Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Πέγκυ Σταθακοπούλου: «Μετά τα 60 αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε πόσες αντοχές έχουμε»

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στούντιο 4» και...

«Ψυχοκόρες»: Η σειρά έρχεται στον ΑΝΤ1 από τις 6 Μαρτίου

Η δραματική υπερπαραγωγή εποχής «Ψυχοκόρες», που βασίζεται σε πραγματικά...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Ο Γρηγόρης βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη!

Η Χάδω στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Το προξενιό...

Κοκκινιστά γιουβαρλάκια από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος επέλεξε να φτιάξει στην κουζίνα της...

Ζουγανέλης: Δεν ανέχομαι τους μετανάστες που σπέρνουν τρόμο

❱❱ Ασπίδα στον καταξιωμένο καλλιτέχνη από Γκλέτσο, Διαβάτη και Δάντη!
❱❱ Τι λένε στην «Espresso» για εκείνους που τον έστησαν στον… τοίχοΜεγάλος θόρυβος έχει ξεσπάσει με τον Γιάννη Ζουγανέλη, που βρέθηκε απολογούμενος και μηνυόμενος, επειδή τόλμησε να μιλήσει δημόσια για μια εμπειρία που είχε από διανομή συσσιτίου σε μετανάστες, στην οποία συμμετείχε μάλιστα εθελοντικά.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης μετά τη μήνυση αγανάκτησε και ξεσπάθωσε για όσους τον επέκριναν και κυρίως για τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος υπέβαλε σε βάρος του μηνυτήρια αναφορά αποδίδοντάς του ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές δηλώσεις.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης στήθηκε στο «εκτελεστικό απόσπασμα», αν και ποτέ δεν έχει πάρει σκληρές θέσεις και όλοι γνωρίζουν πόσο ανεκτικός είναι. Πλέον καλείται να απολογηθεί ύστερα από τη μήνυση, μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να εκφράσει τη γνώμη του για ένα περιστατικό που βίωσε ο ίδιος, όταν εθελοντικά βοηθούσε μετανάστες.

f2 2

Ο Γιάννης Ζουγανέλης δεν είπε κάτι διαφορετικό από όσα λέγονται ευρέως στην κοινωνία, που έχει δεχτεί σχεδόν αδιαμαρτύρητα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.

Απλούστατα, το να τοποθετηθεί δημόσια και να πει ευθαρσώς τι πιστεύει τον φέρνει αντιμέτωπο με τις προβλεπόμενες κυρώσεις, που είναι η φυλάκιση και το χρηματικό πρόστιμο.

«Σαφέστατα οι μετανάστες για να έρθουν στην Ελλάδα και να φύγουν από τις χώρες τους το έκαναν από ανάγκη. Δεν μπορείς να μιλήσεις πια σε αυτή τη χώρα, παραποιούνται τα πάντα…» σχολίασε με πίκρα μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Στεφανίδου.

Το περιστατικό

«Εμείς είχαμε ενδιαφερθεί στα πρώτα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης. Μοίραζα σαλάτες με πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα. Πράγματι, μου πετάει αυτός μια σαλάτα, που ήταν ελληνική χωριάτικη, και μου λέει: «Χούμους τρώω εγώ»! Κι εγώ του ανταπέδωσα αυτό το πράγμα, του απάντησα ακριβώς όπως μου φέρθηκε. Είμαι παρορμητικός πολλές φορές. Αγαπώ τη φιλοξενία, που είναι μόνο ελληνική λέξη, εμείς τους φιλοξενούμε, πρέπει να απαιτήσουμε από αυτούς να σεβαστούν τον πολιτισμό μας, την καθημερινότητά μας, το βίωμά μας κ.λπ. Αυτό είναι όλο. Δεν έχω ρατσιστικές λογικές, και έχω αγωνιστεί και φυλακιστεί για τις ιδέες μου» τόνισε.

Ο γνωστός ηθοποιός και τραγουδιστής εξήγησε πως δεν είχε πρόθεση να «τσουβαλιάσει» όλους τους μετανάστες: «Μη φτάσουμε, όμως, στο ανάποδο… Κάποια στιγμή κυκλοφορούσα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή που αγαπώ ιδιαιτέρως, γύρω από τη Σωκράτους, όπου ήταν τα διάφορα μαγαζιά με τα μπαχαρικά. Σας πληροφορώ ότι τα βλέμματά τους απέναντι στους Ελληνες και κυρίως στο θηλυκό στοιχείο ήταν απολύτως επιθετικά. Εγώ δεν μπορούσα να το ανεχτώ αυτό το πράγμα. Οι κοπέλες που προχωρούσαν έτρεμαν. Απλώς τα αγόρια έχουν μια άλλη λογική που κι αυτή ενδεχομένως να κρίθει διαφορετικά. Εγώ αυτό δεν το ανέχομαι. Εγώ θέλω να φιλοξενώ, αλλά θέλω να φιλοξενώ και να με σέβεται ο φιλοξενούμενος. Δεν διαφωνώ καθόλου ότι υπάρχουν μετανάστες αξιοπρεπείς, δεν μιλάω για τα καλώς κείμενα» τόνισε με νόημα ο κ. Ζουγανέλης. «Δεν πιστεύω ότι είναι υπερβολικό αυτό που λέω και δεν είμαι ρατσιστής, ούτε ξενοφοβικός» συνέχισε ο καλλιτέχνης.

Προσωπική εμπειρία

Οι επίμαχες δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιάννης Ζουγανέλης και από τις οποίες πιάστηκαν κάποιοι για να τον στήσουν στον τοίχο αφορούσαν ένα περιστατικό που είχε προσωπικά με έναν μετανάστη. Οπως είχε πει, όταν κάποια στιγμή μαζί με άλλους εθελοντές πήγε σαλάτες σε μετανάστες, ένας από αυτούς την πέταξε πάνω του, φωνάζοντας «χούμους». «Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό!» είχε πει τότε, ενώ στη συνέχεια είχε προσθέσει πως οι Ελληνες μετανάστες του εξωτερικού δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους που φιλοξενούνται στη χώρα μας!

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης με τις προοδευτικές απόψεις έχει βρεθεί, εξάλλου, στη θέση του μετανάστη, καθώς στο παρελθόν ζούσε στη Γερμανία, όπου σπούδαζε.

«Υπήρξα μετανάστης, σπουδαστής στη Γερμανία, και η συμπεριφορά μου απέναντι στους Γερμανούς ήταν εξαιρετική, όπως εξαιρετική ήταν και η δική τους απέναντί μου. Σεβάστηκα τον πολιτισμό τους, την αξιοπρέπειά τους και εκείνοι τη δική μου. Αυτό που σας είπα είναι μια κατάσταση, δεν είναι ψέμα, ούτε υπερβολή. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια σε αυτόν τον τόπο» ανέφερε.

Να σημειωθεί πως, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο και ο ηθοποιός κριθεί ένοχος, απειλείται ακόμα και με φυλάκιση έως τρία έτη, αλλά και με χρηματική ποινή.

—-

ΓΚΛΕΤΣΟΣ: «ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ»

«Πιάσ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το. Αυτό να πεις στο Παρατηρητήριο! Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι μία από τις πιο δημοκρατικές φωνές στην Ελλάδα. Αλίμονο αν δεν μπορούμε να εκφέρουμε ελεύθερα την άποψή μας στην Ελλάδα».

Με αυτήν τη φράση ο δήμαρχος Στυλίδας και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Απόστολος Γκλέτσος παίρνει δημόσια θέση και απαντά στη μήνυση που υπέβαλε κατά του Γιάννη Ζουγανέλη ο Παναγιώτης Δημητράς του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι. Φανερά εκνευρισμένος, ο Απόστολος Γκλέτσος δεν διστάζει ούτε στιγμή να υποστηρίζει δημοσίως τον φίλο και συνάδελφό του.

f3

«Δεν νομίζω να μπορεί να υφίσταται λογοκρισία κάποιος και μάλιστα εν έτει 2019. Μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει και ο άλλος να τον καταδικάσει με επιχειρήματα. Μιλάμε για τον Ζουγανέλη. Για έναν άκρως δημοκρατικό άνθρωπο, που αγαπάει τον συνάνθρωπό του. Εστω και αν λίγο του “ξέφυγε” το θέμα, ήταν η κακιά στιγμή. Δηλαδή, έλεος! Οχι και μήνυση στον Γιάννη Ζουγανέλη. Ελεος, ρε παιδιά!» λέει ο ηθοποιός και δημοτικός άρχοντας και συνεχίζει μέσω της «Espresso» φανερά αγανακτισμένος με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση κατά του Γιάννη Ζουγανέλη: «Δεν είναι όλοι οι μετανάστες καλά παιδιά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι, επειδή είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, είναι όλοι άγιοι. Οχι! Υπάρχουν καλοί χαρακτήρες που σέβονται, υπάρχουν και άλλοι που το παρατραβάνε».

Αλλά και η Χρυσούλα Διαβάτη τάσσεται υπέρ του Γιάννη Ζουγανέλη: «Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφέρει ελεύθερα την άποψή του και είναι σεβαστή. Εχουμε δημοκρατία και ελευθερία».

«Είναι άδικο»

Επίσης, ο Χρήστος Δάντης μιλώντας στην «Espresso» στέκεται δίπλα στον Γιάννη Ζουγανέλη. «Τι είναι το Παρατηρητήριο, μπορεί να με ενημερώσει κάποιος;» ήταν η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή, ο οποίος παίρνει ανοιχτά θέση για τα λεγόμενα του συναδέλφου του: «Δεν βρίσκω ρατσιστικές τις δηλώσεις του Γιάννη. Μπορεί να μη συμφωνώ 100%, αλλά εν μέρει έχει δίκιο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Υπάρχουν επώνυμοι που έχουν πει δημοσίως τέρατα και δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Και ξαφνικά ενόχλησε ο Ζουγανέλης; Για όνομα του Θεού! Ο Ζουγανέλης για μένα είναι ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης, που δεν πρέπει να τον αγγίζουμε. Θεωρώ άδικο όλο αυτό που έχει γίνει. Το βρίσκω αστείο» καταλήγει ο τραγουδιστής και συνθέτης.

Νίκος Νικόλιζας

offer

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πένθος για τον Γιώργο Τσαλίκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Γιώργος Τσαλίκης καθώς έφυγε από...

Το σχόλιο του Βασίλη Μπισμπίκη για την αποκαλυπτική εμφάνιση της Δέσποινας Βανδή στο «J2US»

Τον Βασίλη Μπισμπίκη «τσάκωσε» η κάμερα της εκπομπής «Breakfast@star»...

Αλέξανδρος Μαρτίδης: Ο «αστυνόμος Κουράκος» έκανε έξοδο με τον παππού του

Ο Αλέξανδρος Μαρτίδης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το...

Έλληνας ηθοποιός πόζαρε μερικά χρόνια πριν φορώντας μπλούζα με τη «Μάγια τη μέλισσα»

Ο μικρούλης της φωτογραφίας είναι γνωστός ηθοποιός της χώρας...

Σόδομα και Γόμορρα στο λαγούμι των Παλαιοχριστιανών

Περισσότερο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβίωναν...

Φουρθιώτης – Kοκλώνης στον υπόνομο των γκλίτερ με απειλές και ηχογραφήσεις

Το ηχηρό «όχι» του  Open να δεχτεί στο πρόγραμμά...

Ελπίδα Νίνου: Δείτε πού εργάζεται η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης με την Ελπίδα Νίνου μετά τη...

Μπήκε στην κουζίνα να καθαρίσει φορώντας πιτζάμες και τακούνια!

Φορώντας πιτζάμες, αμακιγιάριστη, με γάντια για να πλύνει τα πιάτα αλλά και με τακούνια για να κάνει τη διαφορά