Ψηφιακή «ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες

❱❱ Ανοιξε από χθες η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση με ηλεκτρονικό τρόπο μη ληξιπρόθεσμων χρεών σε 12 έως 24 δόσειςΤη δυνατότατα στους φορολογουμένους να ρυθμίσουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις οφειλές τους, προτού αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες, δίνει η εφαρμογή που είναι ανοιχτή από χθες. 

Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να μη χάσουν τη ρύθμιση όσοι έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις, αφού, αν δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα, θα απενταχθούν από την ευεργετική ρύθμιση.

Οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 12 έως 24 δόσεις, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση θα πληρώνεται με τη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού με πάγια εντολή. Ομως η όλη διαδικασία θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Η αίτηση ένταξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια οι δόσεις καταβάλλονται στην τράπεζα με την Ταυτότητα Οφειλής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους από τον προσωπικό τους υπολογιστή μέσω του συστήματος TAXISnet και στη διεύθυνση www.aade.gr, μαζί με υπεύθυνες δηλώσεις για την πραγματική οικονομική τους κατάσταση. Η πρώτη δόση πληρώνεται στην τράπεζα εντός τριών εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή με πάγια εντολή στην τράπεζα, η οποία δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ξεπέρασαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε αγωνία βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες που, ενώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κινδυνεύουν να τη χάσουν επειδή θα καθυστερήσουν έστω και μία ημέρα να πληρώσουν είτε μία από αυτές τις δόσεις είτε τις τρέχουσες οφειλές τους.

Πάνω από 100 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Νοέμβριο του 2017 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς την Εφορία ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 100,739 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 55% του ΑΕΠ και παρουσιάζοντας αύξηση κατά 988.000.000 ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Οι «παλιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, δηλαδή τα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχονταν στο τέλος Νοεμβρίου του 2017 σε 89,1 δισ. ευρώ. Οι «νέες» ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, δηλαδή τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2017, ανήλθαν στο τέλος Νοεμβρίου σε 11,631 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ