Ο πρώτος «μποναμάς»

❱❱ Ο ΕΦΚΑ επέστρεψε αναδρομικά 3.400 € σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ χωρίς να ασκηθεί έφεσηΤα πρώτα χρήματα για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους επέστρεψε ο ΕΦΚΑ, χωρίς καν να προσφύγει με έφεση στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου.

Πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ 3.400 ευρώ που είχαν περικοπεί με βάση τους νόμους που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.
Το δικαστήριo υποχρέωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ με 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής. Το πόσο εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ και τα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων, καθώς η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.
Με το κράτος να παραιτείται από εφέσεις, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για επιστροφές αναδρομικών από την 1η Ιουνίου 2015 και μετά, αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να υποβάλουν αιτήσεις διεκδίκησης. Ετσι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική βόμβα άνω των 8 δισ. ευρώ!

Αντισυνταγματικές

Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του β΄ Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του. Αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το α΄ Μνημόνιο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται εφεξής στην κανονική καταβολή τους κατ’ έτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε εφέσεις κατά της απόφασης. Ομως, ήρθε η απόφαση του ΝΣΚ να μην ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις και τα λεφτά μάλιστα να μπουν και στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

«Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση. Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ