Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Ηλεκτρονικό «τσεκούρωμα»

❱❱ Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τις προσωρινές συντάξεις και η «παγίδα» που κρύβειΗλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) θα πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, προκειμένου να λάβουν ως προσωρινή σύνταξη το 80% του ποσού της οριστικής που δικαιούνται.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή η αίτηση υποβληθεί σε έντυπη μορφή, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου έτους, με ανώτατο όριο τα 768 ευρώ και κατώτατο τα 384 ευρώ.
Πάντως, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου τις περιόρισε σε επίπεδα χαμηλότερα του παρελθόντος, επομένως ακόμη και όσοι εισπράξουν το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης θα δουν σημαντικά μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, εκτός από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, που να βεβαιώνει την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών ή του εισοδήματος που δηλώνουν στην αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης προσωρινής που χορηγείται τον επόμενο μήνα από την αίτηση, αλλά και οριστικής σύνταξης. Σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί, οι δικαιούχοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση, αλλά μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση.

Χρόνια ασφάλισης

Προσωρινές δεν χορηγούνται όταν εκκρεμεί η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης και όταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις ποσά.

Η προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος υπολογίζεται στο 80% της οριστικής, όταν η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, αυτό δεν συμφέρει πάντα τον ασφαλισμένο. Για παράδειγμα, υποψήφιος για σύνταξη με μέσον όρο αποδοχών 1.500 ευρώ συνταξιοδοτείται με 35ετία. Υποβάλλοντας έντυπη αίτηση θα λάμβανε προσωρινή σύνταξη 750 ευρώ (50% του μισθού) και οριστική 891 ευρώ. Με τον ηλεκτρονικό τρόπο, θα πάρει ως προσωρινή το 80% της οριστικής, δηλαδή 713 ευρώ.

Η προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας διαμορφώνεται στο 80% της οριστικής σύνταξης, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Δίνεται ολόκληρη μόνο για αναπηρία 80% και πάνω, ενώ μειώνεται στο 75% της εθνικής σύνταξης όταν κυμαίνεται από 67% ως 79,99%, και στο 50% όταν κυμαίνεται από 50% ως 66,99%. Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, η προσωρινή ανέρχεται στο 50% της οριστικής σύνταξης χηρείας, με κατώτατο ποσό τα 360 ευρώ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...