Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Ισόβια και 15 χρόνια για τον φόνο και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη στα δύο τέρατα της Ρόδου

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και 15 έτη στον καθένα σφράγισε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας την καταδίκη για τα δύο ανθρωπόμορφα κτήνη που βίασαν, ξυλοκόπησαν, βασάνισαν και πέταξαν ζωντανή την 21χρονη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη στη θάλασσα από τα βράχια των Πεύκων, τον Νοέμβριο του 2018.

Ο 21χρονος Ροδίτης Μανόλης Κούκουρας και ο 19χρονος Αλβανός Αλέξανδρος Λουτσάι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τον βιασμό και τη στυγερή δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας, ενώ η έδρα, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα ο Γιάννης Τοπαλούδης τόλμησε και είπε αυτό που συζητά η κοινή γνώμη: ότι για τόσο απεχθή εγκλήματα θα έπρεπε να επιβάλλεται η θανατική ποινή. «Αν υπήρχε θανατική ποινή, θα περίμενα θανατική ποινή» είπε ο πατέρας της Ελένης. Σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα οι δικαστές ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής την τελική ετυμηγορία τους στους δύο κατηγορουμένους, που παρέμειναν ανέκφραστοι, ψυχροί και αμίλητοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

6 7 F6 5020288 1 scaled

Κι ενώ εκείνοι παρέμειναν μέχρι τέλους ανίκανοι να εκφράσουν οποιοδήποτε ανθρώπινο συναίσθημα, με την ίδια παγωμένη έκφραση που φέρονται ότι είχαν και την ώρα που πατούσαν πάνω στο βασανισμένο σώμα της Ελένης λίγο πριν την πετάξουν σαν σκουπίδι στα παγωμένα κύματα της Λίνδου, το ακροατήριο στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασε σε ασυγκράτητα χειροκροτήματα, με την πρόεδρο να θυμίζει «εδώ είναι δίκη δεν είναι παράσταση».

Το δικαστήριο επιφύλαξε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για τους δύο δράστες, δικαιώνοντας τη μνήμη του θύματος, ωστόσο ακόμα και τα ισόβια δεν είναι βέβαιο ότι αντανακλούν το περί δικαίου αίσθημα για ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα. Τα ανθρωπόμορφα τέρατα που στέρησαν με τέτοια βιαιότητα τη ζωή της Ελένης θα εξακολουθούν να αναπνέουν ακόμη και εντός φυλακής, την ώρα που το βασανισμένο θύμα τους έχει χαθεί για πάντα. Και η θανατική ποινή σε τέτοιες υποθέσεις είναι δύσκολο να μην αποτελέσει επιθυμία της πλειονότητας.

Άλλωστε η ποινή των ισοβίων (με ανώτατο όριο τα 25 έτη) δεν υφίσταται επί της ουσίας, καθώς οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα βάσει νόμου να αποφυλακιστούν νωρίτερα. «Κάνω έκκληση στους πολιτικούς να αλλάξουν τον Ποινικό Κώδικα και όταν λέμε ισόβια, να είναι ισόβια. Να αλλάξουν τους νόμους και να στηρίζουν τις οικογένεια των θυμάτων και όχι τους δολοφόνους» δήλωσε υποβασταζόμενη η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

6 7 F5 5020290 scaled

Στην αυλαία της τετράμηνης ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο αποφάσισε ακόμα να διαβιβάσει στην εισαγγελέα πρακτικά και αντίγραφα της απόφασής του προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ψευδής βεβαίωση από ιδιώτη ψυχίατρο στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος στον 21χρονο καταδικασθέντα Ροδίτη, αλλά και τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό από τον πατέρα του κατηγορουμένου.

Συγκλονιστική υπήρξε και χθες η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν- αλλά δεν πήραν- οι δύο κατηγορούμενοι. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι δύο νεαροί με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά, αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. Μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα τους, την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν.

f2 alvanos

«Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγγνώμη» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε «ακόμη διασύρουν το θύμα, το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν» και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

Στην πρότασή της επί των ποινών είχε ζητήσει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και 15 έτη κάθειρξης για τους δύο κατηγορουμένους, σημειώνοντας ότι το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο που ίσχυε τον χρόνο τέλεσης της πράξης (πλέον με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη).

f3 Roditis

Ο ανείπωτος πόνος, η οργή και τα ουρλιαχτά της χαροκαμένης και έτοιμης να καταρρεύσει μάνας, τα οποία αντηχούσαν στα μάρμαρα του Εφετείου, ενώθηκαν με τις φωνές εκατοντάδων κοριτσιών που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να της συμπαρασταθούν στον χαμό της 21χρονης. «Τέρατα, κτήνη και άνανδροι» ήταν, εν μέσω λυγμών, οι κραυγές οδύνης της κυρίας Κούλας προς τους δολοφόνους του παιδιού της.

Δίπλα της βράχος, με αξιοθαύμαστη στωικότητα, η ευγενική φιγούρα ενός πατέρα που έχει μπροστά του να διανύσει έναν βασανιστικό μαραθώνιο πόνου, έχοντας για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του τις τελευταίες μαρτυρικές στιγμές που βίωσε το παιδί του.

«Ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη, ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό όπου βρίσκεται η Ελένη…» δήλωσε συγκινημένος ο Γιάννης Τοπαλούδης μετά την έκδοση της απόφασης, ενώ πίσω του ακούγονταν τα συνθήματα συμπαράστασης των συγκεντρωμένων που φώναζαν: «Καμία άλλη δολοφονημένη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη».

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή δήλωσε διά του Αλέξη Κούγια ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δύο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δύο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου Ροδίτη.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...