Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

O Μικρούτσικος άνοιξε πανιά για θάλασσες μακρινές

Το απόγευμα του Σαββάτου ο χρόνος στο δωμάτιο 309 του τρίτου ορόφου του νοσοκομείου Metropolitan μοιάζει να κυλά αργά, βασανιστικά…

Ο Θάνος Μικρούτσικος, στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων, των τεσσάρων παιδιών του και της συζύγου του Μαρίας, «φεύγει» σε ηλικία 72 ετών, ανοίγοντας πανιά για τις δικές του θάλασσες, που τόσο λάτρεψε και αγάπησε μέσα από τα τραγούδια του, τα οποία γαλήνευαν τις ψυχές εκατομμυρίων Eλλήνων. Μια λατρεία, που ταυτίστηκε και δέθηκε για πάντα μέσα από την καλλιτεχνική του «περπατησιά» με «συνοδοιπόρο» τον Νίκο Καββαδία.

Η μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, σκληρή και άνιση, όμως ο τεράστιος δημιουργός δεν έχασε ποτέ το κουράγιο του. Πάλεψε σκληρά τους δυο τελευταίους μήνες, ενώ η υγεία του κλονίστηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες 15 ημέρες… Ο οργανισμός, όμως, του Θάνου Μικρούτσικου δεν άντεξε… Καρδιοαναπνευστική ανακοπή, με την αυλαία να πέφτει λίγο πριν πούμε αντίο στο 2019… Για δυόμισι ολόκληρα χρόνια έδωσε τη δική του μάχη, όταν λίγο πριν ξεκινήσει περιοδεία διαγνώστηκε με καρκίνο στο συκώτι και στα κόκαλα. Ακολουθούν χειρουργεία και θεραπείες.

μικρουτσικος 1520x1000 1

Ταξίδια στο Λονδίνο, για να μη λυγίσει ούτε λεπτό την ώρα της δικής του μάχης, της πιο μεγάλης της ζωής του. Κοντά του πάντα η οικογένειά του. Εκεί, στο πλευρό του, ενώ ο ίδιος ήταν αυτός που της έδινε κουράγιο.

«Ποτέ δεν κρύφτηκα»

Άλλωστε, ο σπουδαίος δημιουργός δεν κρύφτηκε πίσω από τους ψυχρούς θαλάμους των νοσοκομείων. Ακόμη και λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο ταξίδι του για την αιωνιότητα είχε την ανάγκη να μοιράζεται δημόσια τις σκέψεις του, όλα όσα βίωνε και ένιωθε. Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, κι ενώ η Αθήνα και όλη η Ελλάδα είχαν φορέσει ήδη τα γιορτινά τους, «συνομίλησε» μέσα από το προφίλ του στο facebook με θαυμαστές και φίλους για την κατάσταση της υγείας του: «Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ’ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ’ έναν ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ». Και λίγες μόλις ημέρες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου, εν όψει των γιορτών έκανε μέσα από το νοσοκομείο μια συγκινητική έκκληση: «Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες». Αυτή ήταν και η τελευταία ανάρτησή του…

Για τον Θάνο Μικρούτσικο αυτές οι γιορτές δεν ήταν σαν τις άλλες των περασμένων ετών, όπου στη θαλπωρή του σπιτιού, μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα, παρατηρούσε τα λαμπιόνια από τα σπίτια στη γειτονιά του στο Μετς. Αυτά τα Χριστούγεννα έμελλε να είναι και τα τελευταία του… Ολοι ξέρουν πως η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει και την παραμονή των Χριστουγέννων τα εγγόνια του τού λένε τα κάλαντα… Οι σκηνές που εκτυλίσσονται το απόγευμα του Σαββάτου, συγκλονιστικές, καθώς ο Θάνος όλων των Ελλήνων κλείνει τα μάτια του υπό τους ήχους μουσικής… Ο Ανδρέας Μικρούτσικος φεύγει εσπευσμένα για το νοσοκομείο… Δεν αντέχει στο άκουσμα της είδησης ο αγαπημένος παρουσιαστής. Ουρλιάζει, φωνάζοντας για τελευταία φορά το όνομα του λατρεμένου αδελφού του. Ράκος, προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της ψυχής του. Βρίσκει το κουράγιο να τον αποχαιρετήσει γράφοντας στον λογαριασμό του λίγες λέξεις που ραγίζουν καρδιές: «Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα», με μια φωτογραφία του Θάνου σε νεαρή ηλικία να συνοδεύει το δικό του «αντίο».

Η παρουσία του Ανδρέα Μικρούτσικου στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 στο Θέατρο Βράχων είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ο παρουσιαστής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με κόκκινα μάτια από τα δάκρυα αγκάλιαζε τον αδελφό του σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συναυλία. Εκεί, μεταξύ 8.000 θεατών, ο Ανδρέας έβλεπε τον αδελφό του πάνω στη σκηνή, παρά το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του, να παίζει ακούραστος τρεις ώρες στο πιάνο του. «Αγαπάω τον αδελφό μου όχι μόνο γιατί είναι αδελφός μου, αλλά γιατί είναι σε όλα μοναδικός Ανθρωπος» ανέφερε δακρυσμένος.

Το γούρι του

Στο φινάλε εκείνης της συναυλίας το θρυλικό τραγούδι των Dire Straits «Sultans of swing» ηχεί σε όλο το θέατρο. «Πρώτα απ’ όλα, αυτό το τραγούδι είναι το γούρι μου. Είναι ένα από τα εξαιρετικότερα της διεθνούς ροκ σκηνής και επίσης από το ’80… Αυτοί είναι οι λόγοι που κλείνω τις συναυλίες μου με αυτό το κομμάτι και είναι πια σήμα κατατεθέν» ανέφερε σε συνέντευξή του. Ηταν η περίοδος κατά την οποία ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μετρούσε μια μια τις ημέρες και τις ώρες που ανάσαινε, λέγοντας τότε σε συνέντευξή του: «Κάθε τρεις μήνες ανανεώνω τη συμφωνία μου ότι ζω… Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται είναι να φοβάσαι. Σε όλα τα πράγματα. Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε, ειδικά οι νέοι. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μη φοβόμαστε. Ετσι μόνο αξίζει να ζεις». Και πράγματι, ο Θάνος Μικρούτσικος ακόμη και στο τέλος πάλευε χωρίς φόβο απέναντι στο «θεριό»…

Θλίψη στον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο! Νταλάρας: «Έχε γεια, μαχητή μου»

φ3 14

H είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας.

O κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης αμέσως μετά την είδηση θανάτου του σπουδαίου συνθέτη με γραπτή δήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα στον δύσκολο αγώνα για τη δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις. Η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, στους συνεργάτες και τους θαυμαστές του, αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία…»

φ7 ξεγυρ

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Γιώργος Νταλάρας έγραψε χαρακτηριστικά «Το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει. Εχε γεια, μαχητή μου», ενώ ο Γιάννης Κότσιρας, με τον οποίο ο Θάνος Μικρούτσικος είχε συνεργαστεί στενά τα τελευταία χρόνια, ανέφερε στο προφίλ του: «Εφυγες Θάνο μου. Πόσο μόνοι φίλε μου, τόσο μόνοι. Καλή ξεκούραση καλέ μου, καλή ξεκούραση»!

Και η Πέγκυ Ζήνα όμως αισθάνθηκε την ανάγκη να αποτυπώσει διαδικτυακά τις σκέψεις της: «Και κάπως έτσι η ιστορία γίνεται σιωπή. Σας ευχαριστούμε εμείς οι νεότεροι γι’ αυτό το κομμάτι της ιστορίας που γράψατε και για όσα μας χαρίσατε. Θα σας τραγουδάμε για πάντα. Καλό ταξίδι λουσμένο με φως»!

Η Γιώτα Νέγκα, με την οποία συνεργάστηκε στενά ο Θάνος Μικρούτσικος καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, τον αποχαιρέτησε με ένα λιτό, γεμάτο πόνο μήνυμα: «Καλό ταξίδι, Θάνο μας»!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του λέγοντας: «Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη όσο έρχεται σε μιαν εποχή κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του». Με μια ανάρτηση στο twitter και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σπουδαιότητα της προσωπικότητας του μουσικοσυνθέτη: «Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...