Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Δημήτρης Γκίρτζαλης: Η σωτηρία των θαλασσών δεν είναι τρίχες

Ένας κομμωτής ρίχνεται στη… μάχη για τη σωτηρία των θαλασσών με «όπλο» του τις τρίχες! Ο Δημήτρης Γκίρτζαλης, πέρα από επιτυχημένος hair expert με δικό του κομμωτήριο, είναι και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος.

  • Από τον
    ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Ένας άνθρωπος με οικολογική συνείδηση και ευαισθησίες, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενιές, δίχως όμως να μένει στο… όνειρο. Έτσι, με μια μικρή ομάδα ομοϊδεατών του έχουν περάσει εδώ και τέσσερα χρόνια στην προσπάθεια γι’ αυτό ακριβώς το αισιόδοξο αύριο. Μια προσπάθεια που άρχισε από μια σκέψη που έκανε ο ίδιος για κάτι πολύ απλό, το οποίο έμελλε να οδηγήσει σε κάτι πολύ μεγάλο. «Αφορμή για να γίνει η αρχή στάθηκε το ατύχημα με το πλοίο “Αγία Ζώνη”, στον Σαρωνικό. Ως κομμωτής γνωρίζω πως τα μαλλιά λαδώνουν και συγκρατούν τη λιπαρότητα. Υπέθεσα, λοιπόν, ότι οι τρίχες που πετιούνται στα σκουπίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την περισυλλογή πετρελαιοειδών από τη θάλασσα.

Φ3
Τα φίλτρα με τρίχες έτοιμα προς χρήση

Αυτό φάνηκε εξάλλου και στην πράξη μετά το ατύχημα, καθώς παρατηρήσαμε ότι όποια ζώα από αυτά που είχαν έρθει σε επαφή με το μαζούτ είχαν τρίχωμα, ήταν πολύ δύσκολο να καθαριστούν, έπρεπε να τα κουρέψουμε» εξηγεί στην «Espresso» ο Δημήτρης Γκίρτζαλης, ο οποίος μοιράστηκε αμέσως τη σκέψη του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΕΛΚΕΘΕ, όπου και αποδείχτηκε τελικά μέσα από επίσημες έρευνες πως όντως η τρίχα ανθρώπων και ζώων είναι ο καλύτερος συλλέκτης πετρελαιοειδών που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Από το Μεξικό

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί σχετική έρευνα στην Αμερική, μετά το ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού. «Μελετώντας το θέμα, σε συνεργασία με μια ομάδα ανθρώπων με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, εντοπίσαμε τη matter of trust.org, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση, της οποίας οι ιθύνοντες είχαν την ίδια ιδέα.

Ουσιαστικά εκείνοι το ξεκίνησαν πρώτοι όλο αυτό, εμείς απλά είχαμε μια επικοινωνία μαζί τους και μπήκαμε κατόπιν στη διαδικασία να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς τους και στη χώρα μας μέσω του ΕΛΚΕΘΕ» συνεχίζει ο κομμωτής, ο οποίος πρωτοστάτησε έπειτα στην ίδρυση της ΡΕΣΤΙΑ. Πρόκειται για μια προσπάθεια που άρχισε ως ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) και πλέον έχει εξελιχθεί σε ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία). «Συλλέγουμε τρίχες από κομμωτήρια και pet groomers, με σκοπό τη δημιουργία φίλτρων που λειτουργούν ως συλλέκτες πετρελαιοειδών και δημιουργούν “τείχη” για την προστασία του περιβάλλοντος.

Φ2
Η διαδικασία δημιουργίας του φίλτρου

Για την παραγωγή των φίλτρων χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα που λέγεται πιληματοποιητής, με το οποίο έφτιαχναν παλιά τις τσόχινες κάπες του στρατού» αναφέρει ο Δημήτρης Γκίρτζαλης, ενημερώνοντάς μας πως μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά ορισμένα φίλτρα σε διάφορες περιοχές της χώρας για ερευνητικούς σκοπούς πλην όμως σε μικρή κλίμακα. Στόχος της ΡΕΣΤΙΑ είναι αυτά τα φίλτρα να παρέχονται δωρεάν όπου υπάρχει ανάγκη. «Πολλά κομμωτήρια συνεργάζονται με χαρά μαζί μας, μας παίρνουν τηλέφωνο από μόνοι τους για να προσφέρουν, και αυτή τη στιγμή η προσφορά σε τρίχα είναι αθρόα.

Στο επόμενο διάστημα θα φτιάξουμε, μάλιστα, κι έναν τρόπο περισυλλογής της ύλης για τα φίλτρα μέσα στην Αττική, σε συνεργασία με κάποια μεταφορική. Το βασικό, όμως, είναι να φτάσει στο σημείο να είναι βιώσιμη η ΡΕΣΤΙΑ. Όλο αυτό το κάνουμε με προσωπικά κεφάλαια, μέχρι στιγμής. Στο άμεσο μέλλον, όποιο κομμωτήριο ενδιαφέρεται να προσφέρει θα πρέπει να γίνεται μέλος μας, όπως γράφεσαι π.χ. στη WWF, ώστε να έχουμε κάποια έσοδα, τα οποία μαζί με επιδοτήσεις που περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μας βοηθήσουν να προσλάβουμε άτομα που θα παράγουν τα φίλτρα. Χρειάζονται πολλές εργατοώρες για να γίνει αυτό, χρειάζεται προσωπικό. Από την πλευρά μας, αφού έχουμε λύσει τα θέματα της έρευνας, της πρώτης ύλης και της παραγωγής, θέλουμε να τα παρέχουμε δωρεάν τα φίλτρα στους δήμους που έχουν λιμάνια και υποχρεούνται βάσει νόμου να έχουν υλικά συλλογής πετρελαιοειδών σε περίπτωση ατυχήματος.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο γίνονται κατά μέσο όρο στην Ελλάδα οκτώ ατυχήματα και δεν μαθαίνει κανείς τίποτα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης στη χώρα» καταλήγει ο κομμωτής που «παλεύει» να έχει της θάλασσες… στην τρίχα!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...