Τέλος στα capital controls

❱❱ Από την 1η Οκτωβρίου απελευθερώνονται οι αναλήψεις μετρητών και θα επιτρέπεται εξαγωγή έως 100.000 € για διεθνείς συναλλαγέςΑίρονται πλήρως από την προσεχή Δευτέρα οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό της χώρας, όπως ανακοίνωσε πομπωδώς το υπουργείο Οικονομικών, τη στιγμή που το μηνιαίο όριο βρίσκεται ήδη από το καλοκαίρι στα 5.000 ευρώ και οι περισσότεροι πολίτες ούτε καν μπορούν να φανταστούν αυτά τα ποσά! 

Σε μία κοινωνία χτυπημένη από τη λιτότητα και την υπερφορολόγηση, ελάχιστοι διαθέτουν την πολυτέλεια να βλέπουν γεμάτους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, πόσο μάλλον να σηκώσουν 5.000 ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Ωστόσο, τα capital controls, που πνίγουν την ελληνική οικονομία από τα τέλη Ιουνίου του 2015, πρέπει να χαλαρώσουν. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως αύριο και να τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.

Με την απόφαση θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα αυξηθεί στα 10.000 ευρώ το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό και θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ για συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, από την 1η Οκτωβρίου απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στις προπληρωμένες ή πιστωτικές κάρτες, θα επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών με όριο 5.000 ευρώ (ή ισόποσο σε ξένο νόμισμα), οι οποίες θα γίνονται στο εξωτερικό, αυξάνεται στα 10.000 ευρώ (από 3.000) το ποσό που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό, θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ (από 40.000 σήμερα) για συναλλαγές επιτηδευματιών ή νομικών προσώπων στο εξωτερικό.

Το ποσό θα αφορά κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα, ενώ θα απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίων και παραστατικών. Ακόμη, απελευθερώνεται η εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα (π.χ., κέρδη από μερίσματα).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Γιώργος Τσίνας: Ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δήμο Περιστερίου

Ο σκοπός μας στο newsbreak.gr είναι να ελέγχουμε την εξουσία, είτε...

Φιλιππάκης για προανακριτική: «H προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και ομηρίας της εφημερίδας μας έπεσε στο κενό»

«Σήμερα έπεσε η αυλαία της πρώτης πράξης φαρσοκωμωδίας που παρακολουθούμε εδώ...

Αχιλλέας Μπέος: «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένα νούμερο»!

❱❱ Ο δήμαρχος Βόλου εξαπολύει νέα επίθεση στον τραγουδοποιό με αφορμή...

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιόρτασε τα γενέθλια της με την πιο όμορφη παρέα και δώρο έκπληξη τούρτα υπερπαραγωγή!

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, γιόρτασε χθες τα γενέθλια...

Διαφωνία Μητσοτάκη – Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως έχει προκαλέσει το...