Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Τα κριτήρια με τα οποία θα χρηματοδοτεί το ΕΚΟΜΕ τις σειρές των καναλιών

Στόχος να μη δίνονται χρήματα σε χαμηλού κόστους παραγωγές όπως ήταν οι «Οικογενειακές ιστορίες»

Αλλάζει πλεύση το ΕΚΟΜΕ! Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων δεν θα χρηματοδοτήσει ποτέ ξανά τηλεοπτικές σειρές σαν τις χαμηλού επιπέδου «Οικογενειακές ιστορίες» αλλά μόνο σαν τις ποιοτικές «Αγριες μέλισσες». Σε αναμονή βρίσκεται όλη η τηλεοπτική αγορά για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που θα καθορίζει εκ νέου τους όρους χρηματοδότησης της οπτικοακουστικής αγοράς, που περιλαμβάνει τις ταινίες, τις σειρές, τα ντοκιμαντέρ και τα video games.

agries melisses252
Στιγμιότυπο από την σειρά «Αγριες μέλισσες»

Σύμφωνα με το σχέδιο, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2022, το ΕΚΟΜΕ θα συγχωνευτεί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με στόχο να γίνει ένας ενιαίος φορέας χρηματοδότησης της βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι ο οπτικοακουστικός κλάδος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία. Η κυβέρνηση βρήκε έναν έτοιμο νόμο με την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Λευτέρη Κρέτσου, έδωσε υποσχέσεις στους πάντες και βούλιαξε το καράβι.

Σήμερα αναζητείται περισσότερο από ποτέ μια νέα, πιο αξιόπιστη χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν λεφτά τα σίριαλ με πρωτότυπα σενάρια, ευφάνταστη σκηνοθεσία, λαμπρά καστ και ωραία φωτογραφία και αισθητική. Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά κυρίως τους τομείς της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, των animations και των video games. Το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης για καθέναν από τους τομείς δεν θα ξεπερνά τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των ελάχιστων ορίων χρηματοδότησης για όλες τις κατηγορίες οπτικοακουστικών έργων.

ekome15024
Νούσιας και Τρίγγου στη σειρά «Η μάγισσα»

Στόχος είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της χρηματοδότησης έργων χαμηλού κόστους, όπως συνέβη με τα προγράμματα τύπου «Οικογενειακές ιστορίες» του Alpha. Αυτή η κατηγορία εκπομπών μπήκε στη χρηματοδότηση με τις αλλαγές που έφερε στη νομοθεσία ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ακόμη, το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει τον εξορθολογισμό των κριτηρίων για τις τηλεοπτικές σειρές (ξένες ή εγχώριες) και μεγαλύτερα κίνητρα για τις ακριβές, ποιοτικές σειρές που μπορούν να μεταδοθούν σε ξένες πλατφόρμες. Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και πρόταση για τη χρηματοδότηση μόνο δύο κύκλων μιας σειράς.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει όριο όσον αφορά τους κύκλους και έχουν χρηματοδοτηθεί ποιοτικές σειρές, όπως οι «Αγριες μέλισσες» της J.K. Productions για λογαριασμό του ΑΝΤ1, το «Ετερος Εγώ» για λογαριασμό της Cosmote, αλλά και η κωμική «Μουρμούρα» του Alpha. Τέλος, θα προβλέπονται, επίσης, αυστηρές προθεσμίες για την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την πληρωμή των παραγωγών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...