Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

Τάσος Μπιρσίμ: Τελευταίο πλάνο για τον «μάγο» της σκηνοθεσίας

Η ατάκα του προσωπικού φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου, τα σίριαλ που έγραψαν ιστορία και το φινάλε «Με αρετή και τόλμη»

Ο «μάγος» της σκηνοθεσίας και προσωπικός σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο περίφημος Τάσος Μπιρσίμ, δεν είναι πλέον κοντά μας. Αφησε προχθές το πρωί την τελευταία του πνοή, προκαλώντας θλίψη σε όλο το πανελλήνιο. Το όνομά του ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με εκείνο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου καθώς και με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του.

mprisim07641
Με τον Ανδρέα Παπανδρέου

O σπουδαίος σκηνοθέτης, που με την οπτική γωνία που έπαιρνε τα πλάνα του κατόρθωνε να πολλαπλασιάζει το κοινό (μοναδικός παγκοσμίως), ήταν στο επίκεντρο της θεμελίωσης και της δημιουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης του AΝΤ1, του Mega και του Σκάι στην Ελλάδα μέχρι και πρόσφατα. Ο ίδιος, μάλιστα, θυμόταν όσα του έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «όταν μετά τη μεγάλη προεκλογική ομιλία του ’81 στο Σύνταγμα οι επαφές μας ήταν πυκνές και εγκάρδιες. Μια φορά με φώναξε για φαγητό, παρήγγειλε λευκό κρασί, με κοίταξε και μου είπε: “Αν υπήρχε μετάλλιο σκηνοθεσίας, θα σου το έδινα”». Στα πρώτα του βήματα ο Τάσος Μπιρσίμ πουλούσε στραγάλια στο θερινό σινεμά του Λεωνιδίου. Παραδέχεται ότι όταν πρωτοείδε κινηματογράφο μαγεύτηκε και κατάλαβε ποιος είναι ο προορισμός του, κάτι που εξομολογήθηκε ανοιχτά σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου.

Με αριθμό μαθητικού μητρώου 1 το 1965 στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Π. Παπαντωνόπουλου, ο Τάσος Μπιρσίμ άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μια παθιασμένη καριέρα στην ελληνική τηλεόραση, και σύντομα κατάφερε να έρθει πολύ κοντά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα πιο μεγάλα ελληνικά πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν με το ΠΑΣΟΚ.

mprisim0764

Περίοδος ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, αν και το όνομά του είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Τάσος Μπιρσίμ έγραψε ιστορία και στη μυθοπλασία. Τα «Αγρίμια», ο «Εφιάλτης», ο «Πύργος Μοσκώφ» αλλά και το «Θέατρο της Δευτέρας» είχαν τις δικές του σκηνοθετικές πινελιές. Στον τομέα της σκηνοθετικής επιμέλειας και εικονοληψίας μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται ο «Αγνωστος πόλεμος», το «Εκείνος κι εκείνος», η «Γειτονιά μας» και δεκάδες άλλες παραγωγές. Ο Μπιρσίμ υπέγραψε και τη δημιουργία, την οργάνωση της παραγωγής και τη σκηνοθεσία πρωινής ζώνης πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση με την εκπομπή «Μια καλημέρα είναι αυτή» στην ΕΡΤ1. Από εκεί μεταπήδησε στον ΑΝΤ1, όπου πήρε τη θέση διευθυντή τηλεόρασης και εργάστηκε για την οργάνωση και την καλλιτεχνική θεμελίωση του σταθμού. Συνεργάστηκε στενά με το Mega από το 1993 με εκπομπές όπως το «60’ χωρίς μοντάζ», «Ρεπορτάζ στην ομίχλη», «Ενώπιος ενωπίω», «Ελλήσποντος», «Ανατροπή» και πολλές άλλες μεγάλες παραγωγές που άφησαν ιστορία.

mprisim07644
Στο ντιμπέιτ Σημίτη – Καραμανλή

Με την υποδοχή του ευρώ το 2002, την τελετή εγκαινίων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2001, την τελετή Millennium – «Υποδεχόμαστε το 2000 στο φως της Ακρόπολης», τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» το 2004, ο Τάσος Μπιρσίμ δημιουργεί ιστορία στην καρδιά των μεγάλων γεγονότων της χώρας μας. Με συχνές επισκέψεις σε περισσότερους από 130 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, βραβευμένος με το 1ο βραβείο «ΣΤΡΑΤΙΕΣ και ΛΑΟΙ» στο φεστιβάλ της Ρώμης 1994, ο Τάσος Μπιρσίμ ονειρευόταν ακούραστα τον εκσυγχρονισμό της τηλεοπτικής παραγωγής στη χώρα μας με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Σεβασμός για τον τηλεθεατή

Πίσω από τις κάμερες με τους ταλαντούχους τεχνικούς, αλλά και μπροστά από τις κάμερες με τους αγαπημένους του παρουσιαστές, ο Τάσος Μπιρσίμ δημιουργούσε χιλιάδες τηλεοπτικές ώρες με πάθος και μεγάλο σεβασμό για τον τηλεθεατή. Υπήρξε πρωτεργάτης στην οργάνωση και τη σκηνοθεσία μεγάλων live διεθνών πολιτικών και αθλητικών συναντήσεων. Από το Ράλι Ακρόπολις, στους Μεσογειακούς Αγώνες Στίβου, το Ευρωμπάσκετ, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, την υποδοχή των ολυμπιονικών το 1996, καθώς και την τελετή έναρξης – τελετή λήξης του ΑΘΗΝΑ ’97. Ωστόσο ο ίδιος ακόμα και μέχρι πρότινος, σε μεγάλη ηλικία, εργαζόταν.

mprisim07643
Χαμογελαστός με τον Κώστα Βουτσά

Από το 2017 και μέχρι πρόσφατα ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν ο σκηνοθέτης της εκπομπής «Με αρετή και τόλμη» των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο γιος του, τονίζοντας ότι η εξόδιος ακολουθία και η αποτέφρωση θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο. «Καληνύχτα, πατέρα. Αντεξες. Θαρραλέα πολέμησες και μέχρι την τελευταία πνοή σου η κάμερά σου σταθερή. Θετική. Φωτεινή. Οπως και η ζωή σου, η καριέρα σου. Η οικογένειά σου. Ολους τους αγκάλιαζες με την πιο μεγάλη προστατευτική αγκαλιά. Να τους καθοδηγήσεις. Να τους αγαπήσεις. Να τους συμβουλέψεις. Ωρα να ξεκουραστείς, πατέρα. Αντίο…» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο facebook ο γιος του Στάμος Μπιρσίμ. «Με βαθύτατη θλίψη, ο Στάμος και η Μαρουσώ Μπιρσίμ με την οικογένεια Τάσου Μπιρσίμ ανακοινώνουν ότι ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς Τάσος Μπιρσίμ έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 18.55. Η εξόδιος ακολουθία και η αποτέφρωση θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο» προσθέτει.

mprisim07642
Με τον Σταμάτη Κραουνάκη

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...