Ηλεκτρονικό «τσεκούρωμα»

❱❱ Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τις προσωρινές συντάξεις και η «παγίδα» που κρύβειΗλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) θα πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, προκειμένου να λάβουν ως προσωρινή σύνταξη το 80% του ποσού της οριστικής που δικαιούνται.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή η αίτηση υποβληθεί σε έντυπη μορφή, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου έτους, με ανώτατο όριο τα 768 ευρώ και κατώτατο τα 384 ευρώ.
Πάντως, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου τις περιόρισε σε επίπεδα χαμηλότερα του παρελθόντος, επομένως ακόμη και όσοι εισπράξουν το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης θα δουν σημαντικά μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, εκτός από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, που να βεβαιώνει την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών ή του εισοδήματος που δηλώνουν στην αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης προσωρινής που χορηγείται τον επόμενο μήνα από την αίτηση, αλλά και οριστικής σύνταξης. Σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί, οι δικαιούχοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση, αλλά μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση.

Χρόνια ασφάλισης

Προσωρινές δεν χορηγούνται όταν εκκρεμεί η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης και όταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις ποσά.

Η προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος υπολογίζεται στο 80% της οριστικής, όταν η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, αυτό δεν συμφέρει πάντα τον ασφαλισμένο. Για παράδειγμα, υποψήφιος για σύνταξη με μέσον όρο αποδοχών 1.500 ευρώ συνταξιοδοτείται με 35ετία. Υποβάλλοντας έντυπη αίτηση θα λάμβανε προσωρινή σύνταξη 750 ευρώ (50% του μισθού) και οριστική 891 ευρώ. Με τον ηλεκτρονικό τρόπο, θα πάρει ως προσωρινή το 80% της οριστικής, δηλαδή 713 ευρώ.

Η προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας διαμορφώνεται στο 80% της οριστικής σύνταξης, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Δίνεται ολόκληρη μόνο για αναπηρία 80% και πάνω, ενώ μειώνεται στο 75% της εθνικής σύνταξης όταν κυμαίνεται από 67% ως 79,99%, και στο 50% όταν κυμαίνεται από 50% ως 66,99%. Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, η προσωρινή ανέρχεται στο 50% της οριστικής σύνταξης χηρείας, με κατώτατο ποσό τα 360 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Γιώργος Τσίνας: Ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δήμο Περιστερίου

Ο σκοπός μας στο newsbreak.gr είναι να ελέγχουμε την εξουσία, είτε...

Φιλιππάκης για προανακριτική: «H προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και ομηρίας της εφημερίδας μας έπεσε στο κενό»

«Σήμερα έπεσε η αυλαία της πρώτης πράξης φαρσοκωμωδίας που παρακολουθούμε εδώ...

Αχιλλέας Μπέος: «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένα νούμερο»!

❱❱ Ο δήμαρχος Βόλου εξαπολύει νέα επίθεση στον τραγουδοποιό με αφορμή...

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιόρτασε τα γενέθλια της με την πιο όμορφη παρέα και δώρο έκπληξη τούρτα υπερπαραγωγή!

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, γιόρτασε χθες τα γενέθλια...

Διαφωνία Μητσοτάκη – Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως έχει προκαλέσει το...