Το θρυλικό ρετιρέ της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ένα από τα πιο ιστορικά και πολυτελή διαμερίσματα της Αθήνας, που έχει βγει ξανά στην αγορά, μειώνει την τιμή του στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
- Από τον Στέργιο Σαμαρτζή
Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 12,5% κάτω από την αρχική τιμή πώλησης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ανοίγοντας μια σπάνια ευκαιρία για υποψήφιους αγοραστές.

Η πώληση του ιστορικού διαμερίσματος ανατέθηκε από τη θανούσα δεύτερη ιδιοκτήτρια, σύμφωνα με τη διαθήκη της, σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, το οποίο ενεργεί ως εκτελεστής της. Το δικηγορικό γραφείο, αναγνωρίζοντας τη μοναδική σημασία του διαμερίσματος, ανέθεσε την προώθηση και πώλησή του στο Μεσιτικό Γραφείο «Πρωτεύς», ενώ παράλληλα έχουν εμπλακεί και άλλα μεγάλα μεσιτικά.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον για το διαμέρισμα από πασίγνωστο Ελληνα αρχιτέκτονα, από δύο πλοιοκτήτες και από μια εύπορη οικογένεια από το Λονδίνο, καμιά συμφωνία δεν προχώρησε μέχρι στιγμής. Η αρχική τιμή των 4 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται ότι δυσκολεύει τους ενδιαφερομένους, γι’ αυτό γίνεται μείωση, φέρνοντας την τιμή στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και ακόμα πιο χαμηλά, κάτι που σπάνια συναντάται σε ακίνητο τέτοιου επιπέδου.
Η μείωση της τιμής κάνει πλέον το ακίνητο πιο προσιτό για όποιον θέλει να αποκτήσει ένα κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς και ένα μοναδικό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Το σπίτι, που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ανεξίτηλο το αποτύπωμα της μεγάλης σταρ, βρίσκεται στο Κολωνάκι, στην οδό Στησιχόρου, πίσω από τα παλιά Παλάτια, όπου σήμερα βρίσκεται το Προεδρικό Μέγαρο.
Το σημείο αυτό αποτελεί όχι απλώς ιστορική γειτονιά, αλλά ζωντανή κληρονομιά της ελληνικής κινηματογραφικής ιστορίας και της πολιτιστικής ελίτ της χώρας. Η πτώση της τιμής του διαμερίσματος δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για αυτούς που θέλουν να γίνουν κάτοχοι ενός σπάνιου κομματιού της ελληνικής Ιστορίας.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 4ο όροφο και καλύπτει 290 τετραγωνικά μέτρα. Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, τζάκι, εντοιχιζόμενες ντουλάπες, κουφώματα αλουμινίου και διπλά τζάμια. Μάλιστα, ο χώρος όπου βρισκόταν το μπουντουάρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη μένει ανέπαφος μέχρι σήμερα. Τα μεγάλα μπαλκόνια με τη μοναδική θέα, οι φωτεινοί χώροι και η αρχιτεκτονική των δωματίων προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό πολυτέλειας και ιστορικού χαρακτήρα, που δύσκολα συναντά κανείς στην αγορά. Επίσης, η πολυκατοικία διαθέτει και κλειστό, άνετο πάρκινγκ.

Η ιστορία του διαμερίσματος άρχισε το 1965, όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, λίγο μετά τον γάμο της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα. Η αγορά του κόστισε τότε 2.000.000 δραχμές, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα της δεκαετίας του ’60. Το διαμέρισμα γρήγορα εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για την καλλιτεχνική και κοινωνική ελίτ της Αθήνας, φιλοξενώντας λαμπερές προσωπικότητες και ιστορικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η Αλίκη ανέθεσε την ανακαίνιση του διαμερίσματος στη διάσημη διακοσμήτρια Ηρώ Μουρτζοπούλου, υιοθετώντας ένα παριζιάνικο στιλ. Ο συνδυασμός εκκεντρικότητας, κομψότητας και λειτουργικότητας έκανε το διαμέρισμα μοναδικό.

Μετά τον θάνατο της αείμνηστης σταρ, το ακίνητο κληρονόμησε ο μοναχογιός της, Γιάννης Παπαμιχαήλ, ενώ λίγο αργότερα αγοράστηκε από μια Ελληνοαμερικανίδα, η οποία διατήρησε ζωντανό τον ιστορικό χαρακτήρα του. Η δεύτερη ιδιοκτήτρια έκανε πολλές αλλαγές στο σπίτι, ωστόσο διατήρησε το μπουντουάρ της ηθοποιού ανέπαφο. Παρά τις αλλαγές, η αύρα της Αλίκης παραμένει αναλλοίωτη, προσφέροντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι μπαίνει σε έναν χώρο όπου η ιστορία και η λάμψη της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου είναι «εκεί».
Το ρετιρέ της Αλίκης Βουγιουκλάκη δεν είναι απλώς μια κατοικία, αλλά ένα ζωντανό μνημείο εποχής, ένας χώρος όπου η λάμψη της εξακολουθεί να κυριαρχεί.
Ο επόμενος ιδιοκτήτης δεν θα αποκτήσει μόνο ένα ακίνητο, αλλά και την ευθύνη να κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σε ένα σπίτι που παραμένει αξεπέραστο σε ιστορικό, αισθητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Espresso Στέργιος Σαμαρτζής μίλησε στην εκπομπή Το Πρωινό για το ρεπορτάζ.
