Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

Ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» και τα 135 κιλά άσπρης σκόνης στη Βάρκιζα

Ηγετικά στελέχη μαφιόζικων οργανώσεων με έδρα την πόλη του Κότορ στο Μαυροβούνιο ήταν τα δύο θύματα του μακελειού στην κοσμική ταβέρνα της Βάρης, που όλα δείχνουν ότι ήταν συμβόλαιο θανάτου στο πλαίσιο βεντέτας η οποία έχει ξεσπάσει μετά την… «εξαφάνιση» 200 κιλών κοκαΐνης.

Από τη Νάντια Αλεξίου

Μάλιστα, ενώ καταζητούνταν εδώ και χρόνια από την Ιντερπόλ, διέμεναν στην Ελλάδα και απολάμβαναν οικογενειακές στιγμές με τις συζύγους τους, που ξαφνικά έπαθαν… αμνησία για τις δραστηριότητές τους και τις πιθανές σχέσεις τους με τον «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» και την κρυψώνα του στη Βάρκιζα!

Η διάσπαση

Η πρωτοφανής για τον κυνισμό με τον οποίο διαπράχθηκε διπλή δολοφονία αποδίδεται από τα ΜΜΕ της Σερβίας σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δύο αντιμαχόμενων φατριών στις οποίες διασπάστηκε η άλλοτε ενιαία μαφία του Κότορ, που διακινούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα από τη Νότια Αμερική. Αφορμή για τον διχασμό ήταν η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας το 2014.

Από τότε «γεννήθηκαν» δύο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Μαυροβούνιο και βρίσκονται σε αντιπαλότητα, η Σκάλιαρι (σκιάχτρο) και η Καβάτσκι. Τα δύο θύματα της εν ψυχρώ δολοφονίας στην κοσμική ταβέρνα το απόγευμα της Κυριακής ήταν από το 2018 καταζητούμενοι με Ερυθρά Αγγελία της Interpol για συμμετοχή σε αυτές, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Novosti του Βελιγραδίου.

Ο Ιγκορ Ντέντοβιτς καταζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας που εξέδωσαν οι Αρχές του Μαυροβουνίου το 2016. Είχε αναλάβει τη Σκάλιαρι, μια από τις δύο φατρίες της μαφίας στο Μαυροβούνιο, από τη στιγμή που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» Γιόβαν Βούκοτις. Ο Στέβαν Σταμάτοβιτς ήταν ηγέτης εγκληματικής οργάνωσης, παρακλάδι της Σκάλιαρι, στην πόλη Ποντγκόριτσα και είχε καταδικαστεί μαζί με άλλα πέντε μέλη της φατρίας σε φυλάκιση 41 ετών από δικαστήριο στο Μαυροβούνιο.

φ2 Στέφαν Σταμάτοβιτς
Στέβαν Σταμάτοβιτς, Ιγκορ Ντέντοβιτς

Η Σκάλιαρι απασχολεί τις ελληνικές Αρχές από το 2018, όταν εντοπίστηκαν 135 κιλά κοκαΐνης σε μια μεζονέτα στη Βάρκιζα και είχε συλληφθεί ο Σερβοκροάτης Μάρτιν. Για την ΕΛ.ΑΣ. ηγετικό ρόλο είχε ο Σέρβος Γιόβαν Βούκοτις και γι’ αυτό οι δικαστικές Αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε σε διεθνές, καθώς ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» έχει αναπτύξει τις δραστηριότητές του στη Λατινική Αμερική με εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τα καρτέλ.

Ο Γιόβαν Βούκοτις συνελήφθη στην Τουρκία και εκδόθηκε στη Σερβία όπου και κρατείται, ενώ ο πατέρας, ο αδελφός και ο εξάδελφός του είχαν δολοφονηθεί από τους Καβάτσκι μπροστά στα παιδιά τους! Το ίδιο συνέβη στον διάδοχό του, τον Ιγκορ Ντέντοβιτς, ένα από τα θύματα της διπλής δολοφονίας.

Το Μαυροβούνιο χαρακτηρίζεται κοιτίδα για το βαρύ οργανωμένο έγκλημα, με ακραίας βίας μαφιόζικες εκκαθαρίσεις. Στο σύγχρονο «Ελντοράντο των Βαλκανίων» πέντε μεγάλες φαμίλιες του οργανωμένου εγκλήματος ελέγχουν περίπου 30 μικρότερες ομάδες, σε στενή διασύνδεση με τις ιταλικές Καμόρα, Ντρανγκέτα, Κόζα Νόστρα, με την αλβανική, τη ρωσική και άλλες παγκόσμιας εμβέλειας μαφίες!

Συνεργάζονται με λατινοαμερικανικά καρτέλ, δραστηριοποιούνται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και αλκοόλ, αλλά και στην εμπορία ανθρώπων, όπου το μαύρο χρήμα ξεπλένεται στα «πλυντήρια» νομιμοφανών επιχειρήσεων με τεράστιες διασυνδέσεις.

Στην Ελλάδα οι Μαυροβούνιοι έχουν αναπτύξει δίκτυο για τη διακίνηση κοκαΐνης σε συνεργασία με τις εγχώριες εγκληματικές ομάδες και αλβανικές μαφιόζικες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ιδανική «αγορά» για τον εξοπλισμό παράνομων ομάδων που δρουν στα δυτικά Βαλκάνια, πύλη εισόδου για φορτία κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική και κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η «Espresso» λέει

Μαφιόζοι (τους ψάχνει η Ιντερπόλ) εκτελούνται σε κοσμική ταβέρνα στη Βάρη μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, γειτονιές σηκώνονται στο πόδι από ανατινάξεις ΑΤΜ, συμμορίες λαθρομεταναστών δρουν ανεξέλεγκτα ακόμη και υπό το φως της ημέρας, κακοποιοί μπουκάρουν σε καταστήματα με… Ι.Χ. και πάει λέγοντας!

H εγκληματικότητα και η παραβατικότητα κάνουν «πάρτι» και, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για εντατικοποίηση της αστυνόμευσης σε γειτονιές της Αθήνας και πάταξη της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα, εξακολουθούμε να βλέπουμε σκηνές βγαλμένες από αμερικανικές ταινίες με πρωταγωνιστές τα «μπουμπούκια» της μαφίας…

Η ξαφνική αμνησία των συζύγων

barh
Αστυνομικοί στην ταβέρνα λίγο μετά το φονικό

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διπλή δολοφονία στην κοσμική ταβέρνα αντιβαίνει στους άγραφους «κανόνες ηθικής» της μαφίας, καθώς έθεσε σε κίνδυνο ανυποψίαστους πολίτες και έγινε μπροστά στα ανήλικα παιδιά και στις συζύγους των δύο Μαυροβουνίων, που είχαν έρθει στην Ελλάδα για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στις 6.40 το απόγευμα της Κυριακής τέσσερις νεαροί άνδρες με μαύρα ρούχα μπήκαν με αργά και σταθερά βήματα από την είσοδο του καταστήματος και κατευθύνθηκαν στο βάθος, στο δεύτερο επίπεδο της σάλας, όπου έτρωγαν με τις συζύγους και τα τρία ανήλικα παιδιά τους τα ηγετικά στελέχη της μαφιόζικης φατρίας Σκάλιαρι, ο Ιγκορ Ντέντοβιτς και ο Στέβαν Σταμάτοβιτς.

Πλησιάζοντας το τραπέζι της παρέας των Μαυροβουνίων, σήκωσαν τα buffer τους για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, τους «γάζωσαν» με σφαίρες και διέφυγαν με μαύρο τζιπ, σύμφωνα με μαρτυρίες. Μία από τις βολίδες εποστρακίστηκε και προκάλεσε διαμπερές τραύμα στον μηρό της συζύγου ενός από τα θύματα.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας συνέλεξαν από τον τόπο του εγκλήματος 22 κάλυκες από 9άρια πιστόλια. Ένα από τα θύματα της φονικής ενέδρας είχε πάνω του πιστωτική κάρτα, ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ και μπρελόκ με πολλά κλειδιά, για τα οποία γίνεται έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ποιες πόρτες ανοίγουν.

Για επίσκεψη

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν αστυνομικές πηγές στην «Espresso», οι σύζυγοι των δύο θυμάτων είναι ιδιαίτερα φειδωλές στις καταθέσεις τους. Μια από τις γυναίκες υποστήριξε ότι δεν έμεναν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά είχαν έρθει μαζί με τα παιδιά τους για να επισκεφτούν τους συζύγους τους προτού επιστρέψουν στη Σερβία όπου κατοικούν, και ήταν το αποχαιρετιστήριο τραπέζι τους.

Μάλιστα, επαναλάμβαναν στους αξιωματικούς της Ασφάλειας ότι δεν γνωρίζουν την περιοχή ή τη διεύθυνση διαμονής των συζύγων τους, και ισχυρίστηκαν ότι στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ταξί, καθώς δεν διέθεταν ιδιωτικό αυτοκίνητο! Πάντως, από τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες οι δύο άνδρες διέμεναν στην Αθήνα τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...