Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η σχέση ζωής του Τζέικομπ Ρότσιλντ με τον «παράδεισο» της Ρένας Βλαχοπούλου!

Ο «λόρδος της Κέρκυρας»

Ακόμα μία απώλεια έριξε το ηθικό του βασιλιά Καρόλου, που δίνει τη δική μου μάχη με τον καρκίνο. Ο αγαπημένος του φίλος Τζέικομπ Ρότσιλντ, της γνωστής δυναστείας, «έφυγε» σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ ήταν ο 4ος βαρόνος Ρότσιλντ, ο οποίος εντάχθηκε στην RIT Capital Partners το 1959 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

kerkyra010345
Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ

Το 1971 διορίστηκε πρόεδρος του Rothschild Investment Trust και το 1980 εγκατέλειψε την τράπεζα για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Ηταν επίσης διαχειριστής του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και της Αρχής Μουσείων του Κατάρ, πριν αποσυρθεί και από τα δύο πόστα. Επαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του Somerset House στο Λονδίνο και υλοποίησε την αποκατάσταση του Spencer House του 18ου αιώνα.

kerkyra010344
Το εντυπωσιακό «θερινό ανάκτορο Κένσινγκτον»

Διορίστηκε μέλος του Τάγματος της Αξίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2002 και έλαβε το μετάλλιο του πρίγκιπα της Ουαλίας και αγαπημένου του φίλου για τη φιλανθρωπία στις τέχνες το 2013. Ηταν πρόεδρος των διαχειριστών του φιλανθρωπικού ιδρύματος «The Rothschild Foundation», ενώ από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές του δεσμεύσεις ήταν το Waddesdon Manor και το κτήμα Waddesdon στο Buckinghamshire, αφού ανέλαβε τη διαχείρισή τους για λογαριασμό του National Trust από την ξαδέλφη του, Dorothy de Rothschild, το 1988.

kerkyra010341
Το εντυπωσιακό «θερινό ανάκτορο Κένσινγκτον»

Σε βάθος αιώνων

Οι σχέσεις των Ρότσιλντ με τη χώρα μας ξεκινούν προτού καν δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, αφού συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824, ενώ αργότερα ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841 Ο αείμνηστος πλέον λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ λάτρεψε το σπίτι στην Κέρκυρα, στην περιοχή Κερασιά, που είναι γνωστό και ως «θερινό ανάκτορο Κένσινγκτον», στο οποίο φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες όπως ο Γεχούντι Μενουχίν και ο Ρούντολφ Νουρέγεφ. Την αγάπη του για το νησί τού τη μετέδωσε ο πατριός του, ζωγράφος και ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο οποίος ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη μητέρα του Τζέικομπ, Μπάρμπαρα.

kerkyra010343

Το καλοκαίρι του 1969, στις διακοπές τους στην Ελλάδα, ο Γκίκας με τη γυναίκα του Μπάρμπαρα και ο Τζέικομπ με τη δική του σύζυγο Σερένα επισκέφθηκαν και το νησί των Φαιάκων. Στη βόρεια πλευρά του διέκριναν ένα κτήμα στις Σινιές, μια πανέμορφη πλαγιά με θέα στο γραφικό λιμανάκι της Κουλούρας με καταρράκτες και πεύκα, απέναντι από τις ακτές της Αλβανίας. ∆εν ήταν μόνο η περιοχή και η ομορφιά της φύσης που γοήτευσαν το ζεύγος Γκίκα.

Το εντυπωσιακό κτήμα

Τα μισοερειπωμένα κτίσματα ενός παλιού ελαιοτριβείου έγιναν η μαγική έμπνευση για τη νέα τους κατοικία. Στο τέλος του καλοκαιριού, ο γιος της Μπάρμπαρα, Τζέικομπ Ρότσιλντ, αγόρασε το κτήμα ως δώρο στη μητέρα του! Το κτήμα, υπό την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Γκίκα, με τα αγάλματα και τα μοναδικά έργα τέχνης, μετατράπηκε σε νέο επίγειο παράδεισο για το ζευγάρι και τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra το 1986. Από τα πιο χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά στοιχεία του σπιτιού είναι τα εξαίσια μωσαϊκά δάπεδα.

Τεράστιες συνθέσεις από πλαγιαστά και όρθια βότσαλα -άλλα άσπρα ή μαύρα και πού και πού χρωματιστά, γαλάζια από την Κέρκυρα και κοκκινωπά από την Αθήνα-, μαζί με λαξευτούς ασβεστόλιθους, παλιά τούβλα, μικρά κάτασπρα χαλίκια, που σχηματίζουν ρόμβους, τόξα, ψαροκόκαλα, ημικύκλια και παραδοσιακά μοτίβα. Αλλά και ο εσωτερικός χώρος της βίλας είναι διακοσμημένος με σπάνια αντικείµενα, όπως καρέκλες και κοµόντες εποχής Biedermeier, καθρέφτες, τζάκια με ηπειρώτικα σχέδια, κεντήματα, σαμιώτικα ζωγραφισµένα πιάτα, υδατογραφίες και γκραβούρες με υπογραφές των Αγγελου Γιαλλινά, Εντουαρντ Λιρ, Τζόζεφ Καρτράιτ και με θέματα εμπνευσμένα από τα Ιόνια Νησιά ή από την Ελληνική Επανάσταση.

kerkyra010342

Στη βίλα «Ονειρο καλοκαιρινής νυκτός» ξεκουράστηκαν το 2017 και έζησαν τον έρωτά τους μακριά από επισημότητες και πρωτόκολλα ο τότε πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας μαζί με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. Για την ιστορία, η μυθική βίλα αποτελούσε και την αγαπημένη καλοκαιρινή απόδραση της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο βασιλιάς Κάρολος άλλωστε λατρεύει την Κέρκυρα, καθώς στο νησί, τον Ιούνιο του 1921, στην έπαυλη Μον Ρεπό, γεννήθηκε ο αγαπημένος του πατέρας, ο αείμνηστος πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου.

Η… κόντρα του γιου του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον επίγειο παράδεισο στο νησί των Φαιάκων τα τελευταία χρόνια χαίρεται, φροντίζει και υπερασπίζεται με πάθος, φιλοξενώντας τους δικούς του διάσημους φίλους, ο μοναχογιός και κληρονόμος του λόρδου, Ναθάνιελ Ρότσιλντ. Πριν από μερικά χρόνια έγινε γνωστός στη Ελλάδα και στα social media όταν, την ώρα που κάτοικοι της Κέρκυρας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της νέας, φιλόδοξης, τουριστικού ενδιαφέροντος επένδυσης στα βόρεια του νησιού, ο Βρετανός επιχειρηματίας και μόνιμος κάτοικος Ελβετίας Ναθάνιελ Ρότσιλντ αποκάλεσε στο twitter τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «ανόητο» που υποστηρίζει την εν λόγω επένδυση.

kerkyra01034

Τη σκυτάλη πήραν εν συνεχεία όσοι διάβασαν την ανάρτηση, σχολιάζοντάς την στο διαδίκτυο ως «απρεπή», «απαράδεκτη» και «αγενή». To «κράξιμο» του αριστοκράτη, γιου του λόρδου, προκάλεσε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project. Ο 53χρονος Νατ Ρότσιλντ, όπως τον αποκαλούν συνήθως, 5ος πλέον βαρόνος Ρότσιλντ, πέραν της προσωπικής επίθεσης στον πρωθυπουργό, έριξε τα πυρά του και κατά της επένδυσης, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή», που οδηγεί την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη τύπου δεκαετίας του ’70, με «μηδενική προσφορά στην τοπική οικονομία».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...