Η Μακεδονία «λύγισε» και τον Ιερώνυμο

❱❱ Ο Αρχιεπίσκοπος, αναγνωρίζοντας την επιθυμία Κλήρου και λαού, είπε «ναι» για το συλλαλητήριο της ΚυριακήςΕίπε το «ναι» και επισήμως η Εκκλησία της Ελλάδος για τη συμμετοχή της στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία που διοργανώνεται στην Αθήνα. 

Την παρουσία της στη μεγάλη κινητοποίηση επικύρωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου. Ο κ. Ιερώνυμος, αναγνωρίζοντας την επιθυμία Κλήρου και λαού, ουσιαστικά υπαναχώρησε από την προσωπική στάση του κατά των συλλαλητηρίων. 

Μιλώντας με τους διοργανωτές της κινητοποίησης υπογράμμισε ότι κληρικοί και λαϊκοί μπορούν να πράξουν κατά συνείδηση για τη συμμετοχή ή όχι στο συλλαλητήριο. Επισήμανε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας ότι δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως μέρος του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. 

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει με τριμελή επιτροπή στο συλλαλητήριο. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας θα είναι ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που θα διαβάσει το σχετικό ανακοινωθέν και θα πλαισιώνεται από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι επίσκοποι που θα παραβρεθούν την Κυριακή στο συλλαλητήριο.

Ιεράρχες

Περισσότεροι από 10 θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες που θα βρεθούν στην εκδήλωση. Επίσημα έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους οι Κορίνθου Διονύσιος και Κίτρους Γεώργιος, ενώ και άλλοι μητροπολίτες από Πελοπόννησο, Στερεά, Μακεδονία και Αττική προγραμματίζουν -κρυφά- τη συμμετοχή τους. Το ρεύμα υπέρ της συμμετοχής μητροπολιτών ενισχύουν η στάση του κ. Ιερωνύμου και η απόρριψη της αίτησης διοργάνωσης συλλαλητηρίου από οργανώσεις αμφιλεγόμενου προσανατολισμού και προέλευσης. 

Στο μεταξύ, ξαναχτύπησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όντας πλέον ο μόνος επίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας που τηρεί αρνητική στάση κατά του συλλαλητηρίου. Σύμφωνα με τον ιεράρχη, τα συλλαλητήρια αυτά «διοργανώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες “έξωθεν και έσωθεν” και γι’ αυτόν τον λόγο η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής, ούτε και τρόπο παρουσίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ