Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Σπύρος Φωκάς: Η «ντρίμπλα» στον Σταλόνε, το θέατρο και η τηλεόραση

Η καριέρα που θα μείνει στην Ιστορία!

Η κινηματογραφική πορεία του Σπύρου Φωκά είναι από μόνη της ένα μυθιστόρημα. Ο πρώτος του ρόλος ήταν δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο στην κωμωδία του Βασίλη Γεωργιάδη «Διακοπές στην Κολοπετινίτσα».

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Αμέσως μετά ακολούθησε μια ταινία που εξυμνούσε την ελληνική λεβεντιά, το «Λύγκος ο λεβέντης» του Στέλιου Τατασόπουλου, κι έπειτα, όπως προαναφέραμε, το «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» που τον οδήγησε και στα στούντιο της Τσινετσιτά, στην Ιταλία, εξασφαλίζοντας και τον πρώτο του ρόλο σε παραγωγή της γειτονικής χώρας, συγκεκριμένα στο ρωμαϊκό δράμα «Μεσσαλίνα Αφροδίτη». Αυτό τον οδήγησε έπειτα στις ταινίες «Οταν θέλει μια γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι, πλάι στη Λάιζα Μινέλι, και «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, με πρωταγωνιστές τους Αλέν Ντελόν, Κλαούντια Καρντινάλε και Κατίνα Παξινού. Τα κουτσομπολιά της εποχής, μάλιστα, ήθελαν τον Βισκόντι να προσέγγισε αρχικά τον Ελληνα ζεν πρεμιέ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο εν λόγω φιλμ.

spyros fokas121132

Τι δεν πήγε καλά και ο ρόλος κατέληξε στον Ντελόν; Την απάντηση έδωσε χρόνια μετά η Ροζίτα Σώκου, η οποία γνώριζε τον Φωκά και την τότε σύζυγό του Νία Λιβαδά, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της «Ο αιώνας της Ροζίτας». «Φαίνεται ότι ο Βισκόντι ήθελε κάτι παραπάνω. Μια μέρα που τον κάλεσε μετά το γύρισμα να βγούνε μαζί, ο Σπύρος απάντησε “ναι, αλλά θα πρέπει να ρωτήσω τη γυναίκα μου αν μπορεί, μήπως έχει κανονίσει κάτι άλλο”. Δεν του το συγχώρησε ποτέ. Δεν τον έδιωξε από την ταινία, όμως στο έργο δεν φαινόταν ποτέ ολόκληρο το πρόσωπό του, παρά μόνο ένα τρίτο του προφίλ του» έγραψε η αείμνηστη κριτικός και δημοσιογράφος.

spyros fokas121133

Ο ωραίος Ελληνας λοιπόν περιορίστηκε στον ρόλο του αδελφού του Ρόκο, που δεν είχε πολλά λόγια. Η καριέρα του ωστόσο έμελλε να απογειωθεί με το φιλμ «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φράνκο Ρόσι. Η σφραγίδα του στο Χόλιγουντ, λεβέντικη, όπως ήταν ο ίδιος! Στο «Διαμάντι του Νείλου» υποδύθηκε έναν Αραβα μεγιστάνα δίπλα στον Μάικλ Ντάγκλας, στην Κάθλιν Τέρνερ και στον Ντάνι ντε Βίτο και, φυσικά, μετά ήρθε το «Ράμπο 3» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

spyros fokas121134

Σε τριάντα ταινίες

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από τριάντα ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και την Αμερική, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα αγαπητός και από τις εμφανίσεις του σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική ήταν και η παρουσία του στην ιδιωτική ελληνική τηλεόραση, που με το άνοιγμά της τον κάλεσε από τους πρώτους να πάρει μέρος σε σίριαλ όπως το «Γαλάζιο διαμάντι» και «Ανατομία ενός εγκλήματος».

spyros fokas121131
Με τον Μάικλ Ντάγκλας

Το 2013 πραγματοποίησε και μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας τον ρόλο ενός ηλικιωμένου ιερέα με παρελθόν παιδεραστή, στο έργο «Τα παιδιά του πατρός» του Στέφανου Κακαβούλη. Ωστόσο, η νέα γενιά Ελλήνων τον γνώρισε μέσα από τηλεοπτικές σειρές, όπως «Δύο ξένοι», «Φιλί ζωής» και «Της αγάπης μαχαιριά», όπου κρατούσε τον ρόλο του Αντώνη Σταματάκη, του πάτερ φαμίλια της μίας από τις δύο οικογένειες που εμπλέκονταν σε κρητική βεντέτα.

spyros fokas12113

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...