Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

«Τετέλεσται» ο νόμος Κατσέλη!

❱❱ Ο Γιάννης Δραγασάκης προανήγγειλε την κατάργησή του και τη δημιουργία νέου μοντέλου προστασίας της πρώτης κατοικίαςΤην κατάργηση του νόμου Κατσέλη, που εκπνέει στο τέλος του έτους, προανήγγειλε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον υπουργό, πάντα θα υπάρχει σύστημα προστασίας, όπως κι αν ονομάζεται, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του Δεκεμβρίου. 

Αυτήν τη στιγμή και ως το τέλος του έτους ο νόμος Κατσέλη δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια να υποβάλουν στο δικαστήριο αίτηση διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη. Θα πρέπει βέβαια να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Αν η αίτηση κατατεθεί στις αρχές του 2019, δεν θα μπορεί να λάβει αυτόματη προστασία της πρώτης κατοικίας και θα πρέπει να τη διεκδικήσει μέσω δικαστικής απόφασης.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τον νόμο Κατσέλη προϊόν της κρίσης, εξηγώντας πως ο νέος νόμος θα παρέχει προστασία σε αυτούς που θα έχουν ανάγκη και θα συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, αλλά και με μια συνολική στεγαστική πολιτική. Οπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη. «Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε τις τράπεζες ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των υποθέσεων, επισημαίνοντας πως για μια υπόθεση που εκτιμούν ότι θα υπάρξει «κούρεμα» δανείου με δικαστική απόφαση είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να κλείνει η υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης των ειρηνοδικείων, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν υπαχθεί στον νόμο και δεν έχουν εκδικαστεί.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...