«Ιερό» μνημόνιο Τσίπρα και Ιερωνύμου για τη σχέση Εκκλησίας – Κράτους

❱❱ Αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπέγραψε Μνημόνιο με τους θεσμούς, αλλά με την Εκκλησία. Μετά τη συνάντηση που είχαν, χθες, ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέληξαν σε… ιερή συμφωνία 15 σημείων. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η συνάντηση ήταν επικοιδομητική στη βάση τού να επιλυθούν «ιστορικές εκκρεμότητες» στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

Η συμφωνία έγκειται κυρίως στη μισθοδοσία των κληρικών, που πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο η Πολιτεία αναλαμβάνει να δίνει στην Εκκλησία τα 198.000.000 ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο κόστος μισθοδοσίας των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη σύσταση κοινής εταιρίας Δημοσίου – Εκκλησίας, στη βάση της συμφωνίας που είχε νομοθετηθεί ήδη από το 2013, από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4982/13).

Στις προβλέψεις του κοινού ανακοινωθέντος Εκκλησίας – Πολιτείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ