Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση προτομής του Φιλοποίμενος Φίνου σε πάρκο της Αθήνας

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Φίνου θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την τοποθέτησή της στην πλατεία Φιλοποίμενος Φίνου, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν από τον δήμαρχο Αθηναίων με προσκεκλημένους τους πρωταγωνιστές της Φίνος Φιλμ που είναι εν ζωή.

Aπό τον Γιάννη Αρμουτίδη

Ενας μεγάλος αγώνας με τον Δήμο Αθηναίων για την ανεύρεση του χώρου όπου θα στηθεί η προτομή του Φιλοποίμενος Φίνου, ήταν η αρχή του τολμηρού εγχειρήματος που αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso».

dromos

Η αρχική πρόταση να τοποθετηθεί σε ένα μικρό πάρκο, στην πλατεία Κάνιγγος, εκεί όπου βρισκόταν τα γραφεία του Φίνου, απερρίφθη. Η δεύτερη πρόταση, να τοποθετηθεί πολύ κοντά στο Πεδίο του Αρεως, στο μικρό πάρκο με το σιντριβάνι, ακριβώς απέναντι από τη σχολή σκηνοθεσίας του Λυκούργου Σταυράκου, κατέστη άκαρπη. Ευτυχώς, ο Δήμος Αθηναίων κατέληξε στην τελική θέση τοποθέτησης της προτομής του Φίνου σε χώρο πολύ κοντά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, και συγκεκριμένα στο πάρκο απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, το οποίο θα μετονομαστεί σε «Πάρκο Φιλοποίμενος Φίνου», στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα στούντιο της Φίνος Φιλμ, στην οδό Χίου 53. Τον αγώνα για να τιμηθεί ο άνθρωπος που δημιούργησε τον κινηματογράφο ξεκίνησαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου και ο Ομηρος Ευστρατιάδης, «ενώ δεν ενδιαφέρθηκε κανένας από τους ανθρώπους που ζούσαν στη Φίνος, ούτε καν οι κληρονόμοι του, για να τον τιμήσουν όλο αυτό το διάστημα των 45 χρόνων μετά τον θάνατό του», όπως λέει στην «Espresso» ο σκηνοθέτης, που πείσμωσε για να πάρει σάρκα και οστά το έργο ακόμη και τώρα, που το υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί τις τελικές εγκρίσεις για το κόστος. Ο σκηνοθέτης, ως γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, όπως πληροφορηθήκαμε, έδωσε μεγάλη μάχη για την ανέγερση της προτομής του Φιλοποίμενος Φίνου που θα αντικρίζουν όλοι όσοι μεγάλωσαν και μεγαλώνουν με τις αξέχαστες ταινίες του!

finosaliki

«Η πρόεδρος της α’ κοινότητας του Δήμου Αθηναίων Μαρία Αλεβίζου πριν από λίγες ημέρες με ενημέρωσε για την έγκριση τοποθέτησης της προτομής του Φίνου στο πάρκο απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, καθώς και για τις ενέργειες αναβάθμισης της περιοχής που περιλαμβάνουν τον καθαρισμό από γκράφιτι, τη γενικότερη περιποίηση των χώρων, νέα ασφαλτόστρωση, ενώ παράλληλα συζητείται η παραχώρηση του ενός από τα δύο γήπεδα μπάσκετ που υπάρχουν προκειμένου να μετατραπεί -τους θερινούς μήνες- σε θερινό σινεμά, το οποίο θα προβάλλει ταινίες νέων δημιουργών μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Το μόνο που εκκρεμεί πλέον είναι η έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού του κονδυλίου φιλοτέχνησης της προτομής του κορυφαίου δημιουργού του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενος Φίνου από τον γλύπτη Βαγγέλη Ηλία» αποκαλύπτει στην «Espresso» ο καταξιωμένος σκηνοθέτης.

finosmesa

«Η όλη προσπάθεια βρίσκεται στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία ενέκρινε την ανέγερση της προτομής του Φίνου, και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση του κονδυλίου φιλοτέχνησης της προτομής του δημιουργού του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ταλαντούχος γλύπτης Βαγγέλης Ηλίας θα φιλοτεχνήσει την προτομή του Φίνου, ενώ ήδη έχει ετοιμάσει το πρόπλασμα που απαιτεί η διαδικασία έγκρισης της ανέγερσής του» λέει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία και οι προσπάθειες έγκρισης της ανέγερσης της προτομής του μεγάλου δημιουργού του ελληνικού κινηματογράφου ξεκίνησαν το 2019: «Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε η πρώτη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων! Υστερα από 10 χρόνια αναμονής και αναβολών εγκρίθηκε ομόφωνα η ανέγερση της προτομής του Φίνου στην πλατεία Κάννιγος. Εκ των υστέρων προέκυψαν δεκάδες προβλήματα από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται, ενώ η τελική απόφαση έγκρισης του σημείου τοποθέτησης ελήφθη τον Ιούλιο του 2022. Και ακόμα τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία υλοποίησης» αναφέρει ο Ομηρος Ευστρατιάδης.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Φίνου θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την τοποθέτησή της στην πλατεία Φιλοποίμενος Φίνου, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν από τον δήμαρχο Αθηναίων με προσκεκλημένους τους πρωταγωνιστές της Φίνος Φιλμ που είναι εν ζωή.

finosmesa2

Ο Ομηρος Ευστρατιάδης έχει ταυτίσει τη ζωή του και με τη Φίνος Φιλμ. Γεννημένος στην Καστέλλα, μαζί με άλλα τέσσερα αδέλφια του σε ηλικία οκτώ ετών πουλούσε ψάρια στην επιχείρηση του πατέρα του, Θανάση, στο Μεταξουργείο, έχοντας πάγκους στη λαϊκή αγορά. Στα 12 του απασχολείται στον σπουδαίο εκδοτικό οργανισμό Ικαρος, των Αλέκου Πατσιφά, Νίκου Καρύδη και Μάριου Πλωρίτη, και, ως παιδί των θελημάτων, είχε την τύχη και τη χαρά -όπως μας λέει- να γνωρίσει από κοντά τους Ελύτη, Τσαρούχη, Σεφέρη, Χατζιδάκι, Βασιλείου, Μελίνα Μερκούρη και όλη την αφρόκρεμα της ελληνικής τέχνης. Στη συνέχεια γράφεται αρχικά στο νυχτερινό γυμνάσιο του Κολωνού και αμέσως μετά -με τα χρήματα που κερδίζει από την εργασία του- στη Σχολή Τέχνης Κινηματογράφου «Σταυράκου»! Από εκεί, τα βήματά του τον οδηγούν στα εργαστήρια και τα εμφανιστήρια της Φίνος Φιλμ. Είναι μόλις 17 ετών όταν το «Κάθε λιμάνι και καημός», η ασπρόμαυρη ταινία που θα σκηνοθετούσε ο Πυθαγόρας, ο σπουδαίος στιχουργός, ο οποίος και πρωταγωνιστούσε, τον ρίχνει στα βαθιά, κάνοντας το πρώτο του βήμα ως σκηνοθέτης. Οι ταινίες που υπογράφει είναι 114, και από αυτές ξεχωρίζει τη μαυρόασπρη «Στον δάσκαλό μας με αγάπη», με τον Α. Αντωνόπουλο και τη Ν. Τριανταφυλλίδη, από τις ερωτικές του τα «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα» και από τις κωμωδίες του τη μεγάλη σειρά ταινιών που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό και διάσημο στο νεανικό κοινό, το «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», αλλά και το «Επάγγελμα γυναίκα». Η τηλεόραση μπαίνει στη ζωή του σκηνοθετώντας το σίριαλ της ΕΡΤ «Κλέφτες και αστυνόμοι», ενώ στην ιδιωτική τηλεόραση εμφανίζεται με το πρώτο σίριαλ που μεταδίδει ο ΑΝΤ1, το «Ιστορίες χωρίς δάκρυα»!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παντρεύτηκε η Δήμητρα Αλεξανδράκη

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε live πως έχει παντρευτεί. Ηταν...

Θανάσης Κουρλαμπάς: Αυτή είναι η γλυκύτατη σύζυγός του

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς...