Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου, 2026

«Πικρή» συνταγή – Δείτε πόσο πουλήθηκαν τα κειμήλια της Βέφας Αλεξιάδου

«Δεν είχα σκοπό να βγάλω κέρδος», είπε στην Espresso o πωλητής

Πουλήθηκαν ύστερα από οχτώ μήνες τα κειμήλια της αείμνηστης μαγείρισσας Βέφας Αλεξιάδου, τα οποία είχαν βγει στο σφυρί το περασμένο καλοκαίρι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», τα αντικείμενα άλλαξαν χέρια πριν από λίγες ημέρες αντί του ποσού των 50 ευρώ και πλέον δεν βρίσκονται στην κατοχή του ανθρώπου που τα εντόπισε και τα διέσωσε από βέβαιη καταστροφή.


Ο πωλητής των κειμηλίων μιλά αποκλειστικά στην «Espresso» και αποκαλύπτει ότι τα κειμήλια της δημοφιλούς μαγείρισσας παραδόθηκαν σε ένα πρόσωπο που έχει άμεση σχέση με τον χώρο της μαγειρικής.


«Τα πούλησα τα κειμήλια δίνοντας τα σε μια συμβολική τιμή, δεν τα έχω πλέον εγώ. Τα πούλησα όλα μαζί 50 ευρώ. Τα πήρε κάποιος που έχει σχέση με τον χώρο της μαγειρικής. Επικοινώνησε μαζί μου και του τα έδωσα αμέσως για να έχουν μια καλύτερη μοίρα, από το να καταλήξουν πάλι στα σκουπίδια. Μπορεί κάποια στιγμή να τα ξαναδούμε κάπου, δεν ξέρω τι θα τα κάνει. Του τα έδωσα όλα τα κειμήλια, μαζί με τα φωτογραφικά άλμπουμ της Βέφας. Ολο αυτό το διάστημα κανείς από την οικογένεια της Βέφας Αλεξιάδου δεν ενδιαφέρθηκε για τα κειμήλιά της» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Οπως εξηγεί, πίσω από την πώληση δεν κρύβονται η πρόθεση του κέρδους ούτε κάποια εκμετάλλευση της μνήμης της αείμνηστης μαγείρισσας. Αντιθέτως, μιλά για μια κατάσταση που για τον ίδιο είχε μετατραπεί σε ψυχικό και πρακτικό βάρος. Τα κειμήλια, όπως λέει, δεν του ενέπνεαν χαρά ή συγκίνηση, αλλά μια περίεργη αίσθηση, την οποία συνδέει με το δύσκολο ιστορικό της οικογένειας και τις αναποδιές, που -κατά την άποψή του- άρχισαν να τον κυνηγούν από τη στιγμή που έφερε τα κειμήλια στο σπίτι του.
«Δεν είχα σκοπό να βγάλω κέρδος, τα έδωσα για να τα ξεφορτωθώ. Για εμένα αυτά τα αντικείμενα ήταν βάρος. Ηταν γρουσούζικα, ίσως λόγω του ιστορικού της οικογένειας. Από τη στιγμή που τα έβαλα στο σπίτι μου, είχα συνέχεια αναποδιές».


Οπως τονίζει με έμφαση, τα αντικείμενα αυτά τα απέκτησε με χαμηλό κόστος και με αντίστοιχο κόστος τα παρέδωσε, θέλοντας απλώς να κλείσει ένα κεφάλαιο που, αντί για οικονομική ικανοποίηση, του προκαλούσε μόνο αναστάτωση. «Τζάμπα τα πήρα, τζάμπα τα έδωσα» λέει. Με αυτήν τη λογική, η πώληση για εκείνον δεν ήταν συναλλαγή, αλλά «λύτρωση».


Τα κειμήλια της αγαπημένης τηλεμαγείρισσας έφτασαν στα χέρια του συλλέκτη αντικειμένων, όταν επισκέφθηκε το παζάρι του Ελαιώνα. «Είχα πάει μια μέρα βόλτα στο παζάρι του Ελαιώνα να χαζέψω, γιατί είμαι συλλέκτης, και είδα μπροστά μου τα μετάλλια της Βέφας. Τα παζάρεψα και τα πήρα όλα 50-60 ευρώ. Αν δεν τα μάζευα εγώ, θα πήγαιναν στα σκουπίδια». Μαζί με τα μετάλλια υπήρχαν και φωτογραφικά άλμπουμ, στα οποία αποτυπώνονται στιγμές της ζωής της Βέφας αλλά και φωτογραφίες με γνωστούς τηλεοπτικούς μάγειρες. Οπως αποκαλύπτει στην «Espresso» ο συλλέκτης, προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιους από αυτούς για να τους ενημερώσει σχετικά με την τύχη των κειμηλίων.


«Μέσα στα κειμήλια, πέρα από τα μετάλλια, υπάρχει κι ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Σε αυτές τις φωτογραφίες φαίνονται γνωστοί τηλεοπτικοί μάγειρες να ποζάρουν αγκαλιά με τη Βέφα. Είχα στείλει μηνύματα στους μάγειρες ώστε να τους ενημερώσω για την πώληση των κειμηλίων, αλλά αδιαφόρησαν όλοι, δεν μου απάντησαν καν» λέει.


Η πώληση των κειμηλίων κλείνει, προς το παρόν, έναν κύκλο γύρω από μια υπόθεση που άνοιξε σοβαρά ερωτήματα για το πώς αντιμετωπίζεται η μνήμη και η παρακαταθήκη μιας γυναίκας που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ελληνική γαστρονομία και την τηλεόραση. Το αν τα αντικείμενα αυτά θα βρουν τελικά τη θέση που τους αξίζει, μένει να φανεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτοκτόνησε γνωστός ηθοποιός – Έπασχε από διπολική διαταραχή

Αυτοκτόνησε γνωστός ηθοποιός – Έπασχε από διπολική διαταραχή

Κωνσταντίνα Μπεκιάρη: Η φωτογραφία αγκαλιά με τον Μπισμπίκη junior και το μήνυμα όλο νόημα

Η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη πέρασε την Καθαρά Δευτέρα με τον γιο της καθώς ο Βασίλης Μπισμπίκης ήταν για φαγητό με τη Δέσποινα Βανδή και φίλους.

Νέα ζωή για το ησυχαστήριο της Αλίκης

Στο ήσυχο και μαγευτικό τοπίο του Θεολόγου Φθιώτιδας, εκεί...

Η κόρη του Λιβιεράτου με γόνο εφοπλιστών

Η καλλονή κόρη του Λάμπη Λιβιεράτου, Νεφέλη, στην αγκαλιά...

Χαρά Τσιώλη: Η αποκάλυψη για τον κατά 15 χρόνια νεότερο σύντροφό της

Η Χαρά Τσιώλη, που έγινε γνωστή μέσα από τα...

Μάρα Μεϊμαρίδη: Ζει απομονωμένη σε μικρό χωριό – «Δεν έρχεται κανείς»

Η Μάρα Μεϊμαρίδη μίλησε στην εκπομπή «Happy Day» και...

Νίκος Καρβέλας – Έλενα Φερεντίνου: Δείτε τους να διασκεδάζουν αγκαλιά

Ο Νίκος Καρβέλας έκανε βραδινή έξοδο με την σύντροφό...