Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου αποκαλύπτει τα μυστικά της καλλίγραμμης σιλουέτας της

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου διατηρεί ένα ιδιαίτερα καλλίγραμμο και γυμνασμένο...

«Survivor»: Άγριος καβγάς ανάμεσα στους παίκτες – Οι φωνές και τα «γαλλικά»

Δεν έχει πάτο το... βαρέλι στο «Survivor». Επί μισή...

Το love story του έγκλειστου Κασιδιάρη με την Σταρ Ελλάς του 2009, Βιβιάνα Καμπανίλε

«Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται» λέει ο...

Γιάννης Μποσταντζόγλου: «Στεναχωριέμαι για τον Φιλιππίδη και τον Λιγνάδη αλλά πρυτανεύει η τιμωρία»

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Super...

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Τίγρης» και στα χρυσά deals

Ο Δημήτρης Μελισσανίδη πούλησε το μερίδιο του στον ΟΠΑΠ στον Τσέχο Κάρελ Κόμαρεκ αντί 347.400.000 ευρώ!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ελλάδας, μάλιστα με διεθνή εμβέλεια. Όχι τυχαία. Το τελευταίο εντυπωσιακό deal με το μερίδιο της οικογένειάς του στον ΟΠΑΠ αποδεικνύει ακόμα μια φορά τη δεινότητά του ως μεγάλου «παίκτη», αφού «βγήκε» από την επένδυσή του με κέρδη που αγγίζουν τα 300.000.000 ευρώ!

Η επιχειρηματική τακτική και η γνώση του Μελισσανίδη θα μπορούσαν να διδάσκονται σε σεμινάρια για το επιχειρείν, αφού κατάφερε μέσα σε 8,5 χρόνια να έχει κέρδη 6,7 φορές πάνω από την αρχική του επένδυση, όταν πήρε θέση στον οργανισμό το 2013.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2013 η πλευρά Μελισσανίδη μπήκε στον ΟΠΑΠ με ίδια κεφάλαια ύψους 51.300.000 ευρώ. Και πριν από λίγες μέρες έκανε cash out έχοντας εισπράξει, μαζί με τα μερίσματα, 347.400.000 ευρώ. Δηλαδή, το καθαρό κέρδος από την επένδυσή του στον γίγαντα των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας ανέρχεται σε 296.000.000 ευρώ. Μάλιστα, σε ένα πολύ σημαντικό αλλά και κρίσιμο τάιμινγκ όσον αφορά το επιχειρηματικό και οικονομικό τοπίο, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Το ιστορικό

Όλα άρχισαν το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, που απαιτούσε αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα, προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Βαρύ πυροβολικό στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ήταν εξαρχής ο ΟΠΑΠ, με τον κερδοφόρο οργανισμό να αποτελεί και το καλύτερο «φιλέτο» του.

Μεγάλη νικήτρια για τον ΟΠΑΠ ήταν τελικά η Emma Delta, αγοράζοντας ένα ποσοστό της τάξης του 33% με αντάλλαγμα 622.000.000 ευρώ, αναλαμβάνοντας και τη δέσμευση για καταβολή ακόμα 30.000.000 ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Στο σχήμα της Emma Delta, που αποτελούνταν κυρίως από Τσέχους επενδυτές, μετείχε και η πλευρά Μελισσανίδη ως δεύτερος εταίρος.

Στα επόμενα χρόνια υπήρξαν σημαντικές ανακατατάξεις στον οργανισμό, με τον Τσέχο μπίλιονερ Κάρελ Κόμαρεκ να εξελίσσεται στον μετοχικό κυρίαρχο του ΟΠΑΠ, τόσο στο αρχικό σχήμα που μετεξελίχθηκε σε Sazka Group όσο και στην Allwyn Entertainment που ελέγχει τον ΟΠΑΠ.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Allwyn αυξάνει τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ στο 48,1%». Τι συνέβη; Η πλευρά Μελισσανίδη προχώρησε σε πώληση του ποσοστού της, που αντιστοιχούσε στο 6,9 του ΟΠΑΠ (24.347.083 μετοχές). Κι έτσι η συμμετοχή της ελεγχόμενης από τον Κόμαρεκ εταιρίας αυξήθηκε από το 41,2% στο 48,1%.

Δύο ομόλογα

Το σημερινό 6,9% του οργανισμού αντιστοιχεί στο 23,1% των μετοχών που αγοράστηκαν το 2013 από την Emma Delta. Δηλαδή, ναι μεν πήρε τις μετοχές του ΟΠΑΠ στις 11 Οκτωβρίου 2013, αλλά λίγες μέρες πριν είχε προχωρήσει στην έκδοση δύο ομολόγων, τετραετούς διάρκειας, ύψους 400.000.000 ευρώ, με ετήσια επιτόκια 8,5 και 12%! Με αυτά δηλαδή τα 400.000.000 ευρώ, συν 222.000.000 ιδίων κεφαλαίων που το ίδιο το σχήμα συνεισέφερε, εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ.

Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο του Μελισσανίδη από τα 222.000.000 ευρώ ήταν περίπου 51.300.000 ευρώ. Η συμμετοχή στον ΟΠΑΠ έγινε μέσω μιας κυπριακής εταιρίας, της Yeonama Holdings, με πλειοψηφικό μέτοχο τον Γιώργο Μελισσανίδη, γιο του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μαζί με GΤech, Lottomatica είχαν το μειοψηφικό μερίδιο. Το κόστος για την αποπληρωμή των ομολογιακών εκδόσεων, που έφτασε στα 590.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης δεκαετούς ορίζοντα των 30.000.000 ευρώ, αποπληρώθηκε από τα μερίσματα, που από το 2014 φτάνουν στα 676.400.00 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι από τα 86.400.000 κερδών τα 20.000.000 ήταν για την πλευρά Μελισσανίδη.

Επιπλέον, για την εξαγορά του ποσοστού Μελισσανίδη, όπως ανακοινώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, η πλευρά Κόμαρεκ καταβάλλει 327.400.000 ευρώ! Μάλιστα, η συναλλαγή γίνεται με ένα μπόνους (premium) πάνω από 10% στην τωρινή τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Allwyn, Robert Chvatal, δήλωσε:

«Η απόκτηση του υπόλοιπου μειοψηφικού μεριδίου συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την Allwyn, με το οποίο συνεχίζεται η μακροπρόθεσμη στρατηγική αύξησης μεριδίων στις επιχειρήσεις μας. Η συγκεκριμένη συναλλαγή ολοκληρώνει μία σειρά συναλλαγών μέσω των οποίων έχουμε αγοράσει τα μερίδια άλλων μετόχων στη Sazka Delta κατά τα τελευταία τρία χρόνια».

Και συνέχισε: «Με την επιλογή μας να λαμβάνουμε τα μερίσματα του ΟΠΑΠ ως επανεπένδυση σε μετοχές καθώς και με τις αγορές μετοχών έχουμε αυξήσει το μερίδιό μας στον ΟΠΑΠ από το 23,7% το 2018 στο 48,1% σήμερα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόσφατη επίδοση του ΟΠΑΠ και ενθουσιασμένοι για τις ευκαιρίες που οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Allwyn βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την εισηγμένη στο NYSE Cohn Robbins Holdings Corp (CRHC). Η αναμενόμενη συνολική εταιρική αξία του ομίλου πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 9,3 δισ. δολάρια.

Γέμισε και το δημόσιο ταμείο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2014 έως σήμερα ο πλέον ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ έχει συνολικά καθαρά κέρδη 1,34 δισ. ευρώ, έχοντας μοιράσει στους μετόχους περίπου 2 δισ. ευρώ! Με το Δημόσιο να έχει εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ από τη φορολογία στα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών και από την εταιρική φορολόγηση στα κέρδη.

Τα ποσά αυτά καταδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ απέφερε υπεραποδόσεις και μεγάλα κέρδη για το δημόσιο ταμείο. Συγκριτικά, μάλιστα, αυτά τα οφέλη για το Δημόσιο είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη που, αναλογικά, είχαν οι μέτοχοι.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόταση γάμου σε ηθοποιό πετυχημένης ελληνικής σειράς

Ραφτείτε! Έχουμε γάμο στη σόουμπιζ! Ο σύντροφος της ηθοποιού,...

Σπάνια δημόσια έξοδος για ζευγάρι της σόουμπιζ

Το βράδυ της Τρίτης το γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ...

Κάτια Ταραμπάνκο: Αυτός ο άντρας είναι η «πέτρα του σκανδάλου» που τη χώρισε από τον Κωνσταντόπουλο

Αναστάτωση προκάλεσε στα καλλιτεχνικά στέκια και στις πρωινές εκπομπές...

Η Ευγενία Σαμαρά ποζάρει με την εντυπωσιακή μαμά της

Η Ευγενία Σαμαρά πέρασε μια δύσκολη χρονιά καθώς πριν...

Η Νίκη Λάμη ποζάρει με μπικίνι στην παραλία

Η Νίκη Λάμη βρήκε ελεύθερο χρόνο, έβαλε το μαγιό...

«Δεν έχω δει πιο αχάριστο άνθρωπο στη ζωή μου από τον Μάνο Παπαγιάννη»

Ποιος γνωστός κύριος της σόουμπιζ έκανε αυτές τις δηλώσεις...

Θοδωρής Κατσαφάδος: «Δεν φανταζόμουν πως με τη Χριστίνα Τσάφου θα γινόμασταν συμπέθεροι»

Μία συγκλονιστική συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» ο...