Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Φωτιά» στα Βαλκάνια

❱❱ Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επαναφέρει την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας με προπομπό το Κοσσυφοπέδιο

Μπορεί να επιχείρησε να μαζέψει τη δήλωσή του για αλλαγές συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας ο επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής και διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έγινε βάσει σχεδίου περί «Μεγάλης Αλβανίας» που απειλεί να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια.

Το Βερολίνο, που δημιούργησε ουσιαστικά τα «νέα κράτη» στα Βαλκάνια με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πήρε τη σκυτάλη μέσω του επίσημου κρατικού πρακτορείου του, που αναφέρει σε δημοσίευμά του:

«Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ακούγεται ολοένα περισσότερο στα Βαλκάνια. Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ιδίως οι Σέρβοι. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής.

Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ετσι, το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας που θα απλώνεται στα “φυσικά” της σύνορα, δηλαδή περιοχές εκτός αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια ύστερα από δεκαετίες. Το σχέδιο πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, που ζητά συνοριακές διορθώσεις και ειδικότερα την ένωση της κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον Θάτσι, αυτές οι συνοριακές διορθώσεις είναι δυνατές και αναγκαίες. Ομως, σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια “Μεγάλη Αλβανία”, ένα σενάριο που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά συστατικά της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο.

Η Ελλάδα

Επίσης, σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον θεωρητικό της “Μεγάλης Αλβανίας” Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στη χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια. Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν “κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα”. Αυτό είναι για τον ίδιο ένας θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην Ε.Ε.»!

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...