Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Βασίλης Τραϊφόρος – «Η Σοφία Βέμπο ανήκε και ανήκει μόνο στην Ελλάδα»

Ο ανιψιός του Μίμη Τραϊφόρου και της «τραγουδίστριας της νίκης», Βασίλης, εξηγεί πόσο επίκαιρο είναι το έργο των δύο θρυλικών θείων του

Ο Βασίλης Τραϊφόρος, ηθοποιός και συγγραφέας, έχει αφιερώσει τη ζωή του τιμώντας με το έργο του τους αείμνηστους θείους του Μίμη Τραϊφόρο και Σοφία Βέμπο γράφοντας τη βιογραφία τους με τίτλο «Μίμης Τραϊφόρος και Σοφία Βέμπο, της Ελλάδος παιδιά», που έχει αγκαλιαστεί από όλον τον κόσμο.

  • Από τον
    Βαγγέλη Καράλη

Μάλιστα, ο ανιψιός του σπουδαίου ζευγαριού ετοιμάζει το νέο του βιβλίο «Το Ροκέ της Λύτρωσης», το οποίο προορίζεται να μεταφερθεί στην τηλεόραση ως σίριαλ και μιλά για τη ζωή της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου.

f6 Μίμης Τραϊφόρος Σοφία Βέμπο
Ο Μίμης Τραϊφόρος με τη Σοφία Βέμπο

Λίγες ημέρες πριν από την 28η Οκτωβρίου, ο ηθοποιός και συγγραφέας μιλάει στην «Espresso» ξετυλίγοντας το άλμπουμ της ζωής της γυναίκας που η φωνή της νίκησε τον φασισμό, με τη Σοφία Βέμπο να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ όσον αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας μας.

Πώς θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια και την πρώτη σας γνωριμία με τους αείμνηστους θείους σας Σοφία Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρο;

Ήταν γλυκύτατοι όταν έρχονταν σπίτι μας. Γεμάτοι χιούμορ και καλοσύνη.

f7
Ο Βασίλης Τραϊφόρος (δεξιά) με τον πατέρα του (δεύτερο από δεξιά) και τον γιο του Νίκο στην αγκαλιά του Μίμη Τραϊφόρου (αριστερά)

Ποιος ο λόγος που σας απαγόρευσαν να γίνετε ηθοποιός;

Χμ… Μου είπαν και οι δύο πως, όσο ταλέντο και αν έχω, δεν μπορώ να γίνω ηθοποιός γιατί ήμουν καλό παιδί. Φυσικά και εννοούσαν πως απλά δεν το ήθελαν για λόγους που δεν έχω μάθει. Στον χώρο τον καλλιτεχνικό υπάρχουν άπειρα διαμάντια χαρακτήρες, άψογοι άνθρωποι, που μπορούν και επιβιώνουν σε κάθε δυσκολία. Κάθε χώρος έχει τα προβλήματά του.

Τι έχετε αποκομίσει από τους θείους σας και τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε σε εκείνους;

Την καλοσύνη. Τον αλτρουισμό. Την αλληλεγγύη. Την προσφορά. Αυτά μου μεταλαμπάδευσαν με την πράξη στη ζωή τους και όχι μόνο με απλές συμβουλές. Ξέρετε πόσο κόσμο είχαν βοηθήσει; Με πολλούς τρόπους!

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες η Σοφία Βέμπο είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ποια η σημασία του φετινού εορτασμού της 28ης μέσα στην πανδημία;

Η Σοφία Βέμπο και ο Μίμης Τραϊφόρος είναι και θα είναι πάντα επίκαιροι όσο η Ελλάδα θα ζει μέσα στον πνευματικό πλούτο του πολιτισμού της. Εκτός και αν μας τον στερήσουν και αυτόν. Κατά τη διάρκεια των περιορισμών βρέθηκε η ευκαιρία να το κάνουν. Αλλά οι καλλιτέχνες, με μεγάλη προσπάθεια, κράτησαν και συνεχίζουν να προάγουν τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής κ.λπ. Οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών που έγραψε ο Μίμης και τραγούδησε η Σοφία είναι εμπνευσμένοι από την Ιστορία των Ελλήνων και έχουν, εκτός από την καλλιτεχνική, και την ιστορική αξία τους, αφού είναι επίκαιροι μέχρι και σήμερα. Διαβάστε τους στίχους από το «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» και μου λέτε μετά…

Εάν ζούσε σήμερα η θεία σας, πώς πιστεύετε ότι θα έβλεπε και θα αντιδρούσε στις πολιτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις;

Αν ζούσε; Αν ζούσε σήμερα η Βέμπο θα χαστούκιζε οποιονδήποτε καταλάβαινε πως ερχόταν αντίθετος με το καλό της πατρίδας μας. Το έλεγε ο Μίμης σε πολλούς λόγους του και με παραδείγματα. Η Βέμπο άλλωστε δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ανήκε και ανήκει μόνο στην Ελλάδα.

Έχετε κάνει ένα μεγάλο έργο με τις βιογραφίες των θείων σας. Πιστεύετε ότι σήμερα η Πολιτεία τιμάει όπως πρέπει τους θείους σας;

Το βιογραφικό βιβλίο «Μίμης Τραϊφόρος και Σοφία Βέμπο, της Ελλάδος παιδιά», από τις εκδόσεις Αλκυών, έχει αγκαλιαστεί από πολύ κόσμο. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το έχει κάθε ελληνικό σπίτι. Αρκετοί φορείς με καλούν για εκδηλώσεις μνήμης, όχι μόνο για την επέτειο του 1940, αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Κι αυτό γιατί τα τραγούδια τους έχουν τόση μεγάλη ποικιλία, που ακούγονται παντού και πάντα. Από τα ηρωικά «Τεπελένια» μέχρι «Στης Πλάκας τις ανηφοριές». Και από το «Χωριό μου χωριουδάκι μου» στην αθάνατη «Ταμπακιέρα». Η ανταπόκριση από την Πολιτεία όμως δεν είναι ικανοποιητική… Δεν είναι η αναμενόμενη.

Ετοιμάζετε και εκδηλώσεις για τη Σοφία Βέμπο τις επόμενες ημέρες. Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Φέτος η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει μια μεγάλη εκδήλωση στις 31 Οκτωβρίου, σε κεντρικό θέατρο, αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο και στον Μίμη Τραϊφόρο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου επίσης θα πραγματοποιηθεί μια ειδική εκδήλωση-αφιέρωμα στους θείους μου στο Μουσείο Μαραθωνοδρόμων στον Μαραθώνα και στις 28 Οκτωβρίου επετειακό αφιέρωμα στο Μοσχάτο.

f4
Η Βέμπο με φίλους και τον σύζυγό της Μίμη Τραϊφόρο (δεξιά) σε ταβέρνα

Για να επιστρέψουμε σε εσάς. Τελικά όταν βγήκατε στη σύνταξη κάνατε το μεράκι σας πραγματικότητα και γίνατε ηθοποιός. Νιώθετε δικαιωμένος για την επιλογή σας;

Ναι, βέβαια! Και αυτό γιατί δεν εξαρτώμαι οικονομικά από την ηθοποιία ή από τη συγγραφή των βιβλίων. Κάνω αυτό που με γεμίζει ψυχικά. Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας αλλά και προσφοράς στην Τέχνη. Δεν στέκομαι μόνο στο να παίζω, αλλά συνεχίζω και να γράφω. Έχω  επιμεληθεί και εκδώσει τρία θεατρικά του θείου μου, που ήταν καταχωνιασμένα σε ντουλάπια και σάπιζαν. Με τη βοήθεια του Δήμου Λεβιθόπουλου αυτά βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη και σε όποιον ενδιαφέρεται. Τα θεατρικά αυτά είναι «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια» με ομώνυμο τραγούδι από τη Βέμπο, «Ο 13ος Θεός» και «Πενηντάρηδες με πάθος», από τις εκδόσεις Εύμαρος. Και τα τρία έχουν να ανέβουν στη σκηνή από τη δεκαετία του 1960.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σας;

Κάθε φορά που περιμένω πίσω από τις κουίντες για να βγω στη σκηνή. Αυτά τα δευτερόλεπτα είναι για μένα τα πιο συγκλονιστικά. Σε όλα τα έργα.

Κλείνοντας, ποια τα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια;

Πρώτο μέλημά μου και σκοπός της ζωής μου είναι να κρατήσω αναμμένο το καντήλι της μνήμης τους και να μεταλαμπαδεύσω το έργο και την προσφορά τους και στα επόμενα παιδιά της Ελλάδας. Παράλληλα θα προωθήσω και το τελευταίο μου βιβλίο, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Το Ροκέ της Λύτρωσης» από τις εκδόσεις Κομνηνός και θα πραγματοποιήσω το όνειρό μου, να γίνει θεατρικό, ταινία ή σίριαλ η ζωή των θείων μου. Σενάριο υπάρχει!

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...