Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Όχι» στον γονιό «ελικόπτερο»

❱❱ Ο υπερβολικός έλεγχος των παιδιών τα βλάπτει συναισθηματικά και πνευματικά ανάπτυξή τουςΟι γονείς που δεν δίνουν… χώρο στα παιδιά τους τούς ασκούν διαρκώς υπερβολικό έλεγχο και τα χειραγωγούν στο παιχνίδι, στο διάβασμα, στη διασκέδαση, τελικά μόνο κακό κάνουν στη συναισθηματική και την πνευματική ανάπτυξή τους, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. 

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Developmental Psychology» οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα με επικεφαλής τη δρα Νικολ Πέρι, διαπιστώνουν ότι με το να προσπαθεί ο γονιός να ελέγξει κάθε κίνηση του νηπίου το εμποδίζει να αναπτύξει την ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων του και της συμπεριφοράς του.

«Παρατηρήσαμε ότι, όταν οι γονείς που ασκούσαν υπερβολικό έλεγχο στα νήπια δύο ετών, εκείνα είχαν φτωχότερη συναισθηματική και συμπεριφορική ρύθμιση σε ηλικία πέντε ετών» λέει η δρ Πέρι.

Προβλήματα στο σχολείο

Σε ηλικία δέκα ετών, η συγκεκριμένη γονική τακτική σχετίστηκε επίσης με περισσότερα συναισθηματικά και ενδοσχολικά προβλήματα, φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες και λιγότερη ακαδημαϊκή παραγωγικότητα.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό παρακολούθηση 422 παιδιά για οκτώ χρόνια, αξιολογώντας στην ηλικία των δύο, των πέντε και των δέκα ετών την αλληλεπίδραση με τις μητέρες τους, ενώ αξιολόγησαν και δεδομένα από τους δασκάλους, αλλά και αναφορές των ίδιων των παιδιών όταν ήταν δέκα ετών.

Τα περισσότερα είχαν ενταχθεί στο δείγμα την περίοδο 1994-1996 και προέρχονταν από διάφορα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα. Οταν τα παιδιά ήταν δύο ετών, ζητήθηκε από τις μητέρες να παίξουν μαζί τους σαν να ήταν στο σπίτι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον όρο «γονέας-ελικόπτερο» για να περιγράψουν τη διαρκή γονική καθοδήγηση, υποδεικνύοντας στο παιδί με τι να παίξει, πώς να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι ή πώς να συμμαζέψει μετά τον χώρο. Επρόκειτο για μητέρες υπερβολικά αυστηρές ή απαιτητικές.

Τα δίχρονα που είχαν εκτεθεί σε τέτοια γονική συμπεριφορά τελικά κατέληξαν να έχουν λιγότερο έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους όταν ήταν πέντε ετών, ενώ ήταν αυξημένος ο κίνδυνος συναισθηματικών προβλημάτων όταν πια ήταν δέκα ετών.

Απ’ την άλλη, η καλύτερη συναισθηματική αυτορύθμιση σε ηλικία πέντε ετών είχε συντελέσει σε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε ηλικία δέκα ετών, σε καλύτερο έλεγχο της παρόρμησης, σε καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και ακαδημαϊκές επιδόσεις.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...