Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο σάτυρος αρχαιοφύλακας της Νισύρου έδειχνε πορνογραφικό υλικό στο σπίτι του σε...

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, «φορτωμένος» με βαρύτατες κατηγορίες,...

Τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχει και φιλότιμο

Την πυροσβεστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας...

Σε -φλεγόμενη- καλοκαιρινή τροχιά η Νατάσσα Μποφίλιου

Επειτα από τις εκρηκτικές χειμερινές εμφανίσεις της στη σκηνή...

Ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας

Τέσσερις συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή, οκτώ εξακολουθούν να παλεύουν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ώρα με την ώρα μακραίνει συνεχώς στη χώρα μας ο κατάλογος με τα κρούσματα που προκαλεί ο πανδημικός κορονοϊός Covid-19.

Όπως ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα έχουμε πλέον στο σύνολο 331 ασθενείς με κορονοϊό, καθώς προστέθηκαν 103 νέα κρούσματα. Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι -όλοι άνδρες- σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Από τους ασθενείς, 44 άνθρωποι δεν ταξίδεψαν σε χώρα όπου υπάρχει η επιδημία ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Ο κ. Τσιόδρας πάντως ζήτησε να μη χρησιμοποιείται ο όρος «ορφανά».

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τη μάχη προκειμένου να καταφέρουν να ιχνηλατήσουν τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που περιλαμβάνονται στους 44 κύκλους μετάδοσης που έχουν ανοίξει οι ισάριθμοι αχαρτογράφητοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Πρόκειται για τους 44 ασθενείς (από 331 συνολικά) για τους οποίους δεν υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό ταξιδιού. Τα εν λόγω κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες.

Από πέντε που ήταν την περασμένη Τρίτη έγιναν 11 την περασμένη Παρασκευή και 44 χθες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. «Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος επανέλαβε τη σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων.

τσιόδρας

Απηύθυνε δε έκκληση για επιτήρηση της υγείας όποιου πολίτη επιστρέφει από χώρα του εξωτερικού, ενώ υπενθύμισε ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Covid-2019 παραμένει μέσω των αεροσταγονιδίων.

Οι ηλικιωμένοι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι ο σκοπός των μέτρων είναι η αποφυγή συναθροίσεων και πως οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συγκεντρώνονται στις εκκλησίες. Γι’ αυτό τον λόγο, ελπίζει -όπως είπε με νόημα- πως στη σημερινή έκτακτη σύσκεψή της η Ιερά Σύνοδος θα πάρει τη σωστή απόφαση.

«Το 57% των νοσούντων είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 60 έτη» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ανέφερε ότι «θα δούμε κατά πόσο τα περιοριστικά μέτρα θα μπορέσουν να εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοϊού μετά από τέσσερις εβδομάδες». Οπως επισήμανε, όσες ευπαθείς ομάδες έχουν χρόνια νοσήματα και λαμβάνουν τακτική αγωγή δεν πρέπει να την τροποποιούν, και κυρίως οι καρδιοπαθείς και οι υπερτασικοί, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν κανονικά τα φάρμακά τους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα εν λόγω φάρμακα που παίρνουν οι ευπαθείς ομάδες ίσως να βοηθούν ώστε οι ασθενείς να μην αρρωστήσουν από τον κορονοϊό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα ότι «δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι οι επόμενες ημέρες και οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες».

Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας ζήτησε πάλι ατομική ευθύνη από τους πολίτες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Στα καλά νέα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου συγκαταλέγεται η είδηση ότι 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο και περίπου 4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...