τον άχαρο τίτλο των ηθοποιών με τις περισσότερες υποψηφιότητες, αλλά καμία νίκη, καθώς έχουν προταθεί για Οσκαρ από οκτώ φορές.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...