Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Ο Τζόναθαν Τζάκσον έβαλε τα ράσα, ενσαρκώνοντας σε ντοκιμαντέρ τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Ο παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον, ερημίτης στο Αγιον Ορος! Μακριά από τη λάμψη του Χόλιγουντ ο πολυβραβευμένος σταρ του κινηματογράφου και της τηλεόρασης βρέθηκε να ζει ασκητικά σε καλύβες στο Περιβόλι της Παναγίας, αναζητώντας τη γαλήνη και τη βαθύτερη επικοινωνία με τον Θεό! Και όλα αυτά για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ (αναμένεται σύντομα η παγκόσμια πρώτη προβολή του) για τη ζωή του γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή που αγιοκατατάχτηκε πρόσφατα.

Ο σταρ έβαλε τα ράσα και με απέραντο σεβασμό ενσάρκωσε τον ασκητή του Αγίου Ορους, που ο βίος του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο για τους μοναχούς αλλά και για όλους εκείνους που παλεύουν για τη σωτηρία της ψυχής τους.

f3 7

Το ντοκιμαντέρ παραγωγής της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου «Η ζωή του γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή», που σκηνοθέτησε ο Κώστας Καλπατζίδης, με τον ορθόδοξο Τζάκσον στον ρόλο του γέροντα, διεκδικεί μέχρι στιγμής τρία βραβεία από το London Greek Film Festival, που φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το τριήμερο 13-16 Μαΐου. Πρόκειται για τα βραβεία του καλύτερου ντοκιμαντέρ, του καλύτερου ηθοποιού και ακόμη ένα, που αφορά στην παραγωγή και συμμετοχή των μοναχών, καθώς πολλά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Άγιο Όρος.

Ο βραβευμένος με πέντε Emmy ηθοποιός, που βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος πριν από λίγα χρόνια, όπως και η οικογένειά του, αποδίδει με σεβασμό τη ζωή του γέροντα Ιωσήφ από τα παιδικά του χρόνια στην Πάρο ως την πορεία και την πνευματική ολοκλήρωσή του μέσα από τον ασκητικό βίο στο Άγιον Ορος.

f4 5

Εκτός από τις καθημερινές στιγμές των ασκητών, που για πρώτη φορά καταγράφει ο κινηματογραφικός φακός, τα βλέμματα τραβά αναμφίβολα και ο 38χρονος Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, που αποδέχτηκε τον ιδιαίτερο αυτόν ρόλο λόγω και της στενής σχέσης που έχει με το Περιβόλι της Παναγίας. Άλλωστε και ο ίδιος δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι ο ρόλος του γέροντα Ιωσήφ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του και μια απίστευτη ευλογία.

«Είναι μια μοναδική εμπειρία, σωματική και πνευματική, και δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς την προσευχή των πατέρων» είχε εξομολογηθεί χαρακτηριστικά ο χολιγουντιανός σταρ σε συνέντευξή του στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία».

Η ζωή του Τζάκσον, που βαπτίστηκε το 2012 ορθόδοξος, μαζί με τα τρία του παιδιά και τη σύζυγό του, αποτελεί δίχως άλλο άξια λόγου και αναφοράς! Λίγους μήνες μετά τη βάπτισή του καταχειροκροτήθηκε στην τελετή των βραβείων Emmy, όταν, κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο για τη συμμετοχή του στη δημοφιλή σειρά «General Hospital», άρχισε την ομιλία του κάνοντας τον σταυρό του και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ευχαριστώ τους μοναχούς στο όρος Αθως που αδιάλειπτα προσεύχονται για τη ζωή του κόσμου».

vlcsnap 2020 04 13 22h33m25s552

Την πνευματικότητα του Αγίου Ορους θέλησε να γνωρίσει και στα παιδιά του. Ετσι, τον Απρίλιο του 2015 επισκέφτηκε τη Μονή Βατοπαιδίου μαζί με τον γιο του Νικόλαο και επί πέντε μέρες περιηγήθηκαν και προσκύνησαν στις μονές. Εκτοτε φροντίζει να βρίσκει χρόνο για να επισκέπτεται τη χώρα μας και τη Μονή Βατοπαιδίου, όπου παρέδωσε και ένα από τα βραβεία Emmy που έχει κερδίσει, ως προσφορά στην Παναγία.

Ο 38χρονος σταρ μεγάλωσε ως προτεστάντης και από μικρός είχε πνευματικές αναζητήσεις. Ακόμη και όταν η καριέρα του απογειώθηκε μέσα από δημοφιλείς σειρές και ταινίες όπως στον ρόλο του Ανακιν Σκάιγουοκερ στο «Star Wars, Η Επίθεση των Κλώνων» ή «Η Βαθιά Ακρη του Ωκεανού» με τη Μισέλ Φάιφερ, ο ίδιος δεν σταμάτησε να αναζητά την πηγή του Θείου.

Το 2007, μετά τα ταξίδια του σε Ρώμη και Βουκουρέστι για τις ανάγκες μιας ταινίας μαζί με την επίσης ηθοποιό Ιταλίδα σύζυγό του Ελίζα Βουλτάτζιο, αποφάσισε να μελετήσει την ιστορία της χριστιανικής Εκκλησίας.

«Όλα άρχισαν διαβάζοντας Χριστιανική Ιστορία, πράγμα το οποίο με βοήθησε να αρχίσω να καταλαβαίνω από πού προήλθε αυτή η παράδοση, η οποία πηγαίνει πίσω στην εποχή του Χριστού και των Αποστόλων, και πώς η ορθόδοξη πίστη έχει παραμείνει η ίδια επί 2.000 χρόνια, γεγονός που με εντυπωσίασε και συντελέστηκε κάτι μέσα στην καρδιά μου που το είδα αυτό» είχε δηλώσει στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», εξηγώντας πώς τον μαγνήτισε η Ορθοδοξία.

Μάλιστα, ο Τζόναθαν Τζάκσον έχει δώσει την πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι δυσνόητη η εκκλησιαστική γλώσσα: «Παρότι δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα της λατρείας, βιώνω την εμπειρία διότι δεν είναι θέμα μυαλού, αλλά καρδιάς. Έχω ερωτευτεί τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα, το Αγιον Ορος, είναι για μένα οικογένεια».

Αυτή την περίοδο ο Τζόναθαν Τζάκσον στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια μιας Ρουμάνας μοναχής που ζει στην Ιρλανδία να ιδρύσει ένα μοναστήρι και μάλιστα κάνει έκκληση να συγκεντρωθούν χρήματα με βίντεο που ανάρτησε στο facebook.

Το σίγουρο είναι ότι με τη στάση του ο γνωστός ηθοποιός δείχνει πως, αν και η λάμψη του Χόλιγουντ είναι εκτυφλωτική, εκείνος τη βρήκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Περιβόλι της Παναγίας και στην ταπεινότητα και τη μυστηριακή ζωή των ασκητών του που είναι ακόμα ανεξήγητη στον πυρήνα της.

Ο πνευματικός πατέρας που αφιερώθηκε στον ασκητισμό και η αγιοκατάταξή του στις 9 Μαρτίου

Η αγιοκατάταξη του οσίου γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Μαρτίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μαζί με αυτές των Αγιορειτών Εφραίμ Κατουνακιώτη και Δανιήλ Κατουνακιώτη.

Ο γέροντας Ιωσήφ -κατά κόσμον Φραγκίσκος Κόττης- γεννήθηκε το 1897 στην Πάρο και η ορφάνια από τον πατέρα του τον ανάγκασε να αναλάβει από μικρός τη στήριξη της οικογένειάς του και ιδιαίτερα της θεοσεβούμενης μητέρας του Μαρίας. Εκείνη δεν εξεπλάγη όταν ο Φραγκίσκος τής ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τον μοναστικό βίο, αλλά απάντησε ότι το γνώριζε από την ημέρα που γεννήθηκε, καθώς της είχε αποκαλυφθεί με όραμα ο προορισμός του.

Έφηβος ακόμα, ο Φραγκίσκος έφυγε για την Αθήνα, όπου παρέμεινε και μετά τη θητεία του στο Ναυτικό. Τότε, άρχισε δειλά δειλά να μελετά θρησκευτικά βιβλία και κυριολεκτικά μαγνητίστηκε τόσο από τον ασκητικό βίο, που συχνά ανέβαινε στην Πεντέλη, όπου περνούσε ώρες κάνοντας αγρυπνίες. Ένα αποκαλυπτικό όνειρο του έδειξε τον δρόμο προς τον μοναχισμό. Ονειρεύτηκε ότι, χωρίς να ξέρει πώς, βρέθηκε έξω από ένα μεγαλειώδες ανάκτορο και οι φύλακες του είπαν να εισέλθει γιατί ήταν θέληση του Βασιλέως.

f7 1

Τελικά, ο Φραγκίσκος συνάντησε το 1921 έναν Αγιορείτη μοναχό, τον οποίο ακολούθησε στο Αγιον Ορος με τον πόθο να γνωρίσει τους ασκητές που τόσα είχε διαβάσει για τη μυστηριακή ζωή τους. Έτσι, άρχισε και για εκείνον ο μακρύς δρόμος της πνευματικότητας. Η περιγραφή της εμπειρίας του σε ένα ύψωμα του Αγίου Ορους είναι συγκλονιστική.

«Κοίταζα προς τον Αθωνα, όπου φαινόταν καλά και το μέρος με το εκκλησάκι της Παναγίας μας, σαν να αισθάνθηκα μέσα μου ένα σκίρτημα χαράς. Αμέσως βλέπω μία φωτεινή ακτίνα να βγαίνει από την εκκλησία της Παναγίας και σαν ουράνιο τόξο ήρθε και ακούμπησε πάνω μου. Αμέσως αλλοιώθηκα όλος και ξέχασα τον εαυτό μου. Γέμισα φως μέσα στην καρδιά μου, έξω και παντού και δεν αισθανόμουν αν έχω σώμα…»

Από τότε αναζητούσε συνεχώς την απομόνωση, την προσευχή και την περίσκεψη, ζώντας για δεκαετίες από καλύβα σε καλύβα και τρώγοντας ένα παξιμάδι την ημέρα. Όταν η υγεία του επιβαρύνθηκε, μετακινήθηκε με τους υπόλοιπους ενάρετους ασκητές της ομάδας του στις καλύβες γύρω από τον πύργο της σκήτης.

Οι τελευταίες μέρες του ήταν οδυνηρές, καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει και επί 40 ημέρες δεν έβαζε στο στόμα του τίποτε άλλο εκτός από τη θεία κοινωνία. Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 1959 μετέλαβε για τελευταία φορά λέγοντας «εις εφόδιον ζωής αιωνίου». Την επομένη, ανήμερα της Παναγίας, έδωσε σε όλους την ευχή του και είπε κοιτώντας ψηλά: «Ολα ετελείωσαν, φεύγω, αναχωρώ, ευλογείτε!» Έγειρε ήρεμα το κεφάλι του και παρέδωσε την ψυχή του σε Εκείνον στον οποίο αφιέρωσε την επίγεια ζωή του.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...