Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ιστορικό check out για το «Hilton»

Τα check in διασήμων και ιστορίες «5 αστέρων»

Στις 31 Ιανουαρίου του 2022, ύστερα από 58 χρόνια λειτουργίας, έκλεισε ένα από τα πιο δημοφιλή τοπόσημα της Αθήνας.

  • Από τον
    Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Μια ένδοξη εποχή θα διαδεχθεί η έναρξη της νέας σεζόν το 2024, όταν θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του ως κτιριακό συγκρότημα ξενοδοχείου και πολυτελών κατοικιών Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences & Waldorf Astoria Residences, με ένα επενδυτικό πλάνο που θα ξεπεράσει τα 130.000.000 ευρώ.

Το «Athens Hilton» ήταν το πρώτο μεγάλο μεταπολεμικό αρχιτεκτονικό σχέδιο-μνημείο στην Αθήνα made in USA. Έγινε ένα επιβλητικό, μοντέρνο οικοδόμημα που αποτέλεσε πόλο έλξης για το διεθνές jet-set, ενώ για τους Αθηναίους έγινε συνήθεια, με τις μεγάλες συνεστιάσεις, τα λαμπερά πάρτι, την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του, τα γαμήλια γλέντια και τα πρωτοχρονιάτικα μπραντς.

rafaela hilton1
Η Ραφαέλα Καρά

Αλλαγή σελίδας

Πρόσφατα το «Athens Hilton» γύρισε σελίδα για μία ακόμα φορά στην ιστορία του, και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον το μέλλον και η συνέχεια της πολυτάραχης πορείας του ως «Conrad». Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι, από την ημέρα που άνοιξε τις πύλες του το 1963 έως το πρόσφατο λουκέτο, δεν είναι απλώς ένα ξενοδοχείο, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ξενοδοχείου «Hilton» ξεκίνησαν το 1957 μεταξύ του ομίλου Απόστολου Πεζά και της εταιρίας Hilton Intern-ational. Ουδείς μέχρι τότε έδινε ιδιαίτερη σημασία στη συμφωνία, έως τον Φεβρουάριο του 1959, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τον θεμέλιο λίθο.

Το 1960 η κυριότητα των μετοχών της ξενοδοχειακής εταιρίας Πεζά, που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο υψηλό budget του έργου, πέρασε στην Α.Ε. Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Η Ιονική, θυγατρική εταιρία της Ιονικής Τράπεζας. Η αρχιτεκτονική ομάδα των Π. Βασιλειάδη, Ε. Βουρέκα και Σ. Στάικου, σε συνεργασία με συμβούλους αρχιτέκτονες της Hilton International από τη Νέα Υόρκη και τον γενικό υπεύθυνο αρχιτέκτονα Αντώνη Γεωργιάδη, ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα χτιζόταν ένα τόσο πολύπλοκο και ογκώδες κτίριο, στην πραγματικότητα ένα οικοδομικό μεγαθήριο. Και τα κατάφερε, με τη συνδρομή και των Γιάννη Τσαρούχη και Γιάννη Μώραλη στην εξωτερική εικόνα του κτιρίου, οι οποίοι δημιούργησαν πάνω στο μωσαϊκό, στον χαλκό και στο μάρμαρο ντεκό μοτίβα, γραμμές και σχήματα αρχαϊκού τύπου.

benigni hilton
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι

Το «Athens Hilton» άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του στις 20 Απριλίου του 1963, μέσα σε βροχή, σαμπάνιες, φλας και διάσημους καλεσμένους. Οι Αθηναίοι, εκστασιασμένοι, στέκονταν με τις ώρες στη Βασ. Σοφίας για να θαυμάσουν το ξενοδοχείο, λίγο πριν από την επίσημη τελετή των εγκαινίων του. Το ωραιότερο «Hilton» του κόσμου ήταν πια γεγονός και ο ιδιοκτήτης του καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης παρέδωσε το χρυσό κλειδί στον Κόνραντ Χίλτον, ενώ το συμβολικό άνοιγμα της πόρτας απαθανατίστηκε από δεκάδες παπαράτσι.

Ο τότε υπουργός Παναγής Παπαληγούρας έκοψε τη λευκή κορδέλα, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος των 60s έδωσε το «παρών» στην επίσημη χοροεσπερίδα της επόμενης βραδιάς των εγκαινίων, υπό τη λάμψη των κρυστάλλινων πολυελαίων της αίθουσας «Τερψιχόρη». Η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Κωνσταντίνος και η Ιωάννα Τσάτσου πόζαραν στον φακό γύρω από τον Ανδρεάδη.
Στο κεντρικό τραπέζι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοδευόταν από τη σύζυγό του Αμαλία, που έκλεψε την παράσταση με την τουαλέτα του αγαπημένου της σχεδιαστή Jean Desses, ο οποίος παρουσίασε στο ξενοδοχείο τις δημιουργίες του. Ο Κόνραντ Χίλτον άνοιξε πρώτος τον χορό αγκαλιά με την αδερφή της Τζάκι Κένεντι, πριγκίπισσα Ρατζιβίλ. Στο τραπέζι του Αριστοτέλη Ωνάση καθόταν ο τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Δ. Χέλμης.

Andreadis Lee Ratzvil Onassis
Ο χολιγουντιανός Πιρς Μπρόσναν

«Η απουσία της Μαρίας Κάλλας δεν εμείωσε το κέφι του Ελληνος μεγαλοεφοπλιστού, που παρέμεινε στο νυχτερινό κλαμπ Ατενέ του ξενοδοχείου διασκεδάζοντας με μεγάλο ενθουσιασμό» έγραφε στα «Επίκαιρα» ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, που κάλυπτε το ρεπορτάζ της επίσημης βραδιάς. Αυτό ήταν! Το σύνθημα πλέον είχε δοθεί. Το «Athens Hilton» εγκαινίασε έναν καινούργιο τρόπο ζωής για τους Αθηναίους, με πισίνες, γυμναστήρια, δέκτη ραδιοφωνικού σταθμού, κοσμηματοπωλεία -του Κώστα Καίσαρη– και καταστήματα όπως το διάσημο κουρείο του, που μέχρι την τελευταία ημέρα επισκέπτονταν γνωστοί παλιοί Αθηναίοι, όπως ο Αναστάσης Δαυίδ! Μπορεί να μην κουβαλούσε στις πλάτες του μυθικό παρελθόν όπως τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος «Grande Bretagne» και «King George», αλλά έγινε το σύγχρονο στέκι αναφοράς στην πόλη.

Με γοργά βήματα έγραψε τη δική του κοσμοπολίτικη ιστορία στις αίθουσες, στις σουίτες και στα μοντέρνα δωμάτιά του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό, που θα απογειωθεί το 2024, με 280 δωμάτια και σουίτες, αλλά και 50 υπερπολυτελείς κατοικίες που σκοπεύουν να επιλέξουν ως σπίτι τους billionaire Έλληνες του εξωτερικού.

hilton pisina
Η πισίνα του «Χίλτον»

Στο Βυζαντινό, στην «Τερψιχόρη», στο Κελάρι, στον Γαλαξία και στη σουίτα «524» του ξενοδοχείου συναντήθηκαν η δύναμη με τον πλούτο, η τέχνη με την πολιτική, η Μελίνα Μερκούρη με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αστέρια του Χόλιγουντ, διάσημοι πολιτικοί, αστροναύτες, νιόπαντρα αλλά και παράνομα ζευγάρια «μοιράστηκαν» κάτι κοινό: την προεδρική σουίτα του.

Αυτόγραφα

Το 1968 ο Μάρλον Μπράντο μπήκε σχεδόν τρομοκρατημένος μέσα στο ξενοδοχείο από το πλήθος των θαυμαστών του, που τον περίμεναν στην είσοδο για αυτόγραφο. Ο Φρανκ Σινάτρα έφτασε με τη συνοδεία της Αστυνομίας και έμεινε στη σουίτα «Oλυμπος» στον 12ο όροφο. Ο Αντονι Κουίν ξετρελάθηκε με τη σουίτα «Χρυσόμαλλο Δέρας» και ο Ζαν Πολ Μπελμοντό γύρισε σκηνές της ταινίας «Διαρρήκτες» στις Εσπερίδες, με φόντο έργα του Τσαρούχη και του Κυπραίου.

belmonto Hilton
Ο γόης του σινεμά Ζαν Πολ Μπελμοντό

Η Ούρσουλα Αντρες προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση με την ομορφιά της, καθώς πελάτες και υπάλληλοι ήθελαν πάση θυσία να τη δουν από κοντά.
Ο Τέλης Σαβάλας ήταν κάτι παραπάνω από άνετος και κερνούσε κάθε μέρα τις τηλεφωνήτριες του ξενοδοχείου σοκολατάκια, σε αντίθεση με τον διάσημο συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, που μισούσε όσο τίποτε άλλο τη δημοσιότητα και έμεινε στο ξενοδοχείο για μεγάλο διάστημα με άλλο όνομα, γράφοντας τη «Μικρή τυμπανίστρια». Ανάλογες ιδιοτροπίες είχε και η συγγραφέας Φρανσουά Σαγκάν.

Στο διάσημο βιβλίο επισκεπτών του «Hilton» φιγουράρουν, μεταξύ άλλων, οι υπογραφές και οι ευχαριστίες του Κουστό, του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, της Ινγκμαρ Μπέργκαμ, της Ράκελ Ουέλς, του Πιερ Καρντέν, του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, των Αμερικανών κοσμοναυτών Γκόρντον, Κούπερ, Κόνραντ και των Ρώσων Λεόνοφ και Μπελάχεφ. Μέχρι πρόσφατα στο ξενοδοχείο έμενε η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία με την αδερφή της Ειρήνη, σε αντίθεση με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο που μένει πάντα στη «Μεγάλη Βρεταννία» της πλατείας Συντάγματος.

pierre cardin hilton1
Ο γόης του σινεμά Ζαν Πολ Μπελμοντό

albert monaco
Ο Αλβέρτος του Μονακό

Το ξενοδοχείο διοργάνωνε αμέτρητα χάπενινγκ, βραδιές μπάρμπεκιου, μεγάλα συνέδρια, με highlight το Αστροναυτικό Συνέδριο του 1963, παρουσία των Γκόρντον, Κούπερ και Κόνραντ, απίστευτης χλιδής δεξιώσεις, ομιλίες πολιτικών, επιδείξεις μόδας, καλλιστεία, φιλανθρωπικά γκαλά, το καθιερωμένο ετήσιο happening χαλιών της Δέσποινας Μοιραράκη.

Ξένα έθιμα

Εισήγαγε ξένα έθιμα όπως το «Thanks Giving», με μενού γεμιστή γαλοπούλα και τα ξακουστά μπραντς του, που άφησαν εποχή συγκεντρώνοντας στο Βυζαντινό όλη τη high society των 80s και 90s, αλλά, παρά τους VIP πελάτες του, το ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του σε όλους τους Αθηναίους.

pierce brosman hilton1
Ο χολιγουντιανός Πιρς Μπρόσναν

Η νεολαία τα τελευταία χρόνια έδινε το ραντεβού της κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς στο big party του ξενοδοχείου αλλά και στο διάσημο μπαρ – εστιατόριο Galaxy στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου, με την εκπληκτική θέα της Αθήνας, αλλά και στα events όπου έπαιζε μουσική επί 17 ολόκληρα χρόνια ο dj Αλέξανδρος Χριστόπουλος. Όσο για τους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και κοσμικούς, τα ραντεβού τους τα έδιναν στο γνωστό εστιατόριο Milos, με τη διάσημη ταραμοσαλάτα, τις μικρές τσιπούρες και τα τηγανιτά κολοκυθάκια…

Το «Hilton» ποτέ δεν κοιμάται, απλώς ανανεώνεται και ξανά προς τη δόξα τραβά. Μόνο το 2001 έκλεισε, με σκοπό τη ριζική αναμόρφωσή του εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η έλευση του 2004 το βρήκε αναγεννημένο και επαυξημένο κατά μία τριγωνική πτέρυγα 74 δωματίων στην πίσω πλευρά του κτιρίου, που ανέβασε τη συνολική δυναμικότητα του πολυώροφου ξενοδοχείου σε 517 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...