Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Ο Όμηρος Ευστρατιάδης αποκαλύπτει το άγριο παρασκήνιο με τις ερωτικές ταινίες του

«Πλαστογράφησαν τις ταινίες μου! Ποτέ δεν γύρισα πορνό»

Ο Όμηρος Ευστρατιάδης δίχως άλλο είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ψυχαγωγικού (όπως μας δηλώνει) ελληνικού κινηματογράφου με τις περισσότερες ταινίες στο ενεργητικό του -έχει 114- και ακολουθεί ο Κώστας Καραγιάννης, με 103 ταινίες.

  • Από τον 
    Γιάννη Αρμουτίδη

ομηρος

Η λίστα των 114 ταινιών του σκηνοθέτη είναι από περιπέτειες, πολεμικές, ψυχολογικές, κοινωνικές, μέχρι κωμωδίες, δράματα και ερωτικές!

Τον συναντήσαμε στο νέο, υπέροχο σπίτι του, μπροστά στη θάλασσα, στα βράχια της Πειραϊκής, με τον ίδιο να κάνει «γκρο πλαν» στην κινηματογραφική ζωή του. Από τις ταινίες που υπογράφει ξεχωρίζει τη μαυρόασπρη «Στον δάσκαλό μας με αγάπη» με τον Α. Αντωνόπουλο και Ν. Τριανταφυλλίδη, από τις ερωτικές του ταινίες το «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα», και από τις κωμωδίες, τη μεγάλη σειρά που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό και διάσημο στο νεανικό κοινό «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», αλλά και το «Επάγγελμα γυναίκα».

image00001

Δεν τις αναγνώρισε

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο θυμάται την εποχή που οι Γερμανοί παραγωγοί «κατακρεουργούσαν» τις ταινίες του, πλαστογραφώντας τες σε τέτοιο βαθμό, που όταν ο ίδιος τις είδε στις αίθουσες των κινηματογράφων -στη Γερμανία- δεν τις αναγνώρισε!

«Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι ταινίες δεν παίζονταν στην ελληνική γλώσσα ούτε στην αγγλική. Έτσι λοιπόν, υπογράφοντας τα δικαιώματα προβολής τους στο εξωτερικό, παραχωρούσα τις κόπιες των αρνητικών της ταινίας, που περιείχαν ήχο διεθνούς μπάντας. Ο ήχος διεθνούς μπάντας είναι ο φυσικός ήχος που ακούγεται σε μία ταινία, κάτω από τον διάλογο των ηθοποιών. Και με τον ήχο αυτό οι ξένοι ηθοποιοί που ντουμπλάρουν τους Ελληνες επαναλαμβάνουν το ελληνικό σενάριο μεταφρασμένο στη δική τους γλώσσα» λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

image00011

«Εχοντας λοιπόν στην κατοχή τους οι Γερμανοί τα αρνητικά των ταινιών μου, όταν παίζονταν οι ερωτικές σκηνές -που δεν είχαν ίχνος σεξουαλικής πράξης- πρόσθεταν επιπλέον τμήματα. Τις λεγόμενες “τσόντες”! Αυτές ήταν μόνο κοντινά πλάνα, με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο προσδιόριζε την ερωτική πράξη και δεν ήταν οι δικές μου σκηνές. Επιπλέον πάνω στον φυσικό ήχο των δικών μου ταινιών (τη διεθνή μπάντα) πρόσθεταν τις φωνές που ακούγονταν πάνω στις σκηνές πορνό και έτσι η απάτη έδενε από παντού! Με τον τρόπο αυτό μπέρδευαν τον θεατή του εξωτερικού, ο οποίος, αφού δεν ήξερε από μοντάζ, πίστευε -αφού αυτό έβλεπε- ότι οι ταινίες μου διέθεταν σκληρές και ακατάλληλες σκηνές ερωτικού περιεχομένου, με πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες Ελληνες και Ελληνίδες ηθοποιούς οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι έκαναν πορνό, μαζί μου, χωρίς ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο» αποκαλύπτει στην «Espresso».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πλαστογραφημένες ταινίες του Ομηρου Ευστρατιάδη (χαρακτηρίστηκε ο σύγχρονος Ελληνας Αλμοδόβαρ της δεκαετίας του ’70 και κρατά επάξια τον τίτλο αυτό ακόμα έως σήμερα) με σκληρές σκηνές πορνό δεν προβάλλονταν -με αυτές τις προσθήκες- στην Ελλάδα και στους ελληνικούς κινηματογράφους.

image00019

Τις διέθεταν μόνο -μέσω παράνομης διακίνησης- για ιδιωτικές προβολές! Ηταν μία παράνομη κίνηση των παραγωγών του εξωτερικού, η οποία δημιούργησε πολύ άσχημες εντυπώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, με τους ανθρώπους του σινεμά να κατηγορούνται άδικα ότι έκαναν πορνό.

«Μύθος και μέγα ψέμα»

«Ετσι βγήκε και όλη αυτή η παραφιλολογία για τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων πρωταγωνιστών σε τολμηρές ταινίες με σκληρό ερωτικό περιεχόμενο. Πράγμα που είναι μύθος και μέγα ψέμα» εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Οταν επιχείρησα να κινηθώ εναντίον τους νομικά, το κόστος των δικαστικών εξόδων ήταν τόσο μεγάλο, που ξεπερνούσε ακόμα και τα έσοδα που είχα από τη διάθεση των ταινιών αυτών στο εξωτερικό. Και έτσι δεν μπόρεσα ποτέ να προχωρήσω και να φτάσει η υπόθεση αυτή στα δικαστήρια».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ομηρος Ευστρατιάδης εξηγεί τη διαδικασία που οι ταινίες αυτές χαρακτηρίστηκαν «Αυστηρώς ακατάλληλες», γεγονός το οποίο δεν συνάδει με τις σπουδαίες συνεργασίες του σε καθεμία από αυτές, αφού συνεργάστηκε -εκτός από σημαντικά ονόματα πρωταγωνιστών- με αναγνωρισμένους συνθέτες, όπως ο Λοΐζος, ο Κουγιουμτζής, ο Γιάννης Πουλόπουλος αλλά και μεγάλους ερμηνευτές, όπως ο Γιάννης Πάριος και η Ρίτα Σακελλαρίου

image00027

Επιπλέον, συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Αννα Φόνσου, η Ελένη Ανουσάκη, η Ελενα Ναθαναήλ, η Γκιζέλα Ντάλι, η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Χρήστος Νομικός, ο Θόδωρος Ρουμπάνης, ο Αλκης Γιαννακάς, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Νίκος Γαλανός, ο Κώστας Καραγιώργης, σεναριογράφους όπως ο Γιάννης Τζιώτης, ο Γιάννης Σκλάβος, ο Κώστας Τσαρούχας («Αγόρια στην πορνεία»), διευθυντές φωτογραφίας όπως ο Σταμάτης Τρύπος, ο Αρης Σταύρου, ο Δήμος Σακελλαρίου και άλλοι!

Ανάμεσα στις σπουδαίες ταινίες του συγκαταλέγονται οι: «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα», «Ανήλικες αμαρτωλές», «Οσο υπάρχει έρωτας», «Πρόκληση», «Πιο θερμή από τον ήλιο», «Ιδιωτική μου ζωή», «Αδιέξοδος», «Κυνηγημένοι εραστές», «Τα παιδιά των λουλουδιών», αλλά και «Το κορίτσι και το άλογο» με την Αννα Φόνσου, που έκανε πάταγο! Ο ίδιος κλείνοντας τις αποκαλύψεις του μιλά και για μία από τις σοκαριστικές στιγμές στην καλλιτεχνική του πορεία, την επίθεση που δέχτηκε με τον εμπρησμό του θεάτρου Περοκέ, στο οποίο παιζόταν -για δύο χρόνια, με τεράστια επιτυχία- η παράσταση «Διονυσιακά όργια».

«Εκεί πρωτοεμφανίστηκε η σπουδαία Τζένη Δριβάλα, η υψίφωνος της λυρικής σκηνής και σύζυγος του αείμνηστου Τζον Μοδινού. Μας έκαψαν το θέατρο, γιατί πίστευαν ότι είναι πορνό. Η τέχνη έγινε πορνό. Και επέδειξαν όλο τον ρατσισμό τους καίγοντάς το» αποκαλύπτει ο Όμηρος Ευστρατιάδης!

● Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Espresso» είναι από το προσωπικό αρχείο του Ομηρου Ευστρατιάδη και απαγορεύεται ρητά βάσει νόμου κάθε αναδημοσίευση.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...