Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Βρήκε την Ιθάκη

❱❱ Διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα Μνημόνια, με ειρωνικές αντιδράσεις από τη Ν.Δ.Με ένα… απλό τηλεοπτικό διάγγελμα, χωρίς άλλες φιέστες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί προς τους Ελληνες πολίτες και να εξαγγείλει την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο. 

Το διάγγελμα του κ. Τσίπρα πιθανότατα θα γίνει από την Ιθάκη, θέλοντας ο πρωθυπουργός να δώσει συμβολική διάσταση στη δημόσια εμφάνισή του με όσα ακόμη θα εξαγγείλει για το περιεχόμενο της επόμενης μέρας. Με συνειρμική παραπομπή στο τέλος της «Οδύσσειας», την οποία ο μοιραίος Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει από το Καστελόριζο το 2010, όταν έβαζε την Ελλάδα στη νέα εθνική περιπέτεια ως όμηρο των ξένων δανειστών. Αλλά και γιατί προσωπικά ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι έχει κάποια «εμμονή» με τον Οδυσσέα, καθώς πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει δηλώσει πως αισθάνεται σαν τον ομηρικό ήρωα, που οι σύντροφοί του τον έδεσαν στο κατάρτι, μπερδεύοντας όμως σε μια περίπτωση τον μύθο (λανθασμένα είχε αναφέρει ότι ο Οδυσσέας επέλεξε να βουλώσει τα αυτιά του με κερί, προκειμένου να διέλθει με τους συντρόφους του από τις Σειρήνες).

Η επιλογή της Ιθάκης από το Μαξίμου, πάντως, προκάλεσε πολλές ειρωνικές αντιδράσεις, με τη Ν.Δ. να υποπίπτει σε… ολίσθημα, καθώς όχι μόνο χρησιμοποίησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη για να «τρολάρει» την κυβέρνηση, αλλά τροποποίησε κατά το δοκούν τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή, χάριν της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες γράφει επί λέξει: «Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία τού αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη: “Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια».

Αλγεινές εντυπώσεις

Με τη διαφορά όμως ότι ο ποιητής έγραφε στο ομώνυμο ποίημά του, που αποτελεί διαχρονικά «σφραγίδα» της οικουμενικότητας του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού: «Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλα δεν έχει να σε δώσει πια». Το «Αλλα» δηλαδή, έγινε «Αλλά» και προστέθηκε ένα «τίποτα», προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις και αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και του Ευάγγελου Αντώναρου.

«Οσοι υποτίθεται ότι διαβάζουν ποίηση, καλό είναι να τη διαβάζουν σωστά. Κι όταν χρησιμοποιούν -με τη χυδαία έννοια της λέξης- τον Καβάφη να μην τον “προσαρμόζουν” στις πολιτικές τους ανάγκες» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...