Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Κινέζος που για 28 ολόκληρα χρόνια ζούσε διπλωμένος στη μέση είδε τον…...

«Είμαι χαρούμενος, έχω ελπίδα» δήλωσε Κινέζος που πέρασε 28...

Πένθος για την Μπιζόγλη, «έχασε» τον πατέρα της

Πολύ στενόχωρο και δύσκολο θα είναι για την αγαπητή...

Η Σκορδά δεν βλέπει… μέλλον στον Σκάι

Η Σκορδά είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο...

Τρόμος για τα 10+1 «ορφανά» κρούσματα!

Τρόπος ζωής πρέπει να μας γίνει για το επόμενο χρονικό διάστημα το τραγούδι του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη «Θα κάτσω σπίτι», καθώς έχει αρχίσει ήδη η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα έντεκα «ορφανά» κρούσματα που έχουν εντοπιστεί ως σήμερα και οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα αυξηθούν ραγδαία, όπως είπε την Πέμπτη ο πλέον ειδικός για το θέμα, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

«Τα «ορφανά είναι τα κρούσματα που δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται! Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Δεν κινδυνεύουν οι νέοι και τα παιδιά» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Αυτή τη στιγμή τα μη επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι χιλιάδες, γιατί μικροί και μεγάλοι μεταδίδουν τον κορονοϊό χωρίς να έχουν συμπτώματα ή με πολύ ήπια συμπτώματα π.χ. λίγο συνάχι ή χαμηλό πυρετό!

Ο κορονοϊός SARS Covid-19 είναι πανέξυπνος, γιατί «χρησιμοποιεί» ως ξενιστές τα παιδιά που μολύνουν τους μεγαλύτερους! Οι πιο ευάλωτοι σε αυτόν είναι οι ευπαθείς ομάδες (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ.), αλλά και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες είναι ότι σε μερικές εβδομάδες από τώρα θα νοσήσουν οι ευπαθείς ομάδες. Τότε θα συρρέουν κατά κύματα στα δημόσια νοσοκομεία, που ήδη έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, στην ομάδα υψηλού κινδύνου νοσηρότητας βρίσκεται και το υγειονομικό προσωπικό. Και αν νοσήσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, τότε θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία:

«Θυμηθείτε ότι ταυτόχρονα με τον νέο κορονοϊό κυκλοφορεί στην κοινότητα και η γρίπη, η οποία εμφανίζει και αυτή πυρετό και βήχα» επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας και συνεχίζει: «Είναι δύσκολη η ταυτόχρονη επιτήρηση δύο επιδημικών νόσων που κάνουν τα ίδια συμπτώματα. Η εξάπλωση είναι αναμενόμενη, δεν είναι κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε. Ισα ίσα, το έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Νομίζω ότι τα προληπτικά μέτρα που πήραμε έχουν συντελέσει σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά, την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα τη δούμε σε περίπου δυο τρεις εβδομάδες, που θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου. Το μήνυμα είναι να μείνετε σπίτι».

Ανώφελα τα τεστ

Είναι ανώφελο να τρέχουν όλοι να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ, γιατί μπορεί να έχουν τον ιό στο στάδιο της επώασης και να βγει αρνητικό, ή μπορεί να μην έχουν τον ιό και να τον κολλήσουν αμέσως μόλις βγουν από το νοσοκομείο ή τις επόμενες ημέρες, ή να κολλήσουν άλλες ασθένειες από τα νοσοκομεία! Γι΄ αυτό τα τεστ είναι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες.

«Για τον εργαστηριακό έλεγχο έχουμε υιοθετήσει τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι, αν έχουν κάποια άλλη ίωση. Τα τεστ είναι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες που έχουν σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός και δύσπνοια. Μη ζητάτε να κάνετε τα τεστ. Δεν χρειάζεται να ξέρετε το αποτέλεσμα -αν το έχετε ή δεν το έχετε- αν είστε χαμηλού κινδύνου νέοι άνθρωποι» συνιστά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε καραντίνα όλη η χώρα

Μετά την παταγώδη αποτυχία των προηγούμενων μέτρων για τον κορονοϊό μπαίνει αναγκαστικό «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, καθώς κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες, εστιατόρια και γενικά όλος ο χώρος της εστίασης. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι! Την απόφαση πήρε η επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς οι Ελληνες δεν πειθάρχησαν στις ξεκάθαρες οδηγίες που τους δόθηκαν.

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε σχεδόν τα 200 (190) και πέντε άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ως και χθες 47 εξακολουθούν να νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών και ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Έπειτα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επεκτείνουμε τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού για να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης. Δεύτερον, γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατέψουμε τους άλλους δεν τηρούνται. Δίνουμε μια μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο για να τα καταφέρουμε» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε: «Έχουν καταγραφεί 190 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 36 εκ των οποίων είναι υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή. Έντεκα κρούσματα δεν έχουν σαφές ιστορικό, ταξιδιωτικό ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο κρούσμα, εννέα εκ των οποίων είναι στην περιοχή της Αττικής. Πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, μόνο το τελευταίο 48ωρο πάνω από 1.000. Έως σήμερα 47 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται».

Μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μπαρ και οι καφετέριες, όλη η εστίαση εκτός από delivery και take-away, οτιδήποτε έχει καθίσματα, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αθλητικοί χώροι, εξαιρούμενων των ανοιχτών χωρών για μεμονωμένη άθληση, και τα κέντρα αισθητικής.

Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα και το λιανεμπόριο.

Επίσης, λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτούς που νοσούν με σοβαρή ανοσοκαταστολή. Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία και στέλνουν το μήνυμα σε όλους: «ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ».

Νόσησαν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και γιατρός στο ΝΙΜΤΣ!

Χωρίς διάκριση χτυπά ο κορονοϊός, αφού θετικοί σε αυτόν βρίσκονται ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τους τρόπους προστασίας και προφύλαξης, όπως ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που μπήκε στη λίστα των κρουσμάτων!

Ο καθηγητής Παθολογίας και Ρευματολογίας Πέτρος Σφηκάκης εξετάστηκε, βρέθηκε θετικός στον ιό και τέθηκε σε καραντίνα στο σπίτι του. Ταυτόχρονα ελέγχθηκαν όλοι οι συνάδελφοί του στο Λαϊκό, χωρίς ευτυχώς να βρεθούν άλλοι θετικοί, ενώ στους χώρους όπου κινήθηκε έγινε απολύμανση.

4 5 φ3 ΓΙΑΤΡΟΣ ΛΑΙΚΟ

Ο ίδιος εξήγησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι απέτρεψε την περαιτέρω μόλυνση των ατόμων του κύκλου του τηρώντας πιστά τις οδηγίες: «Την Τετάρτη εμφάνισα κακουχία και πυρετό που έφτασε το 37. Ως γιατρός, αλλά και εφαρμόζοντας τις οδηγίες τις οποίες τόσες ημέρες δίνουν οι ειδικοί, σκέφθηκα τον κορονοϊό και δεν πήγα στην εργασία μου, δηλαδή στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο κ. Σφηκάκης συνέχισε να έχει τα ίδια συμπτώματα και την επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, και το τεστ που είχε ήδη κάνει βρέθηκε θετικό.

«Νόσησα ελαφρά. Ακολούθησα τις οδηγίες των ειδικών και όσον αφορά τη διερεύνηση του κορονοϊού. Σήμερα (σ.σ.: χθες) δεν έχω κανένα σύμπτωμα και προτίθεμαι να παραμείνω στο σπίτι μου όσο χρειαστεί, για να μην είμαι μεταδοτικός για τους άλλους. Στόχος μου είναι προστατεύσω τους γύρω μου. Μένουμε σπίτι λοιπόν» κατέληξε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

Επίσης θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ένας στρατιωτικός γιατρός του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ της Αθήνας. Οπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση, ο συγκεκριμένος γιατρός και αξιωματικός είχε εξετάσει ασθενή που νοσούσε από τον ιό. Έτσι τέθηκε και εκείνος σε καραντίνα, όπως και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του ή και με τον ασθενή.

«Έπεσε» η τηλεφωνική γραμμή 1135 για τον ιό

Δεν αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών των πολιτών η τηλεφωνική γραμμή 1135, που άρχισε να λειτουργεί από τις 7 Μαρτίου και στην οποία μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι για να ενημερώνονται για τον κορονοϊό, αλλά και να ζητούν πληροφορίες σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι αποτελούν ύποπτο κρούσμα.

Πιθανότατα λόγω υπερφόρτωσης, το τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τέθηκε εκτός λειτουργίας για κάποιες ώρες το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες που τηλεφωνούσαν να μην μπορούν να πιάσουν γραμμή.

Η είδηση ότι «έπεσε» το 1135 έρχεται την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, κάνοντας λόγο για έναν «δύσκολο» Απρίλιο που βρίσκεται προ των πυλών! Αυτός είναι και ο λόγος που η προσωρινή απενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής του ΕΟΔΥ έχει προκαλέσει διάχυτη ανησυχία και προβληματισμό.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γραμμή υπολειτουργούσε και το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα όσοι τηλεφωνούσαν να περιμένουν πολλή ώρα στην αναμονή.

Σημειώνεται ότι στο 1135 οι πολίτες μπορούν, επίσης, να ενημερώνονται για τα νοσοκομεία αναφοράς που λειτουργούν για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, καθώς και να λαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να κολλήσουν τον επικίνδυνο ιό.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Οργισμένη ανάρτηση της Λιόλιου για τις ατάκες του Ψινάκη στο «J2US»

Η Κατερίνα Λιόλιου «άδειασε» μέσω Instagram τον Ηλία Ψινάκη...