Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Ραντεβού» για τις συντάξεις!

❱❱ Σύνοδος του Euro Working Group ώστε να βρεθεί λύση στο ελληνικό «αίτημα» για τη μη περικοπή τουςΟι εκπρόσωποι των δανειστών και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν δώσει ραντεβού την προσεχή Πέμπτη 15 Νοεμβρίου για να βρουν συμβιβαστική λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό ζήτημα με αιχμή τις συντάξεις. 

Η σύνοδος του Euro Working Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου έχει ως βασικό θέμα την Ελλάδα και το «αίτημα» της κυβέρνησης για τη μη μείωση των συντάξεων και για τη θέσπιση πακέτου παροχών. Η συζήτηση στο Euro Working Group αποκτά αυξημένη βαρύτητα μετά τα μηνύματα ανησυχίας που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες από κύκλους των δανειστών σχετικά με την εντεινόμενη κυβερνητική παροχολογία, τη μεταρρυθμιστική απραξία, αλλά και τον κίνδυνο να σκληρύνει η στάση της Γερμανίας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Το Βερολίνο αντιδρά στη μη περικοπή των συντάξεων, κυρίως για λόγους ισορροπίας στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης με «ανοχή», ενώ ο Ολαφ Σολτς τηρεί σκληρότερη στάση ως πολιτικό αντίβαρο στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Συνάντηση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κατά ορισμένες πληροφορίες, αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σολτς έσπευσε να το συνδέσει με την ανάγκη υλοποίησης όλων των υπόλοιπων δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα. Οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών εξακολουθούν να εντοπίζουν «τρύπα» τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2019 εάν δεν θιγούν οι συντάξεις και εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 765.000.000 ευρώ. Για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά μέτρα, με πιο πιθανό τη μεσοσταθμική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά 10% το 2019.

Από σήμερα μόνο διαδικτυακά οι αιτήσεις για τα αναδρομικά

Μόνο μέσω διαδικτύου μπορούν από σήμερα οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕ για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από τις παράνομες μειώσεις που υπέστησαν οι συντάξεις τους και την κατάργηση των δώρων τους και του επιδόματος αδείας, από το 2013 και μετά, με τους μνημονιακούς νόμους του 2012. Οσοι συνταξιούχοι υποβάλουν διαδικτυακά αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για την κύρια και την επικουρική σύνταξη, αντίστοιχα (μέσω του ιστότοπου efka.gov.gr), για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και στα δώρα, με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1 Στην ηλεκτρονική αίτηση δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά που να ενεργοποιεί τη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών από τις περικοπές στα δώρα.
2 Αντίστοιχα, στην ηλεκτρονική αίτηση δεν υπάρχει αναφορά για αναδρομικότητα σε σχέση με τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
3 Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να συμπληρώσουν στο τελευταίο σημείο της αίτησης του ΕΦΚΑ (σημείο Β) ότι, εκτός από τη διακοπή των μειώσεων, επιθυμούν την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν από το 2013 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, έντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρεται ποιες θα είναι αυτές οι ειδικές περιπτώσεις. Ηδη, αρκετοί συνταξιούχοι, κυρίως άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν γνώση της τεχνολογίας, διαμαρτύρονται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...