Μια βαθιά συγκινητική θεατρική εμπειρία έζησαν πριν από λίγες ημέρες οι κρατούμενοι στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θήβας, όπου παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Μπουμπού» του Δημήτρη Μητσοτάκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Πασσά, με την υπέροχη Δήμητρα Κολλά στον ομώνυμο ρόλο.
- Από τον Ηλία Μαραβέγια

Το έργο αποτελεί παραγωγή της Vault Theatre Plus των Μάνου Αντωνιάδη και Δημήτρη Καρατζιά, που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν άλλες τρεις παραστάσεις στις φυλακές Θήβας: τα έργα «Πνιγμονή», «Μικρές Ιστορίες Φόνων» και «Φυλακισμένες».

Το ξεχωριστό αυτό ανέβασμα του μονολόγου «Μπουμπού», που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, όπως περιγράφεται στην ομώνυμη γλυκόπικρη νουβέλα του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προϊσταμένου Διεύθυνσης του κέντρου Ιωάννη Τσάπαλη και της προϊσταμένης του Τμήματος Θεραπευτικού Προγράμματος Μαρίας Νικολακοπούλου, στο πλαίσιο εορταστικής δράσης για την ψυχαγωγία των κρατουμένων.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν η κυρία Νικολακοπούλου παρακολούθησε την «Μπουμπού» στο Θέατρο «Εν Αθήναις» και, αμέσως μετά την παράσταση, πρότεινε στη Δήμητρα Κολλά να παρουσιαστεί το έργο στη Θήβα – πρόταση που η ηθοποιός αποδέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού σχεδόν ταυτόχρονα προσφέρθηκε και η ίδια να το κάνει. Μαζί με τη Δήμητρα Κολλά βρέθηκε στο Κέντρο Κράτησης και η Αννα Ρεμούνδου, υπεύθυνη για τα φώτα και τον ήχο της παράστασης.

Μετά το τέλος της παράστασης στο ΚΑΤΚ Ελεώνα Θήβας και το θερμό χειροκρότημα, ακολούθησε συζήτηση της «Μπουμπούς» με τους κρατουμένους, σε έναν κύκλο διαλόγου που αποδείχθηκε ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά. «Εχω πάρει τόσο πολλή αγάπη για την “Μπουμπού”, που θέλω να τη δώσω πίσω όπου και όπως μπορώ, πέρα από τη σκηνή τού “Εν Αθήναις”. Να μοιράσω κι εγώ αυτό το συναίσθημα ως προσφορά μέσα από την τέχνη» λέει, μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso», η Δήμητρα Κολλά.
Οπως περιγράφει, πέρα από κάποιες γυναίκες που εργάζονται στην εν λόγω δομή, το κοινό της παράστασης αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες κρατουμένους, κάποιοι από τους οποίους δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους θεατρική παράσταση. «Παρουσίασα έναν γυναικείο μονόλογο σε αντρικό κοινό. Εβλεπα ανθρώπους επιφυλακτικούς, σκληραγωγημένους από τη ζωή, κι όμως υπήρχαν στιγμές που τα μάτια τους βούρκωναν. Οσο κι αν προσπαθούσαν να το παίξουν χαλαροί, υπήρξαν σημεία που τους άγγιξαν. Το ένιωσα!»

Η συζήτηση που ακολούθησε την υπόκλιση ήταν, όπως λέει, αποκαλυπτική. «Ενας μου είπε: “Με έκανες να αισθανθώ συναισθήματα που πίστευα ότι δεν θα νιώσω ποτέ”. Εκεί λύγισα. Αλλος σχολίασε ότι μέσα από την “Μπουμπού” κατάλαβε καλύτερα τη γιαγιά του που τον μεγάλωσε. Ενας τρίτος πήρε παράδειγμα από τη στάση της Μπουμπούς να αντιμετωπίζει με χαμόγελο τη ζωή ό,τι και να γίνεται, λέγοντας ότι έχει αποφασίσει να κρατά και εκείνος την ίδια θετική στάση. Συγκινήθηκα πολύ με όλα αυτά που άκουσα… Εκεί καταλαβαίνεις ότι κάτι προσέφερες».

Παράλληλα, το Θέατρο «Εν Αθήναις» (Ιάκχου 19, Γκάζι), όπου η «Μπουμπού» παρουσιάζεται με επιτυχία από πέρυσι, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη ελλείψεων του Κέντρου Απεξάρτησης. Η δράση πραγματοποιείται από το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και όλα τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου (20.00-20.30). Συλλέγονται είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, επιτραπέζια παιχνίδια χωρίς ζάρι, παζλ, ξενόγλωσσα βιβλία και λεξικά, γραφική ύλη, υλικά χειροτεχνίας, αθλητικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και ανδρικά ρούχα και μπουφάν σε μεγέθη L έως 2-3XL. Υπενθυμίζεται ότι η «Μπουμπού» του Δημήτρη Μητσοτάκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Πασσά, με τη Δήμητρα Κολλά, μετά τη θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς, πήρε πρόσφατα νέα παράταση και θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 17.45, στο Θέατρο «Εν Αθήναις», έως και το Σάββατο 4 Απριλίου 2026.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θήβας εφαρμόζει πολυφασικό «στεγνό» πρόγραμμα απεξάρτησης, αποκλειστικά για έγκλειστους χρήστες, και αποτελεί ένα από τα τρία ειδικά θεραπευτικά καταστήματα κράτησης του σωφρονιστικού συστήματος της Ελλάδας – με λειτουργία που θεωρείται μοναδική στην Ευρώπη.
