«Οδηγός επιβίωσης» για τις χρεώσεις στα κινητά

❱❱ Αν ο καταναλωτής διακόψει συμβόλαιο ορισμένου χρόνου πριν λήξει, δεν καταργείται το τέλος αποσύνδεσηςΟργιο παραπληροφόρησης αποτελεί η αναφορά σε μερίδα του Τύπου ότι απελευθερώνονται τα συμβόλαια της κινητής τηλεφωνίας, καθώς καταργείται το τέλος αποσύνδεσης! 

Το ορθό είναι ότι δεν καταργείται λόγω διακοπής ή καταγγελίας σύμβασης σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ορισμένου χρόνου, δηλαδή αν ο καταναλωτής διακόψει ένα μονοετές ή διετές συμβόλαιο πριν λήξει.

Το τέλος αποσύνδεσης / διακοπής καταργείται μόνο στην περίπτωση που η σύμβαση έχει λήξει και, ούτως ή άλλως, κάποιες εταιρίες δεν το χρέωναν για ορισμένα συμβόλαια. Αυτό διευκρινίζει και η διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Δεν θα καταβάλλεται, επίσης, στην περίπτωση που ένας καταναλωτής θέλει να καταργήσει έναν αριθμό καρτοκινητής τηλεφωνίας (χωρίς συμβόλαιο, δηλαδή), καθώς έως σήμερα οι εταιρίες χρέωναν ένα ποσό. Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχό του για συγκεκριμένο διάστημα (π.χ., 12, 18 ή 24 μήνες). Συνεπώς, σε περίπτωση που διακόψει ή καταγγείλει τη σύμβαση πριν από την παρέλευση του ορισμένου χρόνου, ο πάροχος έχει δικαίωμα να επιβάλει το τέλος διακοπής / καταγγελίας.

Στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού πρέπει να αναγράφεται και το αναπόσβεστο υπόλοιπο για την επιδότηση -παγίου ή συσκευής ή άλλου εξοπλισμού- που έχει λάβει ο συνδρομητής. Ετσι, ο τελευταίος θα γνωρίζει πόσα πρέπει να πληρώσει αν διακόψει πρόωρα το συμβόλαιό του λόγω της επιδότησης που έχει λάβει. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, το κόστος της επιδότησης -και όχι όποιο τέλος αποσύνδεσης- επιβαρύνει περισσότερο όσους διακόπτουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου.

Πάντως, ο νέος γενικός κανονισμός αδειών έχει στα ψιλά γράμματα και μια ρύθμιση προς όφελος των καταναλωτών. Αν ένας πελάτης διακόψει πρόωρα ένα διετές συμβόλαιο και πρέπει, με βάση την επιδότηση παγίου, να πληρώσει, π.χ., 120 ευρώ, ενώ με την επιδότηση συσκευής 130 ευρώ, τότε θα επιβαρυνθεί με το μικρότερο ποσό, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκανε κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ