Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Νόνη Δούνια: Η σχέση με τον σύζυγό της, η δύσκολη εφηβεία του...

Η Νόνη Δούνια παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Εφιαλτικό σενάριο με 80.000.000 θύματα του κορονοϊού

Την πιθανότητα ο κορονοϊός που σαρώνει τον πλανήτη να είναι η μυστηριώδης «Ασθένεια Χ», για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να σκοτώσει έως 80.000.000 άτομα, δεν αποκλείει μία από τις εκπροσώπους του οργανισμού, προκαλώντας ανατριχίλα!

Ο όρος «Ασθένεια Χ» χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ για την περιγραφή ενός μελλοντικού, μυστηριώδους παθογόνου, το οποίο θα μπορούσε να προσβάλει τους ανθρώπους προκαλώντας πανδημία και αφήνοντας πίσω του τεράστιο αριθμό νεκρών. Σύμφωνα όμως με τη δρα Μαριόν Κούπμανς, ιολόγο του ΠΟΥ από το πανεπιστήμιο Εράσμους της Ολλανδίας, ο Covid-19, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους παγκοσμίως μέσα σε δύο μήνες, ταιριάζει ανησυχητικά με την περιγραφή της «Ασθένειας Χ».

unnamed file 1

Όσα λέει η Κούπμανς σε άρθρο της στην επιστημονική επιθεώρηση Cell είναι εφιαλτικά: «Είτε μπορέσει να περιοριστεί είτε όχι, αυτή η επιδημία μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την πρώτη αληθινή πρόκληση πανδημίας που εμπίπτει στην κατηγορία της “Ασθένειας Χ” και περιλαμβάνεται στη λίστα ασθενειών προτεραιότητας για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε στην τρέχουσα παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας»!

Η επιστήμονας προσθέτει ότι, παρά τις ομοιότητες που έχει ο Covid-19 με τον SARS σε θέματα ικανότητας μετάδοσης, οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές ανά τον κόσμο είναι μεγαλύτερες, αφού από το 2003 τα αεροπορικά ταξίδια έχουν δεκαπλασιαστεί.

Κίνδυνος πανδημίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η Ασθένεια Χ» αντιπροσωπεύει τη γνώση ότι μια σοβαρή διεθνής επιδημία μπορεί να προκληθεί από παθογόνο που προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια». Για πρώτη φορά μπήκε στη λίστα των κορυφαίων προτεραιοτήτων του οργανισμού για έρευνα και ανάπτυξη πριν από δύο χρόνια και παραμένει σε αυτή, παρότι δεν υφίσταται ως νόσος. Κυβερνήσεις και επιστήμονες από όλο τον πλανήτη θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, να συνεργαστούν για να σταματήσουν αυτή τη νέα μυστηριώδη ασθένεια όταν εμφανιστεί.

Για τον κίνδυνο πανδημίας τύπου γρίπης είχε προειδοποιήσει πρόσφατα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελέγχου Ετοιμότητας (GPMB), που απαρτίζεται από μια ομάδα ειδικών σε θέματα υγείας με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του ΠΟΥ Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ. Η δική τους πρόβλεψη έκανε λόγο για ένα γρήγορα κινούμενο παθογόνο, που θα μπορούσε να σκοτώσει 50.000.000-80.000.000 ανθρώπους και να αφανίσει το 5% της παγκόσμιας οικονομίας.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη θωράκιση της χώρας από τη θανατηφόρα νόσο

6 7 φ5 5042268

Στο επίκεντρο της διευρυμένης έκτακτης σύσκεψης που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν η θωράκιση της χώρας απέναντι στον κορονοϊό και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με δεδομένο ότι ήδη στην Ιταλία έχουν καταγραφεί κρούσματα και θάνατοι.

Στη σύσκεψη, που συγκλήθηκε εκτάκτως και οδήγησε σε αλλαγή του προγράμματος του πρωθυπουργού, μετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο γ.γ. πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα και ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό». Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ότι με βάση τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας οι Ελληνες λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας ο ιός. Διευκρίνισε, όμως, ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς και έχει σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων.

Αυξημένη επιτήρηση

Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, να συνιστά ψυχραιμία. Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας καθώς, όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρα μας, το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τα μέτρα αυτά, είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό βιώνουν την ίωση αυτή σαν απλό κρυολόγημα.

Σε «πόλεμο» η Ιταλία!

Την ώρα που η Ιταλία μετράει νεκρούς από τον κορονοϊό Covid-19 και τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μετά τη θανατηφόρα «γκάφα» των Αρχών, είναι σε εξέλιξη ένα απίστευτο θρίλερ που «αγγίζει» και την Ελλάδα. Ιταλός καθηγητής Ιατρικής που πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο του Μιλάνου.

Πρόκειται, σύμφωνα με την «Corriere della Sera», για καθηγητή Δερματολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Università degli Studi di Milano, που επίσης εξετάζει ασθενείς ως δερματολόγος στο νοσοκομείο Policlinico di Milano. Αν και κατοικεί στο κέντρο του Μιλάνου, συχνά ταξιδεύει στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε ιατρικά συνέδρια.

Ένα τέτοιο συνέδριο τον έφερε και στην Αθήνα «στις αρχές Φεβρουαρίου», όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα και με την «Il Giorno», ο 50χρονος δερματολόγος μετέβη σε άλλο συνέδριο, στη Γερμανία. Επέστρεψε στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nuova, στις 13 Φεβρουαρίου.

Σχεδόν αμέσως, υποστηρίζει το πρακτορείο, εμφάνισε ελαφρά συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ίωση. Τις δύο πρώτες ημέρες ασχολήθηκε με την έρευνά του σε εργαστήριο του πανεπιστημίου, αλλά την τρίτη ημέρα η κατάστασή του χειροτέρεψε και πήγε στο νοσοκομείο Luigi Sacco, όπου νοσηλεύτηκε με συμπτώματα βρογχίτιδας. Την Κυριακή βγήκαν τα αποτελέσματα του τεστ για την ανίχνευση του Covid-19 που έδειξαν ότι ήταν ο πρώτος ασθενής από τον κορονοϊό στο Μιλάνο.

Αδειάζουν σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα στην Ιταλία επικρατεί πανικός με τους κατοίκους πόλεων στη Λομβαρδία που έχουν τεθεί σε καραντίνα να αδειάζουν τα ράφια σούπερ μάρκετ, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού ξεπέρασε τα 229 και οι νεκροί έφτασαν τουλάχιστον τους έξι.

Οι Αρχές δεν έχουν εντοπίσει τον «πρώτο ασθενή» που πήγε τον κορονοϊό στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν για να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε ότι το θανατηφόρο «χτύπημα» του Covid-19 στην Ιταλία οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι έλεγξαν μόνο τους επιβάτες των απευθείας πτήσεων από την Κίνα, αλλά όχι των πτήσεων τράνζιτ.

Δεν κινδυνεύουν οι Έλληνες μαθητές εκδρομείς

Να μην τεθούν σε καραντίνα οι μαθητές των 10 σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει εξαιτίας του νέου κορονοϊού, καθώς οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στη γειτονική χώρα, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων της περιοχής που βρίσκονται για εκδρομή στην Ιταλία είναι καλά στην υγεία τους. «Είμαστε σε διαδικασία επιστροφής των μαθητών, θα γίνουν όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει. Μιλάω συνεχώς με τους διευθυντές των σχολείων και τους υπευθύνους των αποστολών. Τα παιδιά είναι όλα πολύ καλά στην υγεία τους και με εξαιρετικά ακμαίο ηθικό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα… Θα επιστρέψουν άμεσα, εντός των επόμενων ημερών θα είναι στα σπίτια τους, υγιέστατα και χωρίς κανένα πρόβλημα» ανέφερε.

Πάντως, με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ανεστάλησαν προσωρινά όλες οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία. Στην έκτακτη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αποφασίστηκε να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών Αρχών.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...