ΤΡΟΜΟΣ!

ΚΟΣΜΟΣ

ΤΡΟΜΟΣ!

❱❱ Επιστήμονες ανακάλυψαν στους πάγους της Γροιλανδίας, ραδιενεργά άτομα από ηλιακή καταιγίδα που χτύπησε τη Γη το 660 π.Χ!

Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα, περίπου 10 φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε έχει καταγραφεί στη σύγχρονη εποχή, εκτιμάται ότι είχε πλήξει τη Γη πριν από περίπου 2.600 χρόνια, σύμφωνα μια νέα επιστημονική έρευνα, που βρήκε τις σχετικές ενδείξεις θαμμένες στους πάγους της Γροιλανδίας. Ωστόσο τότε οι κάτοικοι του πλανήτη δεν είχαν και πολλά να χάσουν σε αντίθεση μ' εμάς, που θα βλέπαμε την καθημερινότητά μας να παραλύει λόγω της επίδρασής της στα πολύπλοκα συστήματά μας. 

Ενα τέτοιο εκτεταμένο ηλεκτρικό μπλακάουτ είχε συμβεί σε όλη την καναδική επαρχία του Κεμπέκ το 1989 και ένα δεκαπλάσιας ισχύος τέτοιο περιστατικό είχε λάβει χώρα το 1859 (γνωστό ως «συμβάν Κάρινγκτον»), το οποίο θεωρούνταν ως σήμερα η πιο ισχυρή γνωστή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε τη Γη.

Παγιδευμένα

Τώρα, όμως, ερευνητές με επικεφαλής τον περιβαλλοντικό φυσικό Ράιμουντ Μούσελερ του σουηδικού πανεπιστημίου της Λουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις -παγιδευμένα ραδιενεργά άτομα- μέσα στους πάγους της Γροιλανδίας που παραπέμπουν σε μια κατά πολύ πιο ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία είχε χτυπήσει τη Γη περίπου το 660 π.Χ.

«Είναι ανάγκη να ψάξουμε συστηματικά γι' αυτά τα επεισόδια στα περιβαλλοντικά αρχεία, ώστε να διαμορφώσουμε μια καλή ιδέα για τη στατιστική, δηλαδή για τους κινδύνους τέτοιων συμβάντων. Αν μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα είχε συμβεί σήμερα, μπορεί να είχε σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία μας με την υψηλή τεχνολογία της» σχολίασε ο Μούσελερ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ