Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Τα προφητικά λόγια της Χρύσας Σπηλιώτη

❱❱ Ο μαρτυρικός θάνατος της ηθοποιού και του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη στο οικόπεδο της φρίκης στο Κόκκινο ΛιμανάκιΑπό τη
Μαρία Μεϊμάρη

Ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι θα ένιωθαν ρίγος με τη συγκλονιστική προφητική ανάρτηση που είχε κάνει η Χρύσα Σπηλιώτη προτού βρει τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες της φονικής πυρκαγιάς, δείχνοντας ότι είχε προβλέψει το δραματικό φινάλε της ζωής της. Η ηθοποιός με τα εκφραστικά γαλαζοπράσινα μάτια φαίνεται πως προαισθανόταν ότι θα «έφευγε» τόσο νωρίς και όσα έγραψε στις 13 Ιουνίου στον λογαριασμό της στο facebook είναι πράγματι ανατριχιαστικά.

«Ζήστε τη ζωή σας όπως γουστάρετε γιατί στο τέλος το μόνο που θα πει ο κόσμος είναι συλλυπητήρια!!!» ήταν τα προφητικά λόγια της Χρύσας Σπηλιώτη, που έμελλε να ζήσει τις τελευταίες ώρες της σαν δραματική ηρωίδα, από αυτές που είχε ενσαρκώσει πάνω στη σκηνή!

29511057 1581387601977030 5339810316584747008 o

Μία μέρα προτού χαθεί μέσα στις φλόγες, η Χρύσα Σπηλιώτη είχε κάνει ακόμα μία συγκινητική ανάρτηση, στην οποία μετέφερε τα λόγια του Σωκράτη για τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου. Η αυλαία στο θρίλερ της εξαφάνισής της, που κρατούσε από την περασμένη Δευτέρα, έπεσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο την Κυριακή, όταν έγινε γνωστό πως ταυτοποιήθηκε η σορός της. Τα τραγικά νέα μετέφερε η επί πολλά χρόνια φίλη και συνάδελφος της αδικοχαμένης ηθοποιού Αννέτα Παπαθανασίου.
«Αγαπημένοι μου φίλοι, σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή», ανέφερε στη σπαραξικάρδια ανακοίνωσή της η ηθοποιός.

Ανατριχιαστική ανάρτηση

Δύο 24ωρα νωρίτερα, την Παρασκευή, είχε ταυτοποιηθεί η σορός του Δημήτρη Τουρναβίτη, συζύγου της Χρύσας Σπηλιώτη, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του. Η κόρη του καθηγητή μουσικής και παλαίμαχου αθλητή Αλίκη ανέβασε συντετριμμένη στο προφίλ της στο facebook ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο πατέρας της να παίζει πιάνο και δίπλα του μικρά παιδιά να τραγουδούν:

«Και εγώ σε χάνω… Μίλα μου! Ακου τι θα πω, ψηλά τα χέρια, γιατί τόσο σ’ αγαπώ… μίλα μου… Και μένω αταξίδευτος!» ήταν τα ανατριχιαστικά λόγια της, με τα οποία συνόδευσε το απόσπασμα.
Λίγο αφότου έγινε γνωστό πως ταυτοποιήθηκε και η σορός τής επί πολλά χρόνια συντρόφου του πατέρα της, η Αλίκη Τουρναβίτη έγραψε στον λογαριασμό ητς:
«Και η αυλαία έπεσε. Τίτλοι τέλους και για τους δυο μου ήρωες. Αιωνία η μνήμη τους»!

Οπως ανακοίνωσε η οικογένεια, η κηδεία της Χρύσας Σπηλιώτη θα γίνει μαζί με αυτήν του Δημήτρη Τουρναβίτη στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου σήμερα στις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι, που δεν κατάφερε ούτε ο θάνατος να χωρίσει, θα ταφεί σε διπλανούς τάφους.

Αυτή, εξάλλου, θα ήταν και η επιθυμία τους, καθώς παρέμειναν μαζί ως το τέλος. Μάλιστα, αν και η ηθοποιός είχε φτάσει στη θάλασσα, προτίμησε να γυρίσει πίσω για να εντοπίσει τον σύζυγό της και να τον οδηγήσει κι εκείνον στην παραλία! Ομως η πύρινη λαίλαπα πρόλαβε και τους δύο στο μοιραίο οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 27 άνθρωποι!

Η Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης έβρισκαν τα καλοκαίρια τη γαλήνη τους στο Μάτι. Αλλωστε, η ηθοποιός ήταν ένας γαλήνιος άνθρωπος, που δεν την ενδιέφεραν τα φώτα της δημοσιότητας, αποζητούσε την ησυχία της και έβρισκε ηρεμία μέσα από τη συγγραφή.

Τα χρόνια στη μικρή οθόνη και η επιτυχία με το «Καρέ της ντάμας»

69a60e da

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στη Φιλοθέη και κάποια από τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Εύβοια. «Είναι συναρπαστικό να ζεις τόσο μέσα στη φύση» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της για εκείνη την περίοδο της ζωής της. Ηταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε, μάλιστα, από τα βασικά στελέχη του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη και του Θεάτρου της Ανοιξης.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε την τηλεοπτική σταδιοδρομία της στη δημόσια τηλεόραση με το καθημερινό παιδικό μαγκαζίνο «Γύρω γύρω όλοι», που κράτησε για τρία χρόνια, γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Μαζί με την επιστήθια φίλη της Αννέτα Παπαθανασίου (ήταν εκείνη που ανακοίνωσε την ταυτοποίηση της σορού της) και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη έγραψε και παρουσίασε, πάλι στην ΕΡΤ, την παιδική σειρά «Φώτα, παρακαλώ». Στο τηλεοπτικό κοινό έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη σειρά «Καρέ της Ντάμας» στο Mega (1997).

Τα τελευταία χρόνια αφιερώθηκε στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Ενα από αυτά, το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες, ενώ το «Φωτιά και νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί, επίσης στα αγγλικά, στο Tristan Bates Theatre. Δίδαξε υποκριτική στη δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η τελευταία ερμηνεία της στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, όπου ενσάρκωνε τη Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του συνθέτη του εθνικού μας ύμνου.

Σοκαρισμένοι οι συνάδελφοί της

mairi stayrakelli 2

Ο θάνατος της Χρύσας Σπηλιώτη δεν βύθισε στο πένθος μόνο τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας ήταν πάνω απ’ όλα ένας καλός άνθρωπος, που έχαιρε της αγάπης των συναδέλφων της.

Ανάμεσα στους πολλούς, λοιπόν, που την αποχαιρέτησαν με μηνύματα που φέρνουν δάκρυα στα μάτια ήταν και η κολλητή της φίλη Αννέτα Παπαθανασίου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εχασα την… αδελφή μου. Εχασα τον άνθρωπο με τον οποίο πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί… Τι άλλο να πω; Για 3 χρόνια συγκατοικούσαμε, δεν ήταν απλώς φίλη, ήταν σαν αδελφή μου».

fotaparakalo1

Σοκαρισμένη η συμπρωταγωνίστριά της στο «Καρέ της Ντάμας» Μαίρη Σταυρακέλλη, έγραψε: «Δεν ξέρω τι να πω… Η πραγματικότητα με ξεπερνάει… Η αγαπημένη μου Χρύσα με τον σύντροφό της… κάνουν πια βόλτα στη γειτονιά των αγγέλων…» Συγκλονιστική και η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα.

bibi2

«Αντίο, αγαπημένη μου Χρύσα, για πάντα… Πόσο άδικα και πόσο νωρίς χωριζόμαστε… Χάθηκες μαζί με τόσους άλλους Ελληνες, τόσο απάνθρωπα… Σ’ ευχαριστώ για την αγάπη και για τη φιλία σου, χρυσό μας κορίτσι… Σ’ αγαπώωωωω» έγραψε μεταξύ άλλων, ανεβάζοντας μία κοινή τους φωτογραφία. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελό της, τη διάθεσή της να βοηθήσει με κάθε τρόπο το ΚΘΒΕ να ορθοποδήσει, τη σύνεση, το χιούμορ και την ευγένειά της» ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Γιάννη Αναστασάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ.

Η αγάπη για τα παιδιά και το «αγκάθι» στην καρδιά της

Η Χρύσα Σπηλιώτη αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ήταν πάντα δίπλα τους! Είχε αποκτήσει πολύχρονη παιδαγωγική πείρα, διδάσκοντας θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ είχε γράψει θεατρικά έργα για παιδιά και παιδικά βιβλία. Μάλιστα, μέσα από τις εκπομπές της «Γύρω γύρω όλοι» και «Φώτα, παρακαλώ», που παρουσίαζε τη δεκαετία του ’80 στην ΕΡΤ, είχε αποκτήσει πολλούς λιλιπούτειους φαν, που σήμερα είναι ενήλικες με δικά τους παιδιά.

Η Χρύσα, όμως, και ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης (η σορός του ταυτοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί) δεν είχαν αποκτήσει δικά τους παιδιά και λέγεται πως αυτό ήταν ένα «αγκάθι» στην καρδιά της. Ωστόσο, αγαπούσε πολύ την κόρη του συζύγου της Αλίκη σαν να ήταν και δική της. «Δεν έχω κάποιο βιολογικό παιδί, αλλά αυτό ποτέ δεν με εμπόδισε από το να νιώθω μητέρα.

Για την κόρη του άντρα μου, παραδείγματος χάρη, την Αλίκη, τρέφω μητρικά συναισθήματα, για τα βαφτιστήρια μου, αλλά και για όσα παιδιά έχω επαφή μαζί τους» είχε δηλώσει μόλις πέρυσι σε συνέντευξή της στο bovary.gr, προσθέτοντας: «Θαυμάζω πολύ τις γυναίκες που έχουν υιοθετήσει παιδιά. Που μπορούν να προσφέρουν αγάπη χωρίς να βλέπουν τα παιδιά σαν τη διαιώνιση του DNA τους. Επίσης βρίσκω αξιοθαύμαστο να υιοθετείς παιδιά από άλλες φυλές».

offer

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...