Μόλις 17 ετών, με φωνή που συνδυάζει ευαισθησία και δύναμη και με ρίζες βαθιά δεμένες στο Αιγαίο, η Desi G είναι ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στον φετινό εθνικό τελικό της Eurovision.
- Από τον Ηλία Μαραβέγια
Η νεαρή Ελληνοκαναδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, με το πραγματικό όνομα Δέσποινα Γκιούλη, διεκδικεί την εκπροσώπηση της Ελλάδας με το τραγούδι «Aphrodite», έχοντας μάλιστα στο πλευρό της μια ηχηρή διεθνή στήριξη: αυτή του Alexander Rybak, νικητή της Eurovision το 2009 με το «Fairytale». Η Desi G γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά και ζει στο Βανκούβερ. Ο πατέρας της κατάγεται από την Αλόννησο και η μητέρα της από τη Σκόπελο. Οι γονείς της γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στην Αλόννησο και λίγο αργότερα πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν στον Καναδά, χωρίς όμως να αποκοπούν ποτέ από την Ελλάδα. Τα καλοκαίρια, οι επιστροφές στις Σποράδες ήταν για την Desi κομμάτι της ζωής της, διαμορφώνοντας την ταυτότητά της και τη σχέση της με τον ελληνικό πολιτισμό.

Το ταλέντο της φάνηκε από πολύ νωρίς. Αρχισε να τραγουδά σε ηλικία μόλις 6 ετών, ενώ στα 11 της κυκλοφόρησε το πρώτο της single. Οι μουσικές της επιρροές κινούνται ανάμεσα στην pop και τη σύγχρονη εναλλακτική σκηνή, με αναφορές σε καλλιτέχνιδες όπως η Celine Dion, η Ariana Grande και η Billie Eilish. Στο κομμάτι «Aphrodite» η 17χρονη Δέσποινα Γκιούλη επαναπροσδιορίζει τη μυθολογική θεά του έρωτα, όχι μόνο ως σύμβολο ομορφιάς, αλλά και ως σύμβολο δύναμης και θάρρους. Οπως έχει δηλώσει, θέλησε να υπενθυμίσει στη γενιά της τον έρωτα και το πάθος, στοιχεία που, όπως πιστεύει, λείπουν από τη σύγχρονη καθημερινότητα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δημόσια στήριξη του Alexander Rybak, ο οποίος μέσω TikTok εξέφρασε ανοιχτά την προτίμησή του στο τραγούδι της. ««Desi, όλοι γνωρίζουμε πόσο ταλαντούχα είσαι. Εδώ και καιρό θέλαμε να σε δούμε στη σκηνή της Eurovision. Τώρα βρίσκεσαι εκεί, στην Ελλάδα. Ας κερδίσει το καλύτερο τραγούδι, και νομίζω πως είναι το δικό σου. Καλή τύχη!» ανέφερε, αποκαλύπτοντας πως οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά.
Ο ίδιος, μάλιστα, έχει έναν λόγο παραπάνω να θέλει η Desi G να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αφού το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει κι εκείνος για λογαριασμό της πατρίδας του, της Νορβηγίας. Θα είναι μάλιστα η τρίτη του φορά, αφού, μετά τη νίκη του το 2009, είχε ξαναβρεθεί στο stage της Eurovision το 2018, χωρίς όμως την επιτυχία της πρώτης φοράς, ενώ φέτος διεκδικεί το «εισιτήριο» με το τραγούδι «Rise» που θα διαγωνιστεί στον εθνικό τελικό της χώρας του.
