Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Τραϊανός Δέλλας – Γωγώ Μαστροκώστα: Οι ευχές για τα 15α γενέθλια της...

Η κόρη του Τραϊανού Δέλλα και της Γωγώς Μαστροκώστα...

Νίνο – Josephine: Το ζευγάρι κυκλοφόρησε τραγούδι ντουέτο

Ο Νίνο έχει βρει την ευτυχία στο πρόσωπο της...

Κώστας Κόκλας: Τα τρυφερά λόγια της πρώην συζύγου του – «Τον Κώστα...

Ο Κώστας Κόκλας υπήρξε παντρεμένος για δέκα χρόνια και...

Βασίλης Τραϊφόρος – «Η Σοφία Βέμπο ανήκε και ανήκει μόνο στην Ελλάδα»

Ο ανιψιός του Μίμη Τραϊφόρου και της «τραγουδίστριας της νίκης», Βασίλης, εξηγεί πόσο επίκαιρο είναι το έργο των δύο θρυλικών θείων του

Ο Βασίλης Τραϊφόρος, ηθοποιός και συγγραφέας, έχει αφιερώσει τη ζωή του τιμώντας με το έργο του τους αείμνηστους θείους του Μίμη Τραϊφόρο και Σοφία Βέμπο γράφοντας τη βιογραφία τους με τίτλο «Μίμης Τραϊφόρος και Σοφία Βέμπο, της Ελλάδος παιδιά», που έχει αγκαλιαστεί από όλον τον κόσμο.

  • Από τον
    Βαγγέλη Καράλη

Μάλιστα, ο ανιψιός του σπουδαίου ζευγαριού ετοιμάζει το νέο του βιβλίο «Το Ροκέ της Λύτρωσης», το οποίο προορίζεται να μεταφερθεί στην τηλεόραση ως σίριαλ και μιλά για τη ζωή της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου.

f6 Μίμης Τραϊφόρος Σοφία Βέμπο
Ο Μίμης Τραϊφόρος με τη Σοφία Βέμπο

Λίγες ημέρες πριν από την 28η Οκτωβρίου, ο ηθοποιός και συγγραφέας μιλάει στην «Espresso» ξετυλίγοντας το άλμπουμ της ζωής της γυναίκας που η φωνή της νίκησε τον φασισμό, με τη Σοφία Βέμπο να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ όσον αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας μας.

Πώς θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια και την πρώτη σας γνωριμία με τους αείμνηστους θείους σας Σοφία Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρο;

Ήταν γλυκύτατοι όταν έρχονταν σπίτι μας. Γεμάτοι χιούμορ και καλοσύνη.

f7
Ο Βασίλης Τραϊφόρος (δεξιά) με τον πατέρα του (δεύτερο από δεξιά) και τον γιο του Νίκο στην αγκαλιά του Μίμη Τραϊφόρου (αριστερά)

Ποιος ο λόγος που σας απαγόρευσαν να γίνετε ηθοποιός;

Χμ… Μου είπαν και οι δύο πως, όσο ταλέντο και αν έχω, δεν μπορώ να γίνω ηθοποιός γιατί ήμουν καλό παιδί. Φυσικά και εννοούσαν πως απλά δεν το ήθελαν για λόγους που δεν έχω μάθει. Στον χώρο τον καλλιτεχνικό υπάρχουν άπειρα διαμάντια χαρακτήρες, άψογοι άνθρωποι, που μπορούν και επιβιώνουν σε κάθε δυσκολία. Κάθε χώρος έχει τα προβλήματά του.

Τι έχετε αποκομίσει από τους θείους σας και τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε σε εκείνους;

Την καλοσύνη. Τον αλτρουισμό. Την αλληλεγγύη. Την προσφορά. Αυτά μου μεταλαμπάδευσαν με την πράξη στη ζωή τους και όχι μόνο με απλές συμβουλές. Ξέρετε πόσο κόσμο είχαν βοηθήσει; Με πολλούς τρόπους!

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες η Σοφία Βέμπο είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ποια η σημασία του φετινού εορτασμού της 28ης μέσα στην πανδημία;

Η Σοφία Βέμπο και ο Μίμης Τραϊφόρος είναι και θα είναι πάντα επίκαιροι όσο η Ελλάδα θα ζει μέσα στον πνευματικό πλούτο του πολιτισμού της. Εκτός και αν μας τον στερήσουν και αυτόν. Κατά τη διάρκεια των περιορισμών βρέθηκε η ευκαιρία να το κάνουν. Αλλά οι καλλιτέχνες, με μεγάλη προσπάθεια, κράτησαν και συνεχίζουν να προάγουν τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής κ.λπ. Οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών που έγραψε ο Μίμης και τραγούδησε η Σοφία είναι εμπνευσμένοι από την Ιστορία των Ελλήνων και έχουν, εκτός από την καλλιτεχνική, και την ιστορική αξία τους, αφού είναι επίκαιροι μέχρι και σήμερα. Διαβάστε τους στίχους από το «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» και μου λέτε μετά…

Εάν ζούσε σήμερα η θεία σας, πώς πιστεύετε ότι θα έβλεπε και θα αντιδρούσε στις πολιτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις;

Αν ζούσε; Αν ζούσε σήμερα η Βέμπο θα χαστούκιζε οποιονδήποτε καταλάβαινε πως ερχόταν αντίθετος με το καλό της πατρίδας μας. Το έλεγε ο Μίμης σε πολλούς λόγους του και με παραδείγματα. Η Βέμπο άλλωστε δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ανήκε και ανήκει μόνο στην Ελλάδα.

Έχετε κάνει ένα μεγάλο έργο με τις βιογραφίες των θείων σας. Πιστεύετε ότι σήμερα η Πολιτεία τιμάει όπως πρέπει τους θείους σας;

Το βιογραφικό βιβλίο «Μίμης Τραϊφόρος και Σοφία Βέμπο, της Ελλάδος παιδιά», από τις εκδόσεις Αλκυών, έχει αγκαλιαστεί από πολύ κόσμο. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το έχει κάθε ελληνικό σπίτι. Αρκετοί φορείς με καλούν για εκδηλώσεις μνήμης, όχι μόνο για την επέτειο του 1940, αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Κι αυτό γιατί τα τραγούδια τους έχουν τόση μεγάλη ποικιλία, που ακούγονται παντού και πάντα. Από τα ηρωικά «Τεπελένια» μέχρι «Στης Πλάκας τις ανηφοριές». Και από το «Χωριό μου χωριουδάκι μου» στην αθάνατη «Ταμπακιέρα». Η ανταπόκριση από την Πολιτεία όμως δεν είναι ικανοποιητική… Δεν είναι η αναμενόμενη.

Ετοιμάζετε και εκδηλώσεις για τη Σοφία Βέμπο τις επόμενες ημέρες. Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Φέτος η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει μια μεγάλη εκδήλωση στις 31 Οκτωβρίου, σε κεντρικό θέατρο, αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο και στον Μίμη Τραϊφόρο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου επίσης θα πραγματοποιηθεί μια ειδική εκδήλωση-αφιέρωμα στους θείους μου στο Μουσείο Μαραθωνοδρόμων στον Μαραθώνα και στις 28 Οκτωβρίου επετειακό αφιέρωμα στο Μοσχάτο.

f4
Η Βέμπο με φίλους και τον σύζυγό της Μίμη Τραϊφόρο (δεξιά) σε ταβέρνα

Για να επιστρέψουμε σε εσάς. Τελικά όταν βγήκατε στη σύνταξη κάνατε το μεράκι σας πραγματικότητα και γίνατε ηθοποιός. Νιώθετε δικαιωμένος για την επιλογή σας;

Ναι, βέβαια! Και αυτό γιατί δεν εξαρτώμαι οικονομικά από την ηθοποιία ή από τη συγγραφή των βιβλίων. Κάνω αυτό που με γεμίζει ψυχικά. Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας αλλά και προσφοράς στην Τέχνη. Δεν στέκομαι μόνο στο να παίζω, αλλά συνεχίζω και να γράφω. Έχω  επιμεληθεί και εκδώσει τρία θεατρικά του θείου μου, που ήταν καταχωνιασμένα σε ντουλάπια και σάπιζαν. Με τη βοήθεια του Δήμου Λεβιθόπουλου αυτά βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη και σε όποιον ενδιαφέρεται. Τα θεατρικά αυτά είναι «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια» με ομώνυμο τραγούδι από τη Βέμπο, «Ο 13ος Θεός» και «Πενηντάρηδες με πάθος», από τις εκδόσεις Εύμαρος. Και τα τρία έχουν να ανέβουν στη σκηνή από τη δεκαετία του 1960.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σας;

Κάθε φορά που περιμένω πίσω από τις κουίντες για να βγω στη σκηνή. Αυτά τα δευτερόλεπτα είναι για μένα τα πιο συγκλονιστικά. Σε όλα τα έργα.

Κλείνοντας, ποια τα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια;

Πρώτο μέλημά μου και σκοπός της ζωής μου είναι να κρατήσω αναμμένο το καντήλι της μνήμης τους και να μεταλαμπαδεύσω το έργο και την προσφορά τους και στα επόμενα παιδιά της Ελλάδας. Παράλληλα θα προωθήσω και το τελευταίο μου βιβλίο, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Το Ροκέ της Λύτρωσης» από τις εκδόσεις Κομνηνός και θα πραγματοποιήσω το όνειρό μου, να γίνει θεατρικό, ταινία ή σίριαλ η ζωή των θείων μου. Σενάριο υπάρχει!

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Στάνκογλου – Σίσσυ Χρηστίδου: Το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ

Ο Γιάννης Στάνκογλου «χαμογελάει και πάλι» στην προσωπική ζωή...

H αδίστακτη μαντάμ των έξι οίκων ανοχής στην Αθήνα ζούσε σε βίλα στη Γλυφάδα

Μαστροπός και φοροφυγάς ήταν η 43χρονη Don Κατερίνα που...

Το χαριτωμένο κοριτσάκι υπήρξε πρωταγωνίστρια του «Καφέ της Χαράς»

Η μικρούλα της φωτογραφίας είναι σήμερα γνωστή ηθοποιός. Αναπολώντας...

Κατερίνα Γερονικολού: «Ο Γιάννης προτιμάει να είμαι χαρούμενη παρά να είμαι σπίτι και να βάζω πλυντήριο»

Η Κατερίνα Γερονικολού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρωινό Σουσού» και...

«Δεν θέλω να θυμάμαι ότι ήμουν στον ΣΚΑΪ – Δεν σκέφτηκε κανείς ότι μεγαλώνω ένα παιδί»

Η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μετά την άδοξη συνεργασίας...

«23 χρόνια μετά το γάμο και 25 γνωριμίας, είσαι ακόμα ο άντρας των ονείρων μου»

Η τραγουδίστρια και ο επιχειρηματίας είναι από τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσά του

Οι ευχές γνωστής παρουσιάστριας στον αδελφό της για τη γιορτή του

«Σήμερα που γιορτάζεις,  είναι ευκαιρία να σου πω πόσο σε αγαπάω. Και πόσο σε θαυμάζω για το κουράγιο

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Πρεμιέρα με τα κορίτσια του στο πλευρό του

Επίσημη πρεμιέρα έκανε η παράσταση «Ο Θάνατος του εμποράκου»...