Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Τα πλάνα του ΕΚΟΜΕ για χρηματοδότηση των καναλιών και το αβέβαιο μέλλον των σίριαλ

Σειρές εποχής ήταν και... πάνε

Λεφτά δεν υπάρχουν και τα κουκιά είναι μετρημένα στη μικρή οθόνη. Στο πιο κομβικό σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί από θέμα χρημάτων. Μαύρο διαφαίνεται το 2024 για τα τηλεοπτικά κανάλια και τους τηλεθεατές, καθώς το ταμείον είναι μείον και οι σταθμοί δεν έχουν λεφτά για να επενδύσουν σε ωραίες σειρές εποχής και όλοι πλέον φοβούνται την επιστροφή στα φθηνά και κίτρινα ριάλιτι. Δραματικές, λοιπόν, είναι οι εξελίξεις στον χώρο της μυθοπλασίας, καθώς οι αλλαγές στο πλαίσιο οικονομικής επιδότησης του κρατικού οπτικοακουστικού ΕΚΟΜΕ προς στους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες.

magissa05034
Στιγμιότυπο από τη σειρά «Η μάγισσα»

Είναι γεγονός ότι οι σειρές εποχής με καθημερινή μετάδοση μπήκαν δυναμικά στο τηλεοπτικό μενού το 2019 με τις «Αγριες μέλισσες», εξελίχθηκαν στην πορεία σε σαρωτική μόδα, με αποκορύφωμα την τρέχουσα σεζόν να αριθμούν συνολικά έντεκα σίριαλ που μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο. Σίριαλ που αγαπήθηκαν και μας ξενάγησαν στη δεκαετία του 1950 και του 1960 κατεβάζουν αυλαία τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων ο «Παράδεισος των Κυριών», το «Ναυάγιο», το «Προξενιό της Ιουλίας», οι «Πανθέοι», ο «Ερωτας φυγάς», η «Παραλία», οι «Ψυχοκόρες», η «Ηλέκτρα». Σειρές που, όπως φαίνεται, θα σηματοδοτήσουν και την τελευταία σεζόν της απόλυτης κυριαρχίας των ακριβών σειρών εποχής.

to proxenio tis ioulias62198
Από το σίριαλ «Το προξενιό της Ιουλίας»

Μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ τα κανάλια κρατούν καλά κρυμμένα τα σχέδιά τους για την προσεχή σεζόν, αναμένοντας το τελικό σχέδιο του ΕΚΟΜΕ, σοβαρές πιθανότητες να βγει στον αέρα συγκεντρώνει η σειρά εποχής «Η μάγισσα» στον ΑΝΤ1, που θα κάνει μια βαθύτερη βουτιά στον χρόνο και θα μας μεταφέρει στο 1715, την εποχή της Ενετοκρατίας στη Μάνη. Οπως λένε αυτή τη στιγμή άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την τηλεοπτική αγορά, αυτό που συμβαίνει αυτό το διάστημα είναι πρωτόγνωρο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που τα στελέχη των καναλιών έφτιαχναν το πρόγραμμα για την ερχόμενη σεζόν με βάσει τα budgets που είχαν ήδη στα χέρια τους, αλλά φέτος κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τρέχουσες παραγωγές

Σε αυτήν την αστάθεια έχει συμβάλει τα μάλα η κατάσταση στο ΕΚΟΜΕ, καθώς δεν έχει δώσει χρήματα ούτε για τις τρέχουσες παραγωγές. Το ΕΚΟΜΕ είναι φειδωλό σε νέες επιδοτήσεις. Η κάνουλα στέρεψε. Eτσι, θα μπει φρένο στη «γενναιοδωρία» των τελευταίων ετών, καθώς χωρίς ουσιαστικά κριτήρια ποιότητας επιδοτήθηκαν σειρές που δεν θα έπρεπε να πάρουν ούτε ένα ευρώ.

MAGISSA74667
Στιγμιότυπο από τη σειρά «Η μάγισσα»

Αποτέλεσμα της πολιτικής του ΕΚΟΜΕ ήταν μια έκρηξη στον αριθμό των ελληνικών σειρών ανάλογη με εκείνη που οδήγησε σε… φούσκα και συνεπώς σε κρίση τον συγκεκριμένο κλάδο της τηλεόρασης πριν από μια 15ετία. Το κακό είναι ότι η επόμενη ημέρα με τις μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο επιδότησης που προωθεί το ΕΚΟΜΕ και η ανάγκη των καναλιών να περιορίσουν το κόστος παραγωγής της μυθοπλασίας κατά 30% οδηγούν σε σημαντική μείωση των σειρών εποχής, που παραδοσιακά είναι υψηλότερου κόστους. Βασικά στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι στην prime time σε όλα τα κανάλια πιθανόν θα υπάρχουν συνολικά το πολύ τέσσερις σειρές εποχής.

PROXENIO IOULIAS 1 1
Από το σίριαλ «Το προξενιό της Ιουλίας»

Οι σειρές εποχής κοστίζουν. Κάθε δεκαετία, από το 1800, το 1940 έως το 1970 και το 1980 έχει τα δικά της κοστούμια εποχής, αυτοκίνητα, σπίτια, κατασκευή σκηνικών αλλά και πολύωρα γυρίσματα για να μην περνά… αεροπλάνο ή να μη φαίνονται καλώδια της ΔΕΗ. Βέβαια, οι σειρές εποχής μπορεί να κοστίζουν, αλλά έχεις λόγο για να μείνεις σπίτι σου και να ευχαριστηθείς καλή τηλεόραση. Το 2024-2025 θα συνεχίσουμε άραγε να τον έχουμε;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...