Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Αλμπέρτα Τσοπανάκη: «Διέκοψαν ομιλία του Μητσοτάκη για να δείξουν τη σειρά μου»!

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη αποτελεί από τους θεμελιωτές της ελληνικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο δημοσιογράφου – Ποιος ήταν ο Μπρέντ Ρενό

Ο θάνατος του Αμερικανού δημοσιογράφου, Μπρεντ Ρενό από πυρά στην Ουκρανία όπου βρισκόταν για να καλύψει τον πόλεμο προκάλεσε παγκόσμια θλίψη.

brentrenaud71 275829532 3881213452104624 8111144348903190369 n

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΗΑ καταδικάζει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται κατά των πολεμικών ανταποκριτών και δημοσιεύει την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων:

Νεκρός από πυροβολισμό στην Ουκρανία ο Αμερικανός δημοσιογράφος Brent Renaud.

Ο βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος Brent Renaud, ο οποίος εργαζόταν στην Ουκρανία, δολοφονήθηκε από πυρά στο Irpin, έξω από το Κίεβο, την Κυριακή 13 Μαρτίου. Η ουκρανική αστυνομία δήλωσε ότι είχε γίνει στόχος Ρώσων στρατιωτών. Δύο ακόμα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος ξένου δημοσιογράφου που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ/ΕΟΔ) καταδικάζουν τη δολοφονία και ζητούν οι δολοφόνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

brentrenaud71 275685821 153905903680742 8141510318882280718 n

Ο πενηντάχρονος δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Brent Renaud έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Little Rock του Αρκάνσας. Στο παρελθόν είχε εργαστεί στους New York Times. Τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά του έργα έχουν καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τη μάχη της Μοσούλης, τα επεισόδια εξτρεμισμού στην Αφρική, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό και την προσφυγική κρίση των νέων στην Κεντρική Αμερική.

brentrenaud71 275770246 1177142409692745 7909617242948089826 n

Ένας από τους δημοσιογράφους που τραυματίστηκαν, ο Juan Arredondo, ήταν μαζί με τον Brent Renaud όταν δέχθηκαν πυρά: «Ήμασταν σε μια από τις πρώτες γέφυρες στο Irpin, πηγαίναμε να απαθανατίσουμε πρόσφυγες που έφευγαν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο», είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter. «Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα, περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Έτσι, ο οδηγός οπισθοχώρησε και εκείνοι συνέχισαν να πυροβολούν. Είμαστε δύο…. Ο φίλος μου είναι ο Brent Renaud, τον πυροβόλησαν και τον άφησαν πίσω… Είδα να τον πυροβολούν στον λαιμό».

brentrenaudnotofficial 275676047 1099869507250435 8005598121873907054 n

Ένα τρίτο θύμα, ένας Ουκρανός που βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τους Brent Renaud και Juan Arredondo τραυματίστηκε επίσης, σύμφωνα με ιατρό που βρισκόταν στο σημείο.

Η είδηση έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Ουκρανός Yevheniy Sakun, εικονολήπτης του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού LIVE, έχασε τη ζωή του, όταν ένα κτήριο κοντά στον πύργο εκπομπής της τηλεόρασης στο Κίεβο χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς.

Στις 26 Φεβρουαρίου, δύο Δανοί δημοσιογράφοι είχαν επίσης τραυματιστεί από πυροβολισμούς, όταν άγνωστοι ένοπλοι στόχευσαν το αυτοκίνητό τους στην Ουκρανία.

Στις 28 Φεβρουαρίου, βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο του Sky News δέχθηκε ενέδρα ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά τις κραυγές τους ότι ήταν δημοσιογράφοι, πυροβολήθηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές: μια σφαίρα χτύπησε τον επικεφαλής ανταποκριτή Stuart Ramsay χαμηλά στην πλάτη, ενώ ο εικονολήπτης Richie Mockler πυροβολήθηκε δύο φορές στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Μαρτίου, ένας Ελβετός δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Guillaume Briquet, τραυματίστηκε από πυρά στην περιοχή του Μικολάγιεβ, στη νότια Ουκρανία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε δημοσιογράφους που προσπαθούν να καλύψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Anthony Bellanger. «Οι θάνατοι των Brent Renaud και Yevheniy Sakun δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι. Οι αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εντοπίσουν τους δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου».

«Αυτές οι συστηματικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους και άλλα εγκλήματα πολέμου απαιτούν ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ, Ricardo Gutierrez. Η ΕΟΔ ζητεί για άλλη μια φορά τη σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτά τα εγκληματικά φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν!».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...