Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Λιζέτα Νικολάου: Η «γερακίνα του Πόντου» έκλεισε για πάντα τα φτερά της

Η τεράστια καριέρα της, ο Τσιτσάνης, ο Μαρκόπουλος και οι σπουδαίες συνεργασίες

«Εσβησε» πρόωρα και άδικα, στα 72 της χρόνια, η Λιζέτα Νικολάου. Το θαύμα που περίμεναν οι δικοί της άνθρωποι λίγο πριν από τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας δεν ήρθε τελικά, με τη σπουδαία φωνή της «γερακίνας του Πόντου», όπως την αποκαλούσαν οι συντοπίτες της, να σιγεί τελικά μια για πάντα.

Οπως είχε αποκαλύψει πρώτη η «Espresso» την περασμένη Δευτέρα, μέσα από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γιάννη Αρμουτίδη, η αγαπημένη τραγουδίστρια έπειτα από πτώση της σε καφετέρια, πριν από λίγες ημέρες, διακομίστηκε κατεπειγόντως με ασθενοφόρο σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά, όπου κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, θέλοντας να επισκεφτεί την τουαλέτα του καταστήματος, η Λιζέτα Νικολάου γλίστρησε από τις σκάλες και πέφτοντας χτύπησε σοβαρά το κεφάλι της, με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν το ατύχημα της «πτώση από κλίμακα».

Δεν «ξύπνησε» ποτέ

Η κατάστασή της χαρακτηρίστηκε εξαρχής από εξαιρετικά κρίσιμη έως μη αναστρέψιμη, όμως επειδή τίποτα δεν είναι δυνατότερο από τη θέληση του ανθρώπου και τη θεία δύναμη, τα οικεία της πρόσωπα ήλπιζαν ότι η Λιζέτα τους θα φαινόταν δυνατή και θα «ξυπνούσε»!

lizeta nikolaou12083

Τα τελευταία 24ωρα της νοσηλείας της, ωστόσο, οι ελπίδες άρχισαν να χάνονται για την τραγουδίστρια, κάνοντας τους ανθρώπους τους περιβάλλοντός της να προσεύχονται για ένα θαύμα. Ενα θαύμα που, δυστυχώς, δεν έγινε, καθώς η αγαπημένη ερμηνεύτρια έφυγε τελικά από τη ζωή χθες, Παρασκευή 11 Αυγούστου. Μάλιστα, η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της Ελένης Δήμου στα social media. «Πόσο κρίμα. Πόσο κρίμα. Καλό ταξίδι, Λιζετάκι μου, όπως σου έλεγα πάντα» έγραψε η γνωστή τραγουδίστρια

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της Λιζέτας Νικολάου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σε συναυλία που δόθηκε στη Γλυφάδα, μαζί με τη στενή της φίλη Ελένη Ροδά, η οποία στο άκουσμα της τραγικής είδησης σχεδόν κατέρρευσε. Βλέπετε, πριν από την πτώση που έφερε και το άδοξο τέλος της η 72χρόνη ερμηνεύτρια δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και με τίποτα δεν μπορούσε να φανταστεί η Ελένη Ροδά πως θα την έχανε τόσο γρήγορα.

Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, η Λιζέτα Νικολάου είχε εμφανιστεί και στην τηλεόραση, συγκεκριμένα στην εκπομπή «Ο,τι αγαπώ» του Γιάννη Μπέζου, στο Open. Εκεί είχε ερμηνεύσει διαχρονικά «διαμάντια» για την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Θεσσαλονίκη, καθώς η εν λόγω εκπομπή, που προβλήθηκε την 1η Απριλίου 2023, ήταν αφιερωμένη στην πολυτραγουδισμένη νύμφη του Θερμαϊκού, τη μαγευτική Θεσσαλονίκη.

Η Ελισάβετ Κατικαρίδου, όπως ήταν το αληθινό όνομα της Λιζέτας Νικολάου, γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στην Καλαμαριά από Πόντιους πρόσφυγες γονείς. Ασχολήθηκε με το τραγούδι από τα μαθητικά της χρόνια, ενώ έπειτα από πρόταση που της έγινε πέρασε από ακρόαση για να κάνει δεύτερες φωνές στα Δειλινά, όπου τη δεκαετία του 1970 εμφανιζόταν η αφρόκρεμα του ελληνικού πενταγράμμου (Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου κ.ά.).

lizeta nikolaou12082

Με τη Χαρούλα έγιναν μάλιστα και καλές φίλες, όπως και με τον αδελφό της, επίσης αξέχαστο τραγουδιστή Γιώργο Σαρρή. Στα Δειλινά η Λιζέτα παρέμεινε πολλές σεζόν, όπου πλέον εμφανιζόταν ως μόνιμη παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου. Στη δισκογραφία μπήκε το 1973 σε συνθέσεις του Τάκη Σούκα και σε στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος («Θεσσαλικός Κύκλος» κ.ά.), ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Βίκυ Μοσχολιού και η Δήμητρα Γαλάνη. Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» με τραγούδια που υπέγραφαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους Ελληνες δημιουργούς, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

lizeta nikolaou1208
Στράτος Διονυσίου και Λιζέτα Νικολάου στις αρχές τις δεκαετίας του ’70

Από τα θρανία στις μπουάτ

«Είμαι η πρώτη Λιζέτα που είχε αυτό το όνομα στην Ελλάδα. Με έχουν βαφτίσει Ελισάβετ. Το πραγματικό μου επίθετο είναι Κατικαρίδου, το Νικολάου μού το έδωσε ο Τάκης Σούκας. Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνω τραγουδίστρια. Ξεκίνησα όταν πήγαινα γυμνάσιο σε μια μπουάτ να τραγουδάω χωρίς μικρόφωνο, κρυφά από τον πατέρα μου, και οι γείτονες του έδιναν συγχαρητήρια. Οταν με άκουσε πρώτη φορά, είπε ότι η μπέμπα, δηλαδή εγώ, τραγουδάει καλύτερα από τη Μοσχολιού» είχε δηλώσει η ίδια για το ξεκίνημά της στο τραγούδι σε τηλεοπτική συνέντευξή της στις αρχές της περσινής χρονιάς, ενώ μνημονεύοντας σπουδαίες συνεργασίες της είχε σχολιάσει: «Ο Στράτος Διονυσίου είχε ανοιχτή καρδιά».

Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος «Σ’ αγάπησα, μ’ αγάπησες» με τραγούδια των Μαρκόπουλου, Βαρδή και Νικολόπουλου. Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, όπως «Κέφια της Λιζέτας», το 1985, «Ετσι χάνονται οι αγάπες», «Θέλω ν’ αντισταθώ», «Νυχτερινοί έρωτες»… Η ίδια μέσα από την τέχνη της τίμησε και την ποντιακή καταγωγή της. Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που γεννήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου.

lizeta nikolaou12081
Λιζέτα Νικολάου και Στράτος Διονυσίου, αρχές του 1990 στο κέντρο «Στράτος», επί της Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα

Επτά χρόνια αργότερα βγήκε ο δεύτερος δίσκος της Λιζέτας με παραδοσιακά, ποντιακά τραγούδια, με τίτλο «Τέρεν, μάνα, πώς χορεύω». Το 1995 κυκλοφόρησαν επίσης τα «Τραγούδια του πατέρα μου», ενώ ακολούθησε η «Ποντιακή Ραψωδία» 1997. Οπως είχε πει, μεταξύ άλλων, η σπουδαία τραγουδίστρια σε τηλεοπτική εκπομπή πριν από λίγα χρόνια, «άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, δεν έχω κανένα απωθημένο. Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι. Μετά τον “Θεσσαλικό Κύκλο” και όλη τη συνεργασία με τον Μαρκόπουλο άρχισαν να με ζητάνε τα μεγάλα μαγαζιά – ήταν σαν παραμύθι αυτό. Το λέω στα κορίτσια, στα αγόρια και μου λένε: “Μα αυτό είναι παραμύθι που μας λέτε!” Γιατί πασχίζουν τόσο πολύ, κι εμένα μου ήρθαν τόσο εύκολα».

Ο γάμος με τον Λιάνη και οι απώλειες που τη σημάδεψαν

Ενας γάμος που κράτησε πέντε χρόνια και μια σχέση που διήρκεσε 16 χρόνια δίχως να επισημοποιηθεί. Η προσωπική ζωή της Λιζέτας Νικολάου υπήρξε αυτό που λέμε… ανοιχτό βιβλίο. Για εκείνη ο γιος της Αλέξανδρος και τα δύο εγγόνια της, αργότερα, ήταν όλος της ο κόσμος! Με τον γνωστό δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό Γιώργο Λιάνη ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας το 1978, με τον γάμο τους να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας. «Τον Γιώργο τον ήξερα από τη Θεσσαλονίκη ως δημοσιογράφο. Παντρευτήκαμε το 1978. Το 1979 γεννήθηκε ο Αλέξανδρος. Υστερα χωρίσαμε (1983), όχι από δική μου θέληση. Εγώ ήθελα την οικογένεια.

lizeta nikolaou12084
Με τον πρώην σύζυγό της Γιώργο Λιάνη και τον γιος της Αλέξανδρο

Ο χωρισμός μου από τον Γιώργο Λιάνη μού κόστισε πάρα πολύ, ντρεπόμουν να λέω ότι είμαι χωρισμένη. Για τον γιο μου έγινα και μάνα και πατέρας. Ο γάμος μου με τον Γιώργο Λιάνη με έβλαψε στην καριέρα μου. Δεν ήθελα να ξαναπαντρευτώ παρόλο που είχα μια σχέση για 16 χρόνια. Ζούσα σαν παντρεμένη, αλλά δεν ήθελα να κάνω άλλο παιδί. Είμαι χαρούμενη που έχω δύο εγγονάκια, είναι δίδυμα αγοράκια. Το ένα λέγεται Γιώργος Λιάνης, Απόστολος το άλλο» είχε εξομολογηθεί η Λιζέτα Νικολάου τον Ιανουάριο του 2022.

Στην ίδια συνέντευξη η αγαπημένη τραγουδίστρια είχε αναφερθεί δημόσια και στις απώλειες που τη σημάδεψαν. «Εχασα τον μεγάλο αδερφό μου, τον Σωκράτη, μετά και τον αδερφό μου τον Αλέκο. Δεν τα αντέχω αυτά. Για τον Αλέκο δεν πρόλαβα να κάνω κάποια πράγματα γι’ αυτόν, να τον βοηθήσω…»

  • Η κηδεία της Λιζέτας Νικολάου θα τελεστεί τη Δευτέρα 14 Αυγούστου από το Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.
{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...