Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Έμπνευση & έρωτας με φόντο τον Νείλο για την Ευγενία Νιάρχου

Η jetsetter, σχεδιάστρια κοσμημάτων και «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου...

Η φιναλίστ του «MasterChef 6» Καλλιόπη Μπεζαντέ δίνει στην «Espresso» τη συνταγή της επιτυχίας

Το πάθος για τη μαγειρική που της ξύπνησαν οι γιαγιάδες της και το βιβλίο «Street food αλά ελληνικά», που «γεννήθηκε» με την προτροπή του Μαμαλάκη

Το 2021 η Καλλιόπη Μπεζαντέ πήρε μέρος στο «MasterChef 5», αλλά δεν κατάφερε να μπει στο τηλεοπτικό σπίτι του διαγωνισμού μαγειρικής. Το 2022 επέστρεψε δριμύτερη φτάνοντας ως τον τελικό, όπου διεκδίκησε το μεγάλο έπαθλο.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Και μπορεί τελικά να το έχασε από τον άλλο φιναλίστ του έκτου κύκλου, ωστόσο η «συνταγή» της επιτυχίας της είχε αρχίσει ήδη να «δένει». Απόδειξη; Eξι μήνες μετά τον περσινό τελικό υπάρχει στα ράφια των βιβλιοπωλείων βιβλίο συνταγών με το όνομά της, το οποίο έχει τίτλο «Street food αλά ελληνικά» και το έχει προλογίσει ο Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ πριν από λίγους μήνες άνοιξε και το μεζεδοπωλείο «Της Πόπης», στην Καλλιθέα, όπου μαγειρεύει καθημερινά με κέφι και μεράκι προσπαθώντας να ικανοποιεί με τις γεύσεις της ακόμη και τους πιο «δύσκολους» ουρανίσκους.

kalliopi1

Γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στο Παγκράτι η Καλλιόπη Μπεζαντέ, η Πόπη -όπως τη φωνάζουν οι δικοί της άνθρωποι-, έλκει την καταγωγή της από τη Νάξο. «Ολα μου τα καλοκαίρια ως παιδί τα πέρασα εκεί», λέει η ίδια στην «Espresso» και συνεχίζει: «Οι πρώτες μου αναμνήσεις σε σχέση με τη μαγειρική συνδέονται με διάφορες μυρωδιές. Κάθε καλοκαίρι που πήγαινα στο χωριό, στη γιαγιά, και φτιάχναμε κεφτεδάκια, μου έλεγε: “Πήγαινε να κόψεις λίγο δυόσμο να βάλουμε στον κιμά”. Ηταν τότε όλα τα μυρωδικά σε γλάστρες, φουντωμένα και μύριζαν τόσο ωραία. Η γιαγιά μου στη Νάξο με έμαθε να είμαι ήρεμη στην κουζίνα. Ηθελε ας πούμε να κάνει γεμιστά και τα ξεκινούσε μια δυο μέρες πριν, σιγά σιγά… Βέβαια και οι δυο γιαγιάδες μου μαγείρευαν, έτσι είτε ήμουν στη μία είτε στην άλλη είχα πάντοτε επιρροές και μυρωδιές».

Η Καλλιόπη είχε εκφράσει την επιθυμία της να γίνει μαγείρισσα πριν ακόμη πάει σχολείο. «Κάποιες φορές έκανα την άρρωστη για να μένω σπίτι και να βλέπω τη μαγειρική της κυρίας Βέφα στην τηλεόραση. Θυμάμαι μάλιστα πως όταν ξεκίνησα να διαβάζω, στο Δημοτικό, από τα πρώτα βιβλία που μου δώρισαν οι δικοί μου ήταν ένα με συνταγές της κυρίας Αλεξιάδου, που το έχω ακόμη. Αργότερα βέβαια λάτρεψα την εκπομπή ‘‘Μπουκιά και Συχώριο’’ του Ηλία Μαμαλάκη. Δεν κανόνιζα ποτέ κάτι όταν παιζόταν, δεν έχανα επεισόδιο…» αναφέρει.

Σπουδές

Παρ’ όλα αυτά, επειδή ήταν και καλή μαθήτρια, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, απ’ όπου και αποφοίτησε, γιατί, όπως τονίζει, δεν της αρέσει ν’ αφήνει τίποτα στη μέση. Παράλληλα με τις σπουδές της εργαζόταν σε χώρους εστίασης, έχοντας πλέον αποφασίσει να ακολουθήσει τη μαγειρική σε επαγγελματικό επίπεδο. «Δεν πήγα σε σχολή, από μόνη μου άρχισα να δουλεύω τα καλοκαίρια, σεζόν, σε κουζίνες ξενοδοχείων, εστιατορίων. Δεν με δυσκόλεψε, γιατί μάθαινα διαρκώς πράγματα και μου άρεσε αυτό. Μπροστά στις γνώσεις που κέρδιζα, δεν με ένοιαζε που δούλευα πολλές ώρες ούτε που δεν πήγαινα για μπάνιο» σημειώνει.

kalliopi
Η Καλλιόπη Μπεζαντέ αγοράζει αβγά στη λαϊκή αγορά

Το «MasterChef» το παρακολουθούσε κι αυτό από την πρώτη χρονιά του, όταν κέρδισε ο Ακης Πετρετζίκης. «Τότε όμως ήμουν μικρή για να δηλώσω συμμετοχή. Μετά βέβαια βγήκε το ‘‘MasterChef Junior’’, αλλά εγώ είχα μεγαλώσει πια και δεν μπορούσα να πάω ούτε εκεί.

Ηθελα όμως να το δοκιμάσω κάποια στιγμή, πιο πολύ για την εμπειρία. Την πρώτη φορά δήλωσα μόνη μου συμμετοχή. Δούλευα σε ένα ιταλικό εστιατόριο και την ώρα που έκανα διάλειμμα είδα το τρέιλερ, έκανα την αίτηση ηλεκτρονικά και με πήραν. Πήγα να δω πώς είναι, έφτασα μέχρι τα bootcamps και έφυγα πριν μπω στο σπίτι. Δεν στενοχωρήθηκα, γιατί άρχισα πάλι να δουλεύω σε μαγαζιά και το ξέχασα. Ημουν απορροφημένη στα καινούργια πράγματα που μάθαινα τότε. Είχα ωστόσο στην άκρη του μυαλού μου να ξαναπάω έπειτα από πέντε χρόνια. Τελικά πήγα σε ένα… Εκανε την αίτηση ο σύντροφός μου, ο Μιχάλης, και όταν επικοινώνησαν εκ νέου αποφάσισα να ξαναπάω. Ε, τη δεύτερη φορά έφτασα στον τελικό» περιγράφει.

Επιστρέφοντας σπίτι της έπειτα από περίπου έξι μήνες ένιωσε πως ο καιρός είχε περάσει πολύ γρήγορα. «Μου άφησε ωραία γεύση η συμμετοχή μου. Εχω όμορφες αναμνήσεις, πήρα πολλά μαθήματα, μου ανοίχτηκαν δρόμοι. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να συναντήσω αυτούς τους ανθρώπους, να μάθω συνταγές, να γνωρίσω υλικά…» σημειώνει.

kalliopi kentriki

Οσο για το στοιχείο του reality, δεν την απασχόλησε ιδιαίτερα, όπως λέει. «Τις περισσότερες φορές δεν άκουγα, δεν συμμετείχα, δεν με ενδιέφερε κιόλας. Οπως είχα πει και στα παιδιά εξαρχής: ‘‘Δεν σας ξέρω ούτε πρόκειται να σας μάθω μέσα σε λίγους μήνες για να πω πως είμαστε φίλοι’’. Για μένα η φιλία είναι κάτι ιερό. Εκεί, ας πούμε, υπήρχαν παιδιά που τους έλεγες “καλημέρα’’ και έψαχναν να βρουν στρατηγική ακόμη και σ’ αυτό. Οπότε έμενα αμέτοχη όσο μπορούσα. Υπήρχε βέβαια μεγάλος ανταγωνισμός, όπως υπάρχει και στις κουζίνες έξω, σε μαγαζιά. Θέλεις να κάνεις καλύτερο πιάτο από τους άλλους για να να μη βγεις προτεινόμενος και να δείξεις στους κριτές πως μπορείς παραπάνω από τους υπολοίπους. Ενα παιχνίδι επιβίωσης είναι ουσιαστικά, όπως στο ‘‘Survivor’’ επιβιώνεις με τα αθλήματα, έτσι και στο ‘‘MasterChef’’ πρέπει να επιβιώσεις μαγειρικά. Για μένα το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν το ψυχολογικό , μου έλειπαν οι δικοί μου, η καθημερινή επαφή που είχα μαζί τους, έτσι τα μάζευα όλα μέσα μου» εξομολογείται.

Το είδωλό της

Εκτός από τους τρεις κριτές του reality μαγειρικής, τους οποίους -όπως λέει- θαύμασε ακόμη περισσότερο γνωρίζοντάς τους από κοντά, η Καλλιόπη Μπεζαντέ είχε την ευκαιρία στο «MasterChef» να μαγειρέψει κάποια στιγμή και για το μαγειρικό της είδωλο, τον Ηλία Μαμαλάκη. Ο τελευταίος επισκέφθηκε τον διαγωνισμό ως guest κριτής κι αφού δοκίμασε μια πορτοκαλόπιτα από τα χεράκια της, άρχισε να την αποθεώνει δημόσια για τις ικανότητές της.

kalliopi mamalakis
Με τον Ηλία Μαμαλάκη που προλόγισε το βιβλίο της

«Οταν βγήκα από τον διαγωνισμό και είδα πως είχε μιλήσει για μένα με ωραία λόγια, ένιωσα την ανάγκη να τον ευχαριστήσω. Του έστειλα μήνυμα στα social και μου είπε να συναντηθούμε. Πήγα στο γραφείο του για να γνωριστούμε επιτέλους κι από κοντά, αφού στο παιχνίδι δεν είχαμε μιλήσει, και αισθάνθηκα αμέσως πως ‘‘κουμπώσαμε’’. Του μίλησα για τη ζωή μου, για τον διαγωνισμό κι εκείνος μου έδωσε δύναμη και πολλές συμβουλές. Ηταν υποστηρικτικός απέναντί μου. Ακόμη και τώρα ό,τι βοήθεια χρειαστώ είναι εκεί, να τον έχει καλά ο Θεός!» λέει στην «Espresso» η 26χρονη μαγείρισσα.

Ηταν μάλιστα ο Ηλίας Μαμαλάκης που την ώθησε να γράψει και το βιβλίο της «Street food αλά ελληνικά», το οποίο και προλόγισε. «Γενικά είμαι πολύ παρορμητική, αν σκεφτώ κάτι, θέλω να το κάνω. Σε μια συνάντησή μας με τον κ. Ηλία του λέω: ‘‘Θέλω να κάνω μια καντίνα και να με μάθει ο κόσμος από το παραδοσιακό φαγητό, αλλά σε μια άλλη εκδοχή του. Ναι μεν να τρώει τα παραδοσιακά σουτζουκάκια, τα σμυρναίικα, αλλά όχι κλασικά, με ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια. Να τα τρώει μέσα σε ένα σάντουιτς, να μπορεί να το πάρει και στη δουλειά του!’’ Και μου λέει τότε εκείνος: ‘‘Γιατί δεν γράφεις ένα βιβλίο με τις συνταγές της καντίνας πριν κάνεις την καντίνα;’’ Σάστισα αρχικά, αλλά ο κ. Ηλίας με ενθάρρυνε πολύ και η αλήθεια είναι με το που πήγα σπίτι μέσα σε δυο ώρες είχα γράψει όλες τις συνταγές του βιβλίου, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022 από τις εκδόσεις Εναστρον. Είναι ένας μικρός εκδοτικός οίκος, αλλά τεράστιας σημασίας για μένα, γιατί τους ανθρώπους αυτούς τους είχα καθηγητές μου στο φροντιστήριο. Οπότε μου είπαν κατευθείαν: ‘‘Πάμε να το κάνουμε!’’»

Και έπειτα απ’ αυτό ήρθε πριν από μερικούς μήνες και το μεζεδοπωλείο «Της Πόπης» στην Καλλιθέα, με παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και κάποιες γαστρονομικές εκπλήξεις. «Η αλήθεια είναι πως πάντα μαζευόμουν σε μεζεδοπωλεία με φίλους, ποτέ δεν ήταν επιλογή μου τα κλαμπ. Πηγαίνοντας σε μεζεδοπωλεία, λοιπόν, σκεφτόμουν πώς θα έκανα εγώ τους διάφορους μεζέδες, τι διαφορετικό θα έβαζα, πώς θα τους παρουσίαζα. Επίσης στο σπίτι μας με τον σύντροφό μου, τον Μιχάλη, με τον οποίο δουλεύουμε και μαζί στο μαγαζί, κάναμε πάντα τραπέζια για τους φίλους μας. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, αυτό να το δείξουμε και στον υπόλοιπο κόσμο. Μέσω του φαγητού μπορούσα εξάλλου να ευχαριστήσω και τον κόσμο που με στήριξε όσο ήμουν στο παιχνίδι. Ο κόσμος που έρχεται εδώ είναι ο κόσμος που με γνώρισε μέσα από το “MasterChef’’ και με αυτόν τον τρόπο τους ευχαριστώ» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...