Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος βλέπει την φωτογραφία του Ντίνου

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Από τις «στιγμές δόξας» στο «σκοτάδι» της προσωπικής απομόνωσης!

Η καραντίνα δεν άλλαξε και πολλά στην καθημερινότητα μιας μοναχικής ηλικιωμένης γυναίκας, που ζει σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στη Νέα Κηφισιά. Στα 85 της χρόνια, η Δέσποινα Παπαδοπούλου όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso» προσπαθεί και αυτή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού και να επιβιώσει με τη βοήθεια που δέχεται από λιγοστούς φίλους και την κόρη της Μάχη, καθώς δεν παίρνει σύνταξη.

Η άλλοτε σιδηρά κυρία, η οποία στεκόταν αγέρωχη στο πλευρό του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, περνά σήμερα τις ώρες της με τις αναμνήσεις από την εποχή της παντοδυναμίας της.

papachelas papadopoulos

Ακόμη και όσοι έτυχαν της εύνοιάς της κατά τη διάρκεια της επταετίας, την έχουν ξεχάσει θέλοντας να σβήσουν το ένοχο παρελθόν και αποφεύγουν να την επισκεφθούν. Το κύκνειο άσμα της στις επαφές της με θιασώτες και υποστηρικτές της 21ης Απριλίου αποτέλεσε το στεφάνι που είχε στείλει στην κηδεία του στενού συνεργάτη του συζύγου της και έγκλειστου πραξικοπηματία Νικόλαου Ντερτιλή τον Ιανουάριο του 2013.

Έρωτας και γάμος

Η Δέσποινα Σερέτη, όπως ονομαζόταν έχοντας το επώνυμο του αστυνομικού συζύγου της, έζησε έναν θυελλώδη εξωσυζυγικό έρωτα με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος επιστεγάστηκε με τον γάμο τους, έπειτα από το πολυσυζητημένο διαζύγιο το οποίο πήρε ο δικτάτορας από την πρώτη σύζυγό του Νίκη Βασιλειάδη και αρκετοί χαρακτήρισαν «εξπρές» και «φωτογραφικό». Ήταν τη διετία 1957-1958 όταν η Δέσποινα εργαζόταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του ΓΕΣ (Γραφείο Α2), όπου γνωρίστηκε με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

φ4 despina scaled 1

Χρόνια αργότερα, όμως, λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια εικόνα του, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος του «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει διατηρώντας για τόσο μεγάλο διάστημα μια παράνομη σχέση. Πολύ περισσότερο, καθώς είχαν αποκτήσει και την κόρη τους Υπερμαχεία (Μάχη), η οποία ζούσε με τη γιαγιά της για να αποφευχθεί το σκάνδαλο.

Για να εκδοθεί το διαζύγιο, έπειτα από αγωγή τής πρώην συζύγου του Παπαδόπουλου, λέγεται ότι ξεπεράστηκε ταχύτατα η γραφειοκρατία. Έτσι, ο δρόμος άνοιξε και στις 17 Οκτωβρίου του 1969 τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α΄ ο γάμος του με τη Δέσποινα, παρουσία στενού κύκλου στη Μητρόπολη Αθηνών. Έτσι, η Δέσποινα Παπαδοπούλου, από μια ανώνυμη πολιτική υπάλληλος στρατιωτικών υπηρεσιών, έγινε η πρώτη κυρία της επταετίας, με ισχύ, ταξίδια και μεγάλη ζωή, που ενόχλησαν ακόμα και τους συνοδοιπόρους του δικτάτορα.

φ3 ceb4ceb5cf83cf80cebfceb9cebdceb1 cf80ceb1cf80ceb1ceb4cebfcf80cebfcf85cebbcebfcf85 scaled 1

Η εμφάνιση στην TV

Η Δέσποινα έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στα «Επίκαιρα» τον Φεβρουάριο του 1970, όταν παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Ωνάσειου Παιδικού Σταθμού, χωρίς ο εκφωνητής να κάνει αναφορά στο πρόσωπό της, αν και η κάμερα την κατέγραψε να αγκαλιάζει τα παιδιά.

Έκτοτε, εμφανίστηκε αρκετές φορές στα «Επίκαιρα», στο πλευρό του Παπαδόπουλου και έχοντας υιοθετήσει πλήρως τον ρόλο της πρώτης κυρίας, με διαφορετικά ταγεράκια κάθε φορά, ως καλεσμένη σε βραβεύσεις, εκδηλώσεις, εγκαίνια, που διοργανώνονταν κατά ριπάς. Φυσικά, δεν παρέλειπε να βρίσκεται στη θέση των επισήμων σε πολλά αθλητικά γεγονότα και να παρακολουθεί φανατικά ποδόσφαιρο.

φ2 81j8nZKZdRL. SL1500

Το αποκορύφωμα της δόξας έρχεται τον Οκτώβριο του 1971, όταν η Δέσποινα Παπαδοπούλου υποδέχεται διά χειραψίας στο αεροδρόμιο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Σπύρο Αγκνιου και τη σύζυγό του, οι οποίοι έκαναν επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Με την πτώση της χούντας, το «παραμύθι» τελείωσε. Τον Σεπτέμβριο του 1974 της ασκήθηκε δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου από κοινού με υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν ότι της χορήγησαν ψευδείς βεβαιώσεις πως εργαζόταν σε δημόσια θέση, εισπράττοντας έτσι 750.000 δραχμές. Το 1976 το δικαστήριο δέχτηκε ότι διαπράχθηκε η απάτη, αλλά την αθώωσε λόγω έμπρακτης μεταμέλειας, γιατί στο μεταξύ είχε επιστρέψει τους μισθούς.

Ακολούθησαν έρευνες στα περιουσιακά στοιχεία της, κατόπιν μηνύσεων για παράνομο πλουτισμό. Από αυτές διαπιστώθηκε ότι ο Παπαδόπουλος είχε αγοράσει τρία ακίνητα και εκείνη ένα διαμέρισμα αντί 1.700.000 δραχμών, τα οποία αποδείχθηκαν «καθαρά» και δόθηκαν προίκα στα παιδιά τους. Από το καλοκαίρι του 1996, όταν ο δικτάτορας διακομίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, εκείνη στάθηκε δίπλα του και στα τρία χρόνια της νοσηλείας του μέχρι το τέλος. Μάλιστα, στην κηδεία παρευρέθηκε μαζί με την πρώτη σύζυγο του Παπαδόπουλου. Ακόμα και στην τελευταία συνέντευξή της, το 2007, η Δέσποινα Παπαδοπούλου επέμενε να αρνείται ότι υπήρξε σύζυγος δικτάτορα, αφού αποκαλούσε τη χούντα «επανάσταση», αρνιόταν τις διώξεις και τις εξορίες και υποστήριζε ότι οι σύζυγός της ήταν ευεργέτης για τον τόπο και ότι το τηλέφωνό της χτυπούσε συνεχώς από υποστηρικτές του.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...