Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ο Λάκης Λαζόπουλος τα λέει στην Espresso «έξω από το στόμα»

«Εξω από το στόμα» για το podcast στο newsbreak.gr που σαρώνει!

Από πού μπήκε αυτή η… ενοχλητική μύγα, ενώ είχαμε σφραγίσει όλες τις πόρτες και τα παράθυρα; Σαν μια μύγα που κάνει τελικά πάταγο και εκνευρίζει τους πάντες και τα πάντα παρομοιάζει ο Λάκης Λαζόπουλος τη μεγάλη επιτυχία που έχει το podcast του στο newsbreak.gr «Εξω από το στόμα του Λάκη» κάθε Τετάρτη στις 19.00.

lakis

  • Από τη Μαρία Ανδρέου

Μέσα σε δύο μήνες το podcast έχει γίνει η πιο χαρούμενη συζήτηση της πόλης και μάλιστα με μεγάλη απήχηση, καθώς η σάτιρα του Λάκη πάντα αφυπνίζει. Δεν είναι τυχαίο πως οι τηλεοπτικές εκπομπές κάνουν ουρά για μια έξυπνη ατάκα του Λάκη ή ένα σχόλιο, καθώς ούτε τα πρωινάδικα αφήνει σε ησυχία ο αγαπητός καλλιτέχνης.

Ο Λάκης το έκανε πάλι το θαύμα του όχι από τη μικρή οθόνη αλλά από την πολύ μικρή. Η νέα γενιά δεν χάνει podcast για podcast και η θέαση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας έχει χιλιάδες views. Ο Λάκης πρωτοπορεί μέσα από ένα μέσο που του δίνει ελευθερία την εποχής της… αποπληροφόρησης, όπως ο ίδιος εύστοχα χαρακτηρίζει όσα ζούμε σήμερα όπου η εξουσία και τα ΜΜΕ αποκρύπτουν ακόμη και τα γεγονότα.

Συναντήσαμε τον δημοφιλή ηθοποιό στην Ακαδημίας 100, στην πλατεία Κάνιγγος, σε αυτό το κτίριο της 7ης τέχνης, όπου έχει στήσει μια σχολή υποκριτικής «διαμάντι», την Τεχνών 100, η οποία θα φιλοξενήσει και Σχολή Κινηματογράφου. Ολα αυτά τη στιγμή που η υπουργός Πολιτισμού (σ.σ.: προσφωνεί την κυρία Μενδώνη υπουργό Ελληνικού και Αεροδρομίου και γελάει με την ψυχή του) απαξιώνει τα πτυχία δραματικών σχολών.

Η συζήτησή μας πάει στην ακρίβεια και ο Λάκης λέει σκασμένος στα γέλια ότι, αν έκανε τώρα το «Αλ τσαντίρι νιουζ», θα έλεγ «Αλ… Βερσαλίες νιουζ» και θα έβγαινε από ένα σούπερ μάρκετ. Αυτά λέει ο Λάκης και αισθάνομαι ότι έχει λείψει σε όλους μας… Ας είναι… Μια μικρή τζούρα από Λάκη ωστόσο μπορούμε να πάρουμε θεατρικά στο θέατρο Παλλάς την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, όπου μαζί με τον Πάνο Βλάχο ανεβάζει την κωμική παράσταση «Ενα μπιμπερό και μια ανθοδέσμη» (τα έσοδα θα δοθούν στην τρίτη ηλικία) και κάτι μας λέει ότι πολλοί θα δώσουν το «παρών» στην οξυδερκή σάτιρα… και στον VIP οδηγό με τις πολλές βαλίτσες!

parastasi
Με τον Πάνο Βλάχο στη φωτογράφιση για την κωμική παράσταση «Ενα μπιμπερό και μια ανθοδέσμη»

Λάκη, πώς έγινε η συνεργασία με το podcast του newsbreak.gr;

Το βασικό γι’ αυτή τη συνεργασία είναι ότι έχω την απόλυτη ελευθερία να λέω ό,τι θέλω χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Αρα τι καλύτερο από αυτό για να ξεκινήσει μια συνεργασία; Το λέω αυτό για την ελευθερία γιατί δεν είναι δεδομένο. Ούτε για την εποχή ούτε για τις συγκυρίες. Κλείνουμε πλέον δύο μήνες που τα λέμε «Εξω από το στόμα του Λάκη» και τα πάμε μια χαρά.

lazopoulos kentriki 1
Ο Λάκης Λαζόπουλος στο podcast του στο newsbreak.gr

Πού έγκειται η επιτυχία του podcast; Εχει γίνει η εκπομπή σου talk of the town…

Στην έλλειψη της σάτιρας! Αυτή τη στιγμή στη μικρή οθόνη δεν υπάρχει καμία ελευθερία στη σκέψη και ουσιαστικά γίνεται μια αναπαραγωγή των κυβερνητικών ειδήσεων. Oλες οι εκπομπές, είτε είναι πρωινές είτε μεσημεριανές ή βραδινές, αναμασούν την ίδια τροφή, χωρίς να μπορούν να συμβάλουν πουθενά με μια αντίθετη άποψη. Θα έλεγα ότι σήμερα ζούμε την εποχή της αποπληροφόρησης, που είναι πιο επικίνδυνη από την παραπληροφόρηση. Η αποπληροφόρηση σημαίνει ότι εσκεμμένα δεν δίνουν στον λαό να μάθει συγκεκριμένες πληροφορίες.

Οπότε ο κόσμος δεν έχει πληροφορίες για να συμπληρώσει ολόκληρο το παζλ και να δει τι συμβαίνει. Κανένα printer δεν θα μπορούσε να τυπώσει κάτι, αν του έλειπαν στοιχεία. Αρα λοιπόν η σάτιρα προσπαθεί να βάλει κάποια κομμάτια στο παζλ του συνολικού γίγνεσθαι της εποχής για να μπορεί καθένας μας να έχει τις έννοιες πιο ξεκάθαρες. Και αρχίζουμε λοιπόν να καταλαβαίνουμε σιγά σιγά ότι αρχίζει να μας λείπει η σάτιρα. Για να καταλάβει ένας ασθενής την έλλειψη σιδήρου, πρέπει να λιποθυμήσει, να πάει στον γιατρό, να κάνει εξετάσεις για να του δώσει ο γιατρός το συμπλήρωμα.

Η 25λεπτη εκπομπή είναι πολύ σφιχτοδεμένη και με πολλή σάτιρα και πληροφορίες. Πόσες ημέρες θέλεις για την προετοιμασία της;

Φυσικά μιλάμε για συγγραφή κειμένων, γιατί είμαι συγγραφέας. Από εκεί και πέρα, δεν έχει σε καμία των περιπτώσεων τη δουλειά που έκανα για το «Aλ τσαντίρι νιουζ». Ο χρόνος είναι λιγότερος, αλλά είμαι πάντα μέσα στα πράγματα. Θα έλεγα ότι με αυτό το podcast πέρασα από τη μικρή οθόνη στη μικρότερη. Ετσι αποφάσισα να λειτουργήσω με την ιδέα του podcast. Μικρότερη οθόνη, μικρότερες ανάγκες, μικρότερο στούντιο. Βρήκαμε ένα στούντιο φίλων στην 3ης Σεπτεμβρίου, με σωστό φωτισμό και ήχο, και αποφασίσαμε ότι θα ήταν σωστό να με βλέπουν οι θεατές και ως εικόνα.

lakis 1

Λάκη, γιατί όλα αυτά που λες πειράζουν πολύ; Και το λέω αυτό γιατί τους πείραξε όταν επιτυχημένες πρωινές εκπομπές τις χαρακτήρισες «τηλεδικαστήρια»…

Τους πείραξε γιατί το κάνουν ήδη. Και γιατί κάποιος φανέρωσε αυτό που ήδη κάνουν. Δηλαδή, όταν για τη χι Πισπιρίγκου κάθε μέρα πρέπει να γεμίσεις δύο ώρες, είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν εκατομμύρια αηδίες. Θυμάμαι κάποιον να λέει για μια ζωγραφιά της μικρής κόρης της Πισπιρίγκου που την πήγαν σε έναν ψυχαναλυτή και ο ψυχαναλυτής σε αυτήν τη ζωγραφιά είπε ότι το κοριτσάκι ζητούσε βοήθεια. Ποιοι ήταν αυτοί που ανέλυαν όλα αυτά; Ποια είναι όλα αυτά τα τηλεπρόσωπα; Για μένα τα περισσότερα τηλεπρόσωπα από αυτά πάσχουν από τηλεψυχώσεις. Υπάρχουν πρόσωπα που κάνουν καριέρα στην τηλεόραση μόνο διά της παρουσίας τους. Είναι βέβαιο ότι αν αυτά τα άτομα στερηθούν την τηλεόραση για 20 μέρες ή έναν μήνα, μπορούν να τρελαθούν. Είναι δραματική η κατάσταση των «τηλεψυχωμένων» προσωπικοτήτων. Θέλω να σου πω ότι αυτούς τους «τηλεψυχωμένους» τους συγκεντρώνω σιγά σιγά για να τους κάνω ένα μεγάλο αφιέρωμα. Γιατί τελευταία, να ξέρεις, βγαίνει η τηλεψυχή του ανθρώπου.

Σου φαντάζει η τηλεόραση απαρχαιωμένο είδος; Από τη στιγμή που οι πάντες βλέπουν από το κινητό ή λάπτοπ αυτό που θέλουν ή μέσω μιας πλατφόρμας;

Κοιτάξτε, έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή. Η μικρότερη οθόνη νίκησε τη μικρή. Η μικρότερη οθόνη λέει ακόμη την αλήθεια. Οπου υπάρχει αλήθεια εκεί θα καταφεύγει ο κόσμος. Και επειδή ένα ένα τα μέσα τα καταλαμβάνει ο εχθρός, ο κόσμος πάει στα καταφύγια. Δηλαδή η μικρότερη οθόνη έχει γίνει καταφύγιο αλήθειας, ενώ η μικρή οθόνη αποφάσισε να γίνει υπηρετικό προσωπικό διαφόρων συμφερόντων. Από τη στιγμή που χάθηκε η αλήθεια στη μικρή οθόνη, αδυνατίζει συνολικά όλο το πρόγραμμα. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα αδυνατίζει, αφού λείπει η αλήθεια. Αν αύριο το ΕΚΟΜΕ δεν έχει λεφτά να ενισχύσει πλέον τις σειρές τους και τη μυθοπλασία, με το ελάχιστο μπάτζετ που διαθέτει η εγχώρια τηλεόραση δεν θα μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Σε δύο χρόνια από τώρα, αν συνεχίσουν με την ίδια λογική και αν το ΕΚΟΜΕ τους τραβήξει το χαλί, δεν θα μπορούν να κάνουν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα.

lakis 2 1

Επειδή μέσω του podcast στο newbreak.gr αυτή η επικοινωνία είναι διαδραστική, τι σου λέει ο κόσμος για όσα ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Περπατάω στον δρόμο και βλέπω αυτοκίνητα να μου κορνάρουν, να ανοίγουν τα παράθυρα και να μου λένε οι οδηγοί «σε παρακαλώ, πες τα εσύ για εμάς, γιατί θα τρελαθούμε». Οι άνθρωποι νιώθουν εγκλωβισμένοι στο πλέγμα της ενημέρωσης. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πλέον αυτό που πραγματικά ζουν. Οπότε με έναν τρόπο ζουν μέσα από τα ΜΜΕ το ίδιο και το ίδιο πράγμα. Τους λένε «για δείτε, υπάρχουν τρία UFO στον ουρανό». Κοιτάνε και δεν βλέπουν UFO, αλλά τρία πιρούνια που λαμπυρίζουν.

Η αποκατάσταση των τριών πιρουνιών με τρία UFO είναι πλέον πραγματικότητα. Νομίζω ότι σιγά σιγά ο κόσμος ξυπνάει. Η διείσδυση του podcast στην κοινωνία είναι τάχιστη. Στο κεφάλι μου έλεγα να κάνω αυτό το podcast να τα λέμε με αυτούς που είμαστε παρέα. Δεν είχα στο μυαλό μου καμία βλέψη. Για μένα αυτό που έχει γίνει με το podcast του newsbreak είναι μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Ξέρεις τι σημαίνει να σε ακούν και να σε βλέπουν νέοι; Αυτοί που είναι ακόμη ζωντανοί και αυτοί που θα ζήσουν για πολλά χρόνια στη χώρα αυτή;

Εγινε χαμός με όσα είπες για την κακοκαιρία, που δεν ήταν τελικά τρομερός χιονιάς και όλοι κλειστήκαμε μέσα με τον φόβο του προστίμου, αφού δεν βρήκαμε αλυσίδες. Πώς σου φαίνεται ένα επιτελικό κράτος να μεταθέτει την ευθύνη στον πολίτη;

Αυτό είναι ατελέστατο κράτος και δεν είναι επιτελική λύση. Και η μάνα μου σφουγγάριζε το σπίτι και μας είχε εκτός σπιτιού, στην αυλή, και μας έλεγε «δεν μπορείτε να μπείτε μέσα γιατί θα μου το λερώσετε». Αυτή είναι λογική; Θα σας πω ο ίδιος τι έζησα. Σηκώθηκα τρεις φορές τη νύχτα γιατί νόμιζα ότι θα συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα τη νύχτα και δεν έχω μαζέψει την τέντα και θα σπάσει η τέντα από το χιόνι. Κάποια στιγμή νόμιζα ότι είδα χιόνι. Και λέω «τώρα θα γίνει της τρελής». Και κάθομαι μισή ώρα και περιμένω να δω τι θα συμβεί και δεν γίνεται τίποτα, ούτε που φυσούσε. Μου είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι θα ρίξει τόνους χιόνι. Το πρωί πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να πάω πουθενά.

Βγαίνω δειλά δειλά και βλέπω μια νεκρή πόλη, χωρίς όμως χιόνι. Και λέω από μέσα μου «χιόνι δεν υπάρχει, αλλά και κανένας που να βγήκε για να δει αν υπάρχει χιόνι». Τα νέα του χιονιού μάς ήρθαν από τους μετεωρολόγους. Ζούμε όλοι μας με ψευδαισθήσεις. Πήγα στη Βουλιαγμένη να φάω και επικρατούσε ηρεμία. Δεν λέω για τα χιόνια στα βόρεια προάστια, αλλά στο κέντρο και στα νότια προάστια ησυχία. Πιθανώς μεγεθύνθηκε το γεγονός. Για να δείξουν την ικανότητα του επιτελικού κράτους, δημιούργησαν μια ψεύτικη κατάσταση. Η τακτική είναι πλέον η εξής: μεγεθύνεις ένα πράγμα και μετά δίνεις μια εντολή που να λέει ότι εγώ σας έφερα τη σωτηρία. Ενώ δεν υπάρχει ούτε γεγονός ούτε σωτηρία! Αλλά έχεις τους δημοσιογράφους με άλλοθι τους μετεωρολόγους και σου κάνουν τη δουλειά.

Πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό τοπίο;

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο, μου είναι παντελώς αδιάφορο. Το θέμα είναι πώς θα διαμορφωθεί ξανά το μυαλό των ανθρώπων μετά την πανδημία. Η ισορροπία των ανθρώπων έχει διαταραχθεί μετά τις καραντίνες. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε χάσει τον σκληρό μας δίσκο, που υπήρχε μέσα η τρυφερότητα και η ευαισθησία. Το ανθρώπινο στοιχείο. Πλέον έχουν σβήσει όλα αυτά και επικρατούν τα πρωτόγονα ένστικτα.

lakis 1 2

Ο άνθρωπος προσπαθεί να ξαναβρεί το δίκτυο των συνδέσεων που είχε. Οι νεότεροι λόγω ηλικίας θυμούνται καλύτερα, γιατί δεν έχουν μεγάλο όγκο πληροφοριών, αλλά οι μεγάλοι άνθρωποι τα έχουν φτύσει. Δεν θυμούνται τίποτα πια. Αν έχεις ένα λάπτοπ 60 χρόνων, ογδόντα χρόνων και σβήνει, τι κάνεις; Τι μπορείς να ανακτήσεις με το μυαλό σου ξανά; Τίποτα. Αυτήν τη στιγμή λοιπόν με τα εναπομείναντα στοιχεία ενός στοιχειώδους σκληρού δίσκου προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε τη ζωή που πρέπει να κάνουμε ενώ έχει ξεπροβάλει μια άλλη ζωή.

Ωστόσο η εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν αλλάζει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα στην εκλογική αναμέτρηση και διαδικασία;

Το σημαντικότερο είναι να καταλάβουν οι νεότεροι άνθρωποι ότι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν το εκλογικό τοπίο με τον τρόπο που θέλουν αυτοί. Είναι η μοναδική τους ευκαιρία μετά τη Μεταπολίτευση να φέρουν αυτό που θέλουν στην πολιτική ζωή. Είναι καλό να ξέρουμε λοιπόν τις πολιτικές απόψεις όλων των κομμάτων για να ξεκαθαρίσει η φωτογραφία. Πιστεύω ότι οι νέοι θα πάνε στις κάλπες… απροειδοποίητα. Θα δούμε στις κάλπες κόσμο που δεν έχουμε ξαναδεί. Πιστεύω ότι αύριο μεθαύριο θα περάσει και η Ελλάδα στην εποχή των συνεννοήσεων. Είναι αναγκαίο πλέον αυτή η χώρα να σταματήσει να κυβερνιέται με εγωισμούς.

Να διοικείται από εγωιστές. Εχουμε γεμίσει με βιαστές γυναικών, μιλάμε πλέον συνεχώς για γυναικοκτονίες, ενώ στην Ελλάδα σκοτώνεται ο κόσμος μέσα στις καφετέριες. Γιατί τόση βία; Αυτό είναι φυσιολογικό, υπάρχει στοιχειώδης τάξη; Η Φινλανδία και η Δανία δεν έχουν τέτοιες καταστάσεις. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, γιατί να ζούμε διαφορετικά; Η Γερμανία κυβερνιέται από έναν συνασπισμό. Γιατί αυτοί συνεννοούνται και εμείς όχι; Με τους μόνους που δεν μπορεί κάποιος να συνεννοηθεί είναι οι φασίστες και οι ναζί. Ολοι οι άλλοι που νιώθουμε τους συνανθρώπους μας ως οικείους μας και ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε; Μόνο όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο και μας μιλάνε για ηθική είναι επίφοβοι. Καταλαβαίνω έναν βρομιάρη από την κατάκριση. Και σας το λέω ευθαρσώς.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...