Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Ο πρώτος «μποναμάς»

❱❱ Ο ΕΦΚΑ επέστρεψε αναδρομικά 3.400 € σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ χωρίς να ασκηθεί έφεσηΤα πρώτα χρήματα για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους επέστρεψε ο ΕΦΚΑ, χωρίς καν να προσφύγει με έφεση στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου.

Πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ 3.400 ευρώ που είχαν περικοπεί με βάση τους νόμους που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.
Το δικαστήριo υποχρέωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ με 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής. Το πόσο εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ και τα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων, καθώς η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.
Με το κράτος να παραιτείται από εφέσεις, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για επιστροφές αναδρομικών από την 1η Ιουνίου 2015 και μετά, αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να υποβάλουν αιτήσεις διεκδίκησης. Ετσι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική βόμβα άνω των 8 δισ. ευρώ!

Αντισυνταγματικές

Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του β΄ Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του. Αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το α΄ Μνημόνιο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται εφεξής στην κανονική καταβολή τους κατ’ έτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε εφέσεις κατά της απόφασης. Ομως, ήρθε η απόφαση του ΝΣΚ να μην ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις και τα λεφτά μάλιστα να μπουν και στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

«Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση. Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...