Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ο ήλιος έδυσε για τον Τσοχατζόπουλο

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ «έφυγε» στα 82 του από ανακοπή καρδιάς! Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε θεραπευτήριο.

Τέλος εποχής για το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ύστερα από την πολυετή δικαστική μάχη που τον οδήγησε στη φυλακή, τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη για την ίδια του τη ζωή, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο πρώην ισχυρός άνδρας νοσηλευόταν με πολυοργανική ανεπάρκεια σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά, όπου άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς.

Στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και ο μοναχογιός τους, οι οποίοι συντετριμμένοι είδαν τον δικό τους άνθρωπο να σβήνει.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Κωνσταντινούπολη και της μητέρας του από τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε μπασκετμπολίστας, αγωνιζόμενος το 1953 και το 1954 στον ΠΑΟΚ. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου πολιτικός μηχανικός (1964) και μηχανικός οικονομίας και διοίκησης (1967). Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.

Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη και έναν γιο.

germanida

Το 1968 γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα, καθώς η χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δράσης.

Το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).
Στη Γερμανία έζησε συνολικά 16 χρόνια έως το 1975, οπότε επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

φ2 9

Συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία και την περίοδο 1990-1994 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις εκλογές του 1981 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγμένος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Για πρωθυπουργός

Το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του ασθενούς Ανδρέα Παπανδρέου. Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε το χρίσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη. Από το 1981 μέχρι και το 2004 είχε διατελέσει υπουργός σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, αλλά και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

φ3 7

Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι, και απέκτησαν έναν γιο.
Το 2010 ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα από την Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ, επειδή κρίθηκαν ανεπαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσε σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία και τη σχέση του με υπεράκτιες εταιρίες, και ενώ εκκρεμούσαν κατηγορίες σε βάρος του για τα σκάνδαλα της Siemens και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια.

Είχε κατακτήσει κάτι που λίγοι Έλληνες πολιτικοί είχαν καταφέρει, να τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα.

Το πολυτελές σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο χλιδάτος γάμος στο Παρίσι και οι υπεράκτιες εταιρίες «έκαψαν» τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens αλλά και τις «αμαρτωλές» προμήθειες των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε στις 28 Απριλίου 2011, όταν έπειτα από πρόταση 112 πρώην «συντρόφων» του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ παραπέμφθηκε σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των προβληματικών υποβρυχίων.

φ6 1

Τρεις μήνες αργότερα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλη έρευνα του ΣΔΟΕ για τις υπεράκτιες εταιρίες και τα ακίνητά του, με βάση το «Πόθεν Έσχες» του Άκη Τσοχατζόπουλου, έδειξε πως η τιμή που είχε δηλώσει ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμφερόντων της offshore TORCASO, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Ο πρώην υπουργός δέχτηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό από εκπρόσωπο εταιρίας εξοπλιστικών συστημάτων και δήλωσε υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για ανακαίνιση του σπιτιού στην Αρεοπαγίτου (σ.σ.: για την υπόθεση καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5,5 ετών και πρόστιμο 210.000 ευρώ, ενώ επικυρώθηκε η δήμευση του επίμαχου ακινήτου).

Στις 11 Απριλίου του 2012 συνελήφθη και κρίθηκε προφυλακιστέος για την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το εισαγγελικό πόρισμα ανέφερε: «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληματική οργάνωση και για την πραγμάτωση του σκοπού τους ίδρυσαν τρεις offshore εταιρίες, τις BLUBELL, ΝΟΒΙLIS και TORCASO, μέσω των οποίων προέβησαν σε σειρά παράνομων πράξεων, μεταξύ άλλων και νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτές τις εταιρίες ιδιοκτήτης φαινόταν να είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

(…) Το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1998 έως τις 7/6/2001 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1. Την 2/12/2002 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια), τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL».

φ10

Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54.000.000 ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Το δικαστήριο έκρινε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως τον Οκτώβριο του 2001. Τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιριών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Σε 19 έτη κάθειρξη

Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017 σε 19 έτη κάθειρξη και οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, διατάχθηκε η δέσμευση της περιουσίας του και επιδίκασε αποζημίωση του Δημοσίου με ποσό 1.000.000 ευρώ.

Στις 2 Ιουλίου 2018 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Όμως μέχρι πέρυσι εξακολουθούσε να απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 2020 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε δικογραφία στη Βουλή, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό, για το αδίκημα της απιστίας στο πλαίσιο του σκανδάλου της Siemens.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια στρατιωτικών πινάκων την περίοδο 2001-2006, η οποία εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο περίπου 1.500.000 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η εμπλοκή του σε άλλες παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι Patriot, με βάση μάρτυρες που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens, καταθέτοντας ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς.

Η ζωή σαν παραμύθι και η αποκαθήλωση

Σε ένα δωμάτιο ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Καστέλα εξεμέτρησε το ζην, αφήνοντας πίσω του μπόλικο υλικό για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ή, αλλιώς, η τραγικότερη φιγούρα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου, θα μείνει ζωντανός στις μνήμες τόσο για τα σκάνδαλα με τις εξοπλιστικές προμήθειες όσο και για τις επιλογές της προσωπικής του ζωής, που σε έναν μεγάλο βαθμό οδήγησαν στην αποκαθήλωσή του.

Παιδί μιας φτωχής οικογένειας, μετέβη στο Μόναχο για σπουδές και, προκειμένου να τα βγάζει πέρα, εκτελούσε παράλληλα και χρέη καθαριστή. Ένα πρωινό που ανέβηκε σε εξωτερική σκαλωσιά προκειμένου να πλύνει τα τζάμια ενός ουρανοξύστη, συναντήθηκε το βλέμμα του με εκείνο της Γερμανίδας Γκούντρουν Μολντενχάουερ που εργαζόταν ως γραμματέας στην τράπεζα που στεγαζόταν στο κτίριο.

Ένα όμορφο ειδύλλιο, που με τον καιρό έγινε έρωτας, τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας το 1964 και αργότερα απέκτησαν δύο παιδιά, την Αρετή και τον Αλέξανδρο. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα εκείνος επέστρεψε στη γενέτειρά του και εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ η σύζυγος με τα παιδιά έμειναν για λίγο ακόμη στη Γερμανία.
Τα χρόνια περνούσαν και ο πάντα κοινωνικός και χιουμορίστας Άκης Τσοχατζόπουλος αποκτούσε όλο και περισσότερη δύναμη, με τις… μετοχές του στο γυναικείο φύλο να απογειώνονται. Το 1994, εκείνος υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, γνωρίζει στο γραφείο του μια πρώην υπάλληλο της ΔΕΗ που ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του προκειμένου να του ζητήσει δουλειά.

Η κατά 35 χρόνια μικρότερή του Βίκυ Σταμάτη πέτυχε διάνα τον σκοπό της, καθώς προσελήφθη άμεσα ως γραμματέας του εκλιπόντος, με τις φήμες για τις ιδιαίτερα στενές της σχέσεις με τον υπουργό να φουντώνουν διαρκώς. Μάλιστα, δεν άργησαν να φτάσουν και στα αυτιά της Γκούντρουν Μολντενχάουερ και τότε ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποφασίζει να στείλει στο Λονδίνο τη Βίκυ Σταμάτη για σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και του σαβουάρ βιβρ, που της φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο στη μετέπειτα χλιδάτη ζωή της.

Το ζευγάρι ενώνεται με τα ιερά δεσμά του γάμου τον Ιούλιο του 2004 στο Παρίσι, με μια τελετή που συζητήθηκε ποικιλοτρόπως, καθώς κόστισε 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, κάνοντας ακόμη και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ να νιώσουν αποστροφή για το πρόσωπό του.

Όλα στα πόδια της

Ο έρωτάς του για τη Βίκυ Σταμάτη δεν του άφηνε περιθώρια να της χαλά κανένα χατίρι και ικανοποιούσε χωρίς δεύτερη σκέψη τα εξωφρενικά της αιτήματα, που τον έκαναν να πέφτει ολοένα και περισσότερο στα μάτια του κόσμου. Το νεοκλασικό σπίτι που αγόρασε σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της Αθήνας, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και τα ιλιγγιώδη ποσά που ξόδευε η πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ από το Ζέλι Φθιώτιδας -2.600 ευρώ για κρόσσια καναπέ, 33.000 ευρώ για τραπεζάκι εισόδου και 170.000 ευρώ για… υφάσματα- είναι ενδεικτικά της μεγαλομανίας που τη χαρακτήριζε. Η συνέχεια του πολύκροτου αυτού έρωτα, που από τη γαμήλια τελετή στο «Four Seasons» του Παρισιού κατέληξε στις Φυλακές Κορυδαλλού, είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους…

φ4 6

Όσο για το διαδικτυακό αποχαιρετιστήριο μήνυμα της γυναίκας που τον σημάδεψε και εν τέλει σάρωσε τα πάντα στη ζωή του, αυτό αποτελείται από μια φωτογραφία του ίδιου με το παιδί τους όταν ήταν ακόμη μωρό.

Συγκεκριμένα, δημοσίευσε φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου, στην οποία κρατά στην αγκαλιά του τον γιο τους όταν ήταν μωρό. Σε επόμενη ανάρτηση, δίπλα σε φωτογραφία του Άκη Τσοχατζόπουλου, βρίσκεται ένα αναμμένο καντήλι και η ίδια γράφει: «Καλό ταξίδι, ζωή μου!!!»

{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...

Εφιαλτική Δευτέρα για τη Χριστίνα Ζάντη! – Ο σύζυγος «δήμιος» της εγκύου τραγουδίστριας

Εφιαλτικές στιγμές για την τραγουδίστρια Χριστίνα Ζαντή στην άλλη...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Οσα περιέγραψε πρώην κουνελάκι για τους γερομπισμπίκηδες στην έπαυλη του Χέφνερ

Ως «κεντρικό σταθμό Viagra» για γεροκούσαλα διασήμους περιγράφει την...

Πολλά χρόνια χωρίς άντρα

Η λαϊκή τραγουδίστρια Πίτσα Παπαδοπούλου, που μετρά περίπου μισό...