Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Ο κύκλος των χαμένων απεργιών

Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια εφεύρεση και πρωτοτυπία, όταν ένας κλάδος απεργεί, τις συνέπειες της απεργίας να υφίσταται μόνο ο ίδιος, τα δε αιτήματα της απεργίας δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανείς εκ των συμμετεχόντων-παθόντων. Αντιθέτως, η τρόικα -την υπεράσπιση της οποίας είχαν και έχουν αναλάβει «εργολαβικά» αρκετοί εκ των απεργούντων δημοσιογράφων- αλλά και η κυβέρνηση -της οποίας οι υποσχέσεις για επίλυση των επίμαχων θεμάτων περισσεύουν- ωφελούνται συστηματικά από την έλλειψη οιασδήποτε ενημέρωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εφημερίδες, και δη οι ημερήσιες, υφίστανται αναίτια τις καταστροφικές επιπτώσεις απεργιών, τα αιτήματα των οποίων οι λιγοστοί εναπομείναντες ιδιοκτήτες και εκδότες τους δεν έχουν καμία δυνατότητα να επιλύσουν ή έστω να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Πριν από λίγες μέρες δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες γιατί απεργούσαν οι υπάλληλοι των πρακτορείων διανομής. Ο λόγος; Η χρεοκοπία του ενός πρακτορείου διανομής συμφερόντων οικογένειας Μπόμπολα.

Μια χρεοκοπία που σπρώχνει στη μεγάλη μαύρη τρύπα περισσότερους από τους μισούς εκδότες. Αρα οι εκδότες που έχασαν εκατομμύρια από το λουκέτο του πρακτορείου έχασαν και μια μέρα κυκλοφορίας των εντύπων τους. Θα μπορούσαν να δώσουν λύση στα αιτήματα των απεργούντων; Φυσικά όχι.

Αγαπημένη συνήθεια-ανάγκη

Σήμερα η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας καλείται να γίνει «περιοδικό», γιατί θα κρέμεται (;) η ίδια στα περίπτερα για τρεις μέρες. Τρεις χαμένες μέρες για την ενημέρωση, χαμένες μέρες μισθών των δημοσιογράφων, αλλά και όλων των εργαζομένων στις εκδοτικές εταιρίες, χαμένες εισπράξεις περιπτέρων και όλης της αλυσίδας διανομής, χαμένα μεροκάματα εργαζομένων στα τυπογραφεία. Και το σημαντικότερο: Ακόμα μία χαμένη μάχη στον πόλεμο που δίνουν οι εφημερίδες, κυρίως για την επιβίωσή τους. Γιατί; Μα γιατί η εφημερίδα είναι, για πολλούς ακόμα, μια αγαπημένη συνήθεια.

Και όσο παύει να ικανοποιείται αυτή η συνήθεια-ανάγκη, χάνεται άλλη μια μάχη. Και γιατί ουσιαστικά μόνο οι εφημερίδες πλήττονται; Μα γιατί οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν από καιρό απεμπολήσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα τους και έχουν συρρικνώσει στο minimum τα δημοσιογραφικά επιτελεία τους. Δεν πουλάνε, άλλωστε, σύμφωνα με τους «σοφούς» διαφημιστές που προφανώς επιθυμούν να μετατραπούμε όλοι σε survivors της ζωής. Τα ενημερωτικά ραδιόφωνα που έχουν απομείνει είναι 2-3, ενώ το δωρεάν διατιθέμενο διαδίκτυο, όπως συνήθως, δεν απεργεί…Η απεργία αυτή τη φορά έχει αίτημα τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ: Του Ταμείου των δημοσιογράφων. Μπορούν οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι και όλοι οι υφιστάμενοι τη ζημιά της μη κυκλοφορίας να δώσουν λύση; Να κρατήσουν στη ζωή τον ΕΔΟΕΑΠ; Φυσικά όχι. Αντιθέτως, τρόικα και κυβέρνηση απολαμβάνουν ένα τριήμερο χωρίς αντιπολίτευση, χωρίς κριτική, χωρίς σκοτούρες… Δυστυχώς, η απαρχαιωμένη συνδικαλιστική άγονη λογική εξακολουθεί να επικρατεί. Τι και ποιος θα κερδίσει, αν κλείσουν κι άλλα μέσα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Αλλωστε συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς εργοδότες και εργαζομένους δεν υφίστανται. Υπήρχαν άλλοι τρόποι αντίδρασης; Σίγουρα ναι. Από τη συντονισμένη διαμαρτυρία μέσω των ίδιων των μέσων μέχρι την εξέταση των εναλλακτικών για την επόμενη μέρα, μέχρι… μέχρι… Ομως η εύκολη λύση ήταν αυτή που ακολουθήθηκε. Απεργία για την απεργία. Και για την καρέκλα και τα ψηφαλάκια που ολοένα και λιγοστεύουν…

Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...