Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Οι ιστορίες διάσημων γυναικών που σε μικρή ηλικία παντρεύτηκαν μεγαλύτερούς τους αλλά...

Πρόωρα «στέφανα» υπό την επήρεια ναρκωτικών, νεανικά παντρολογήματα που...

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Σε ασφυκτικό κλοιό κορονοϊού η Ελλάδα

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού έχουν τεθεί οι εγχώριες υγειονομικές Αρχές, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, από τα 10 που είχαν ανακοινωθεί έως νωρίς χθες το μεσημέρι, εκτινάχτηκαν στα 31 εξαιτίας της «εκδρομής της ανατριχίλας» στους Αγίους Τόπους και στο Ορος Σινά!

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τα τελευταία 21 κρούσματα ήταν συνταξιδιώτες του 66χρονου και της συζύγου του από την Αμαλιάδα, οι οποίοι διαγνώστηκαν ως το ένατο και το δέκατο κρούσμα του ιού, αντίστοιχα.

Εξετάσεις

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 24 ταξιδιώτες, ενώ αναμένεται να ελεγχθούν και οι υπόλοιποι που πήραν μέρος στην εκδρομή, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του φονικού ιού ίσως αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα!

Εξάλλου, και ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλινική εικόνα των 21 ασθενών είναι καλή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», για σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους από το Ισραήλ και την Αίγυπτο κάποιοι εκ των εκδρομέων (ανάμεσά τους και ο οδηγός του γκρουπ) κυκλοφορούσαν χωρίς κανέναν περιορισμό σε καφενεία και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους ή πήγαιναν σε πάρτι στην περιοχή της Ηλείας κάνοντας… socializing!

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν μια γυναίκα από το γκρουπ των ταξιδιωτών να είχε γενέθλια και να μοίραζε αφειδώς… αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες, αγνοώντας προφανώς ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό!

Την ίδια ώρα, προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι ο παπα-Γιώργης που διοργάνωσε την εκδρομή στο Σινά και έκανε τις περίφημες δηλώσεις on camera (!), ενώ ήδη παρουσίαζε συμπτώματα του ιού, τέλεσε τρεις κηδείες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα!

Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος έκανε λόγο στο σάιτ apokalypseis.com για «εγκληματική ανευθυνότητα των αρμοδίων του ΕΟΔΥ».

Όπως τόνισε, η πνευμονολόγος της Αμαλιάδας που εξέτασε αρχικά τον 66χρονο είχε ενημερώσει από την Κυριακή τους υπευθύνους του ΕΟΔΥ, όμως εκείνοι αποφάσισαν ότι δεν έπρεπε να ενεργοποιηθεί το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας και ελέγχου επειδή, όπως είπαν, το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο

Κακή εκτίμηση

Την έγκαιρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ από την πνευμονολόγο και την κακή εκτίμηση των υπευθύνων της συγκεκριμένης υπηρεσίας επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης και γιατροί του τοπικού νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αποφασίστηκε να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό εννέα φοιτητές νοσηλευτικής, οι οποίοι ήταν στην ομάδα που βρέθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου την Καθαρά Δευτέρα. Μάλιστα, δύο από αυτούς ήρθαν σε άμεση επαφή με τον 66χρονο, καθώς κλήθηκαν να του βάλουν «πεταλούδα» και ορό!

Υπενθυμίζεται ότι με το που έφτασε στο νοσοκομείο ο ηλικιωμένος νοσηλεύτηκε αρχικά στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, στη συνέχεια στην παθολογική κλινική και μόλις προχθές μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης!

Σκέψεις για «λουκέτο» στα σχολεία

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο ακόμα και να κλείσουν όλα τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτό δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσάκρης. Οι απόψεις του είχαν βαρύνουσα σημασία, καθώς προέρχονται από ένα σημαίνον μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και ειδικευμένο σε επιδημίες, όπως του κορονοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας κατά 10 σε μόλις μία ημέρα σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στις υγειονομικές Αρχές και πλέον μελετώνται όλα τα σενάρια για την επιχείρηση ανάσχεσης της εξάπλωσης σε πανδημία.

«Όταν διαπιστωθεί έντονη εγχώρια μετάδοση, ένα από τα μέτρα που θα εκτιμηθούν θα είναι και το κλείσιμο των σχολείων. Το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα στην αρχή των επιδημιών και όχι στη φάση που είναι σε μεγάλη έξαρση, όπως έγινε στην Ιταλία» δήλωσε ο κ. Τσάκρης. Στο ερώτημα αν είμαστε κοντά σε μια τέτοια απόφαση απάντησε ότι είναι πιθανό: «Θα εκτιμηθεί όταν υπάρξουν περιστατικά που συνηγορούν στην εξάπλωση του ιού».

Προς το παρόν έχουν κλείσει σχολεία που σχετίζονται μόνο με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αττική και περιφέρεια. Από σήμερα μένουν κλειστά και τα πανεπιστήμια Πάντειο και Κρήτης, καθώς στο πρώτο μια καθηγήτρια έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου ενώ στο δεύτερο ένας φοιτητής ήταν μεταξύ των εκδρομέων στο Ισραήλ.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για νέα δέσμη προληπτικών μέτρων

Ενώ το ένα κρούσμα κορονοϊού διαδέχεται το άλλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε χθες το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθεί η αναγκαιότητα νέας δέσμης προληπτικών μέτρων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία εξάπλωσης του ιού.

Αυτό που τονίστηκε από όλες τις πλευρές ήταν ότι, πέρα από τις ενέργειες της Πολιτείας, πρέπει να λειτουργήσει και η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει στους αρμόδιους φορείς ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία και μέσα μεταφοράς, όταν τα πράγματα θα είναι πιο κρίσιμα. Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι «συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας» και εξήγησε γιατί είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Συναγερμός στο κρουαζιερόπλοιο «MSC Opera» με 2.302 επιβαίνοντες για Αυστριακό που νόσησε και είχε ήδη αποβιβαστεί

Ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα με το κρουαζιερόπλοιο «MSC Opera», στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα του φονικού κορονοϊού και έχει ήδη καταπλεύσει στα λιμάνια του Κατακόλου, του Ηρακλείου, της Ρόδου και του Πειραιά, με τελευταίο σταθμό την Κέρκυρα!

Όλα ξεκίνησαν όταν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που είχε «δέσει» προχθές τα ξημερώματα στον Πειραιά επέστρεψαν από τη βόλτα τους στην Ακρόπολη και σε άλλα κεντρικά σημεία στην Αθήνα και έμαθαν ότι ένας τουρίστας από την Αυστρία που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό είχε ταξιδέψει με το ίδιο πλοίο την περασμένη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «US Today», που επικαλείται το CruiseMapper, το πλοίο ξεκίνησε από τη Ρώμη στις 27 Φεβρουαρίου και η πρώτη του στάση ήταν στη Γένοβα όπου ο Αυστριακός αποβιβάστηκε αφού είχε περάσει ήδη 11 μέρες στο κρουαζιερόπλοιο. Επειδή το «MSC Opera» έχει διάφορα λιμάνια επιβίβασης, οι επιβάτες μπορούν να έχουν διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης κρουαζιέρας.

Ούρλιαζε στη ρεσεψιόν

«Μικρός αριθμός επιβατών που ήταν στην ίδια κρουαζιέρα με τον Αυστριακό είναι και σε αυτήν την κρουαζιέρα» ανέφερε σε e-mail που απέστειλε στην «US Τoday» η εκπρόσωπος της εταιρίας Alyssa Goldfarb.

Λίγο μετά την αποβίβασή του, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Sun», άρχισε να εκδηλώνει συμπτώματα του ιού. Οπως ήταν φυσικό, μόλις οι 1.579 επιβάτες και τα 723 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου πληροφορήθηκαν τα νέα, επικράτησε αναστάτωση. «Μας είπαν ότι υπήρχε θέμα ασφάλειας και έπρεπε να γυρίσουμε στο πλοίο.

Όταν επιστρέψαμε, ο καπετάνιος έκανε την ανακοίνωση και μας μοίρασε τις επιστολές των αυστριακών Αρχών Υγείας. Υπήρξε μεγάλη αναστάτωση και ένας άνδρας ούρλιαζε στη ρεσεψιόν του πλοίου! Τώρα κατευθυνόμαστε στην Κέρκυρα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν θα μπορέσουμε να φύγουμε από το πλοίο» ανέφερε για τις δραματικές στιγμές που έζησε ο Τεξανός Mike Knotts, ο οποίος επιβαίνει στο κρουαζιερόπλοιο με τη σύζυγό του Charysse.

f4 Mike and Charysse

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας MSC cruises και τη σχετική ανακοίνωσή του, μετά την πληροφόρηση για το κρούσμα του Αυστριακού ενημέρωσαν άμεσα τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές και ζήτησαν οδηγίες.

Ενημέρωση

«Μοιραστήκαμε με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές όλα τα ιατρικά ιστορικά των επιβαινόντων, καθώς και το ιατρικό και ταξιδιωτικό ιστορικό του πρώην επιβάτη από την Αυστρία. Οι ελληνικές Αρχές Υγείας έδωσαν άδεια στο «MSC Opera» να αποπλεύσει κατά τις 13.00 από τον Πειραιά και να συνεχίσει το ταξίδι του, με επόμενο προγραμματισμένο σταθμό την Κέρκυρα. Δεν απαιτήθηκε κανένα άλλο επιπλέον υγειονομικό μέτρο και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του, όπως ήταν προγραμματισμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες, ενώ το πλοίο βρισκόταν στην Κέρκυρα, η εταιρία εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι των τοπικών υγειονομικών Αρχών, που επιβιβάστηκαν στο πλοίο για να αναθεωρήσουν τα πλήρη ιατρικά αρχεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και κατόπιν τούτου επιτράπηκε στους επιβάτες να αποβιβαστούν.

Παράλληλα, τονιζόταν ότι κανείς από τους 2.302 επιβαίνοντες δεν έχει ασθενήσει, ενώ διευκρινιζόταν ότι ουδέποτε τέθηκαν σε καραντίνα επιβάτες ή πλήρωμα. Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε περάσει και από το Ισραήλ, όμως οι τοπικές Αρχές δεν είχαν επιτρέψει να καταπλεύσει στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να συνεχίσει τη ρότα του για το λιμάνι του Πειραιά.

Κ. Νικολοπούλου, Μ. Μεϊμάρη

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...